Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľní darcovia dnes darovali 12 litrov vzácnej tekutiny

GALÉRIA
Dátum: 08.02.2024
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 877
4 min. čítania
Dobrovoľní darcovia dnes darovali 12 litrov vzácnej tekutiny

Odberu na Mobilnej kvapke sa zúčastnilo 32 darcov

Dnes sa v Handlovej konalo prvé tohtoročné darovanie krvi. O obnove tradície pravidelného darovania krvi mesto informovalo na svojom webovom sídle koncom roka 2023 v článku Vzácnu tekutinu dnes na Mobilnej kvapke krvi darovalo 27 darcov 

O Mobilnej kvapke krvi mesto informuje na plagátových plochách, na webovom sídle, sociálnej sieti aj prostredníctvom mestského rozhlasu. Na rok 2024 sú naplánované 4 termíny. Termíny sú známe vopred, aby si pravidelní darcovia vedeli odbery naplánovať. Dnešného darovania sa zúčastnilo 32 darcov z čoho na odber vyhovovalo 28 ľudí a 3 boli prvodarcovia. Pravidelne sa darovania krvi zúčastňujú v Handlovej aj členovia Mestskej polície Handlová. Ďalšie darovanie krvi sa uskutoční 25. apríla 2024.

Národná transfúzna stanica SR na svojom webovom sídle pravidelne informuje aj o aktuálnych zásobách krvi, pričom nedostatok evidujú práve pri krvných skupinách s negatívnym faktorom. 

zasoby_krvi

Aké sú minimálne požiadavky na prijatie darcu krvi?

Musíte mať vek medzi 18- 60 rokov, vážiť minimálne 50 kg, a môžete byť darcom až do vašich 65 rokov. Nemali by ste trpieť chronickým a infekčným ochorením ani sa na žiadne liečiť.

Ako dlho asi trvá bežný odber krvi?

Samotný odber krvi trvá asi 5-15 minút. Celý proces darovania krvi, od registrácie až po poodberové občerstvenie a odchod domov, trvá asi jednu hodinu.

Ako často môžem ísť darovať krv?

Krv môžu darovať muži štyrikrát do roka ( každé tri mesiace), ženy trikrát do roka (každé štyri mesiace). Je to čas, ktorý dovolí, aby si vaše telo úplne doplnilo počet červených krviniek a zásob železa po predchádzajúcom odbere. Krvné doštičky a plazma (ak sa odoberajú pomocou aferetického prístroja - separátora) sa môžu darovať častejšie, a to raz za dva týždne . Je to tým, že telo si nahradí stratu doštičiek a plazmy oveľa rýchlejšie ako stratu červených krviniek a železa. Doštičky sa vrátia na normálnu hladinu už po 72 hodinách po darovaní.

Čo by ste mali vedieť pred odberom?

  • 24 hodín pred odberom vypite min. 2 litre (vodu, minerálku, čaje, ovocné šťavy). Ráno pred odberom vypite 500 ml tekutín. Čierna káva je tiež povolená.
  • Nehladujte! Na odber nechoďte nalačno! 12 hodín pred odberom nejedzte tučné jedlá (syry, maslo, smotanu, údeniny...). Vhodné sú sacharidové jedlá: ovocie, zelenina, sucháre, netukové pečivo, džem, med...
  • Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí, čerství, po výdatnom spánku, pretože Váš fyzický stav sa odzrkadlí na kvalite Vašej krvi.
  • Minimálne 6 hodín pred odberom nefajčite.
  • Minimálne 12 hodín pred odberom nepite alkohol.
  • 24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej a fyzickej námahe, vynechajte tréningy a návštevu posilňovne

Všetky informácie o darovaní krvi nájdete na stránke Národnej transfúznej stanice SR 

Za spoluprácu pri organizovaní darovania krvi mesto ďakuje Mestskému bytovému podniku, Kontaktnému centru Handlová, Slovenskému červenému krížu a Nemocnici AGEL.

Zdroj: VM/NTS