Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské škôlky začínajú s hipoterapiou

Dátum: 28.03.2024
Autor: Mgr Eva Poláková
Počet videní: 600
5 min. čítania
Handlovské škôlky začínajú s hipoterapiou

Škôlkári sa skamarátili s koníkmi, ktorí ich budú liečiť

Hipoterapia je komplexná rehabilitačná metóda vychádzajúca z neurofyziologických základov.  Využíva pôsobenie koňa na liečebné účely v oblasti rehabilitácie, psychológie a resocializácie. A práve toto bolo rozhodujúce  pri začiatku spolupráce s handlovskými materskými školami.

Skamarátenie detí s poníkmi sa vydarilo už na prvej hodine v pondelok 4. marca v Handparku.  Podľa slov riaditeľky,  Marcely Jakubíkovej:

„ Rozhodli sme sa, že tento školský rok ponúkneme vozenie na poníkoch deťom, ktoré majú znevýhodnený zdravotný stav. Ide hlavne o poruchy správania, znížené komunikačné schopnosti, autizmus. Hipoterapia by mala prispieť k  celkovej psychickej pohode detičiek a ukľudneniu negatívneho správania.  Do pravidelnej aktivity, ktorú chceme s deťmi absolvovať dvakrát mesačne, chceme zapojiť deti zo všetkých handlovských škôlok. "

Už prvý kontakt s koníkmi vyšiel nad očakávania. Úvodné nesmelé pohľady a ostýchavé kroky  pri blízkom stretnutí s dvomi mini poníkmi prelomil prvý dotyk a pohladenie konskej hrivy. Niektorým deťom sa to zapáčilo natoľko, že sa od nich nevedeli odtrhnúť. Po nadviazaní kontaktu a prelomení ľadov sa deťúrence uvoľnili a postupne prestriedali na konskom chrbáte . Okruh po Handparku prešli v sprievode lektorky a majiteľky koní Denisy Bolfovej z Koníčkova. Tá deťom porozprávala o živote s koníkmi, precvičila s nimi jednotlivé cviky a deti si to plne užívali. Kľudná a krotká povaha malých konských pomocníkov umožnila, že sa nechali trpezlivo hladkať, česať a kŕmiť.

Aj tí, ktorí sa v úvode zľakli, sa s poníkmi spriatelili. Ako uviedla pani riaditeľka,

„ už toto prvé stretnutie malo veľký význam. Zbadali sme pokrok v  skľudnení pozornosti detí voči týmto živým tvorom. Kontakt k koníkmi ako s niečím novým pre nich, hodnotím veľmi pozitívne.“

Koníky, s ktorými sa deti skamarátili pochádzajú z občianskeho združenia Koníčkovo z Lovčice- Trubín. Majú 7 a 10 rokov. Občianske združenie spolupracuje s viacerými školami, škôlkami a organizáciami cestovného ruchu. Chovateľka Denisa Bolfová je vyštudovaná pedagogička, sama pracovala ako učiteľka v materskej škole. Práca okolo koní si však vyžaduje celého človeka a preto tieto povinnosti okolo majera ju prinútili vzdať sa svojho originálneho povolania a naplno sa začala venovať pomoci deťom prostredníctvom hipoterapie. Aby mohla oficiálne vykonávať hipoterapiu, urobila si kurz. Majer navštevujú prevažne deti so zdravotnými problémami, ale zajazdiť si chodia aj deti zdravé. Hipoterapeutické kone a poníky pomáhajú pri viacerých problémoch. Kôň má pohyb, ktorý je podobný pohybu človeka. Jazdou na koni ohýba človek celé telo. Zapája pri tom svaly, ktoré bežne nevyužíva.  Hipoterapiu absolvujú deti so skoliózou, detskou mozgovou obrnou,  aj autizmom. O autistoch je známe, že majú svoj svet a na koni sa dokážu uvoľniť. Kone pomáhajú deťom s podobným ochorením, aby svoju pozornosť dokázali dlhšie na niečo zamerať.

Podchytiť detičky terapiou už v útlom veku je to, čo im pomáha najviac. Hipoterapia je viac rozšírená v Čechách. Aj na Slovensko však už začína postupne prichádzať. Rehabilitačné zariadenia v rámci liečebných procedúr ju zaraďujú do ponuky. 16 handlovských žiačikov materských škôl vo veku 3 až 6 rokov má rovnako túto možnosť odskúšať blahodarné účinky blízkosti koníkov na hodinách hipoterapie.