Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľníci oslávili Deň vody čistením Handlovky

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 27.03.2024
Autor: Mgr Eva Poláková
Počet videní: 619
4 min. čítania
Dobrovoľníci oslávili Deň vody čistením Handlovky

Za 3 hodiny naplnili 4 veľkokapacitné kontajnery

Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Handlovej zorganizovala v sobotu 23. marca akciu s názvom Vyčistime si svoj potok.

Viac ako 260 dobrovoľníkov sa rozhodlo osláviť Deň vody tým, že pomohli prírode. V obciach od Handlovej po Chrenovec spojili sily a očistili brehy Handlovky. Dospelí aj deti brodiace sa v gumákoch po brehoch sa nestačili čudovať, čo všetko Handlovka skrýva.

Radoslav Iždinský, viceprimátor Handlovej, sám pridal ruku k čisteniu potoka: „Máme čo zbierať. Niektoré vrecia sú už plné, niektoré poloplné. Je to ideálny stav, keď sa komunita dá dokopy za spoločným cieľom, lebo ten potok neslúži len rybárom, ale všetkým nám. Chodíme každý deň okolo a všetkým nám záleží na tom, aby to bolo čisté.“

Vrecia plné drobného odpadu, ale aj prívesy áut naplnené počítačom, práčkou či pneumatikami a veľkým železným odpadom, zapaľovače či kľúče, ktoré už nikomu nechýbali, to boli úlovky, ktoré sa pri čistení našli po celej dĺžke koryta rieky. 

Keď sa spoja rybári, starostovia obcí, lesníci, poľovníci, zástupcovia rôznych občianskych združení, pedagógovia či lokálne firmy, je možné urobiť veľký kus práce.

"Okrem rieky sa podarilo vyčistiť i bočné prítoky, ktoré rovnako obhospodarujeme. Počasie vyšlo, akcia prebehla výborne, ľudí sa zapojilo nad naše očakávania,“ informoval hospodár organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Rudolf Schwarz. 

Ako poďakovanie pripravili organizátori po čistení pestrý program s občerstvením pre všetkých účastníkov v Chrenovci. Špeciálny program potešil deti tvorivými dielňami, malí rybári sa učili nahadzovať udicou, vyskúšať si mohli slackline (chodenie po lane) a zblízka poobzerať hasičské a terénne auto. O tom, prečo je voda dôležitá pre život v prírode, hovorili zástupcovia z Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Handlovej a Lesy SR, š.p. – OZ Považie. Súčasťou prednášky bolo vypúšťanie pstruha potočného. Napriek hojnej účasti sa nepodarilo odstrániť všetok odpad, ktorý sa v čistených lokalitách nachádza.

Ako konštatujú zástupcovia miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu na svojej FB stránke: "Je na zamyslenie, ako hrubo dokážu ľudia znečisťovať svoje okolie. Priam vrchol bezohľadnosti bol vodič nákladného auta, ktorý priamo pred účastníkmi akcie počas zberu odpadu vysypal stavebný odpad priamo do Handlovky. Jeho konanie sa podarilo zdokumentovať a vec bude ďalej riešená."

Celá akcia zanechala veľké posolstvo, ktoré si osvojili aj malé deti.

Dobrovoľníčka Mia odkazuje: „Treba chrániť prírodu a nech sa už ľudia konečne spamätajú, že nemajú hádzať odpadky do tej vody.“

Zdroj FOTO: FB CVČ Handlová a MO SRZ Handlová

Video