Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiadosť o voľbu poštou elektronicky

↓ ↓ ↓

 Voliť poštou môže občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dosiahol 18 rokov veku a

- nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,

- má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia,

ak v zákonom stanovenej lehote najneskôr 52 dní predo dňom konania volieb (najneskôr 9. 8. 2023požiadal Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky o voľbu poštou.

Volič môže požiadať o voľbu poštou

ELEKTRONICKY   alebo   V LISTINNEJ PODOBE.

 

Na odoslanie žiadosti o voľbu poštou je potrebné úspešné overenie totožnosti voliča. Totožnosť voliča sa overuje
- úspešnou autentifikáciou alebo
- uvedením rodného čísla a čísla občianskeho preukazu, alebo
- uvedením rodného čísla a čísla cestovného dokladu vydaného Slovenskou republikou.
Po overení totožnosti voliča v informačných systémoch, volič v žiadosti uvedie adresu miesta pobytu v cudzine, na ktorú žiada zaslať materiály na hlasovanie a e-mailovú adresu.
Po odoslaní žiadosti o voľbu poštou bude voličovi na e-mailovú adresu, ktorú uviedol v žiadosti o voľbu poštou, odoslaná výzva na overenie tejto e-mailovej adresy. Overenie e-mailovej adresy musí žiadateľ vykonať do jednej hodiny od odoslania výzvy.

Po odoslaní úplnej žiadosti o voľbu poštou v zákonnej lehote a overení e-mailovej adresy bude volič zapísaný do osobitného zoznamu voličov. O zapísaní do osobitného zoznamu voličov a o stave vybavenia žiadosti o voľbu poštou bude voličovi zaslaná notifikácia na ním zadanú e-mailovú adresu a do jeho elektronickej schránky, ak požiadal o voľbu poštou prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zašle voličovi zapísanému do osobitného zoznamu voličov najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb, t.j. najneskôr 21. 8. 2023 na adresu miesta pobytu v cudzine
- obálku na hlasovanie,
- návratnú obálku a
- poučenie o spôsobe hlasovania.

Hlasovanie
Vybrať jeden hlasovací lístok ....

Volič po rozhodnutí, ktorému kandidujúcemu subjektu chce odovzdať svoj hlas, použije na hlasovanie vytlačený hlasovací lístok pre voľbu poštou uverejnený na webovom sídle Ministerstva vnútra Slovenskej republiky www.minv.sk/?nr23-hl

Ak sú údaje o kandidátoch uvedené na dvoch stranách, volič vytlačí obidve strany hlasovacieho lístka pre voľbu poštou, pokiaľ možno obojstranne. Hlasovací lístok je na konci opatrený odtlačkom úradnej pečiatky Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. V prípade nemožnosti obojstrannej tlače, volič oba listy hlasovacieho lístka pevne spojí. Ak volič vytlačí neúplný hlasovací lístok, je takýto hlasovací lístok neplatný. Vytlačený hlasovací lístok pre voľbu poštou môže volič bez ďalšej úpravy vložiť do obálky opatrenej odtlačkom úradnej pečiatky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a túto zalepí.

Prednostný hlas ....
Ak sa volič rozhodne dať niektorému z kandidátov uvedených na vybranom hlasovacom lístku pre voľbu poštou prednostný hlas, zakrúžkuje poradové číslo uvedené pred menom kandidáta. Prednostný hlas môže dať volič najviac štyrom kandidátom. Ak volič zakrúžkuje vyšší počet poradových čísiel ako štyri, na prednostné hlasy sa pri zisťovaní výsledkov hlasovania nebude prihliadať, ale hlasovací lístok sa započíta
v prospech kandidujúceho subjektu. Po úprave hlasovacieho lístka vloží volič hlasovací lístok do obálky opatrenej odtlačkom úradnej pečiatky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a túto zalepí.

Odoslať návratnú obálku ....
Zalepenú obálku volič vloží do návratnej obálky označenej heslom „VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL“, na ktorej je uvedená adresa sídla Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako adresáta, adresa voliča ako odosielateľa a jedinečný identifikačný kód. Návratnú obálku odošle poštou. Výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ. Návratnú obálku je možné zaslať poštou aj z územia Slovenskej republiky alebo doručiť do podateľne Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na Drieňovej ulici č. 22 v Bratislave najneskôr do piatka 29. 9. 2023 do 12.00 h.
Do výsledku hlasovania sa započítavajú hlasy na hlasovacích lístkoch, ktoré boli doručené Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (najneskôr 29.9.2023 do 12.00 h).

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Často kladené otázky (FAQ) k voľbe poštou zo zahraničia, Ministerstvo vnútra SR - Verejná správa Veľkosť: 175.6 kB Formát: pdf Dátum: 13.6.2023