Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

História mesta

...keď Henrich, rečený Chrikeer, syn Jánov, náš verný na istom lesnom mieste, menovanom Seperdeo v stolici Nitrianskej okolo rieky zvanej Prievidza, ležiacom a patriacom k nášmu hradu Bojnice, niekedy prázdnom a postrádajúcom ľud, pre nás a k osohu nášho veličenstva, svojou pracovitosťou a starosťou dedinu založil.....

z dobového dokumentu o vzniku Handlovej

historická fotografia mesta Handlová

 

Historická fotografia mesta Handlová - pohĺad na centrum mesta

Handlová bola založená 8. marca 1376

  • 8.marca 1376 kráľ Ľudovít I. Veľký vydal pre osadníka Henricha Krickera zakladajúcu listinu, aby na mieste zvanom Krásny Les (Seperdeo) svoj dom a osadu mohol založiť a množstvom ľudí ju zaplniť.
  • Spolu s ním z mesta Kremnice prišlo do nového sídla asi 200 rodín. Na území Slovenska došlo totiž v druhej polovici 13 -teho a v celom 14-tom storočí k zaceľovaniu rán spôsobených síce nie dlhotrvajúcimi, zato pustošivejšími tatárskymi vpádmi pod vedením Batuchána. Bolo to obdobie postupného hospodárskeho rozvoja. Jednou z foriem bola aj tzv. "šoltýska kolonizácia". Jej výsledkom bolo doosídľovanie, resp. znovuosídlenie už prv existujúcich osád a vznik nových osád. Na tomto základe vznikla aj Handlová. V čase založenia Handlovej bolo na jej budúcom území "ľudoprázdno".
  • Bol tu len les, krásny - SEPERDEO VITA. Čistá panenská príroda.
  • V zakladacej listine bolo napísané:" .... Henrich, rečený Chrikeer..., ... na istom lesnom mieste zvanom Seperdeo ..., niekedy prázdnom..., dedinu založil..., ..a množstvom ľudí ozdobil.
  • Zakladateľom bol dedičný richtár Henrich Kriker a pôvodné nemecké obyvateľstvo sa venovalo prevážne poľnohospodárstvu a pastierstvu.
  • Prvé správy o uhlí sa objavili až v druhej polovici 18-teho storočia, kedy sa uhlie dolovalo pre potreby Bojníckeho zámku.
  • Banský ťažobný závod vznikol v roku 1909. V tom čase tvorili obyvateľstvo Handlovej baníci rôznych národností, ktorí sa do mesta prisťahovali za prácou.
  • Po skončení II. svetovej vojny sa zmenilo i zloženie obyvateľstva. Kým v roku 1943 malo naše mesto 12 800 obyvateľov, po roku 1945 ich počet klesol na 4000, v dôsledku vysťahovania sa väčšej časti pôvodnych obyvateľov do Nemecka.
  • Štatút mesta bol Handlovej priznaný v roku 1960.Tento rok sa viaže aj so smutnou spomienkou na zosuv pôdy na hornom konci mesta, ktorý postihol mnohé handlovské rodiny.

 

Zaujímajú vás historické a dobové fotografie Handlovej? Nájdete ich vo FB skupine Handlová kedysi.