Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovčan Erik Ciglan získal v tomto roku dva tituly majstra Slovenska

Dátum: 19.03.2024
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 1131
4 min. čítania
Handlovčan Erik Ciglan získal v tomto roku dva tituly majstra Slovenska

Jeden v slalome a jeden v obrovskom slalome

Prvýkrát sme Erika predstavili v rozhovore na webe mesta v roku 2022, kedy jeho cieľom na sezónu bolo získať Slovenský pohár. Pretekárska sezóna sa teraz už lyžiarom pomaly končí a Erikovi sa v nej podarilo pozbieral hneď niekoľko úspechov. 

Aktuálna sezóna

Pohár ZSL žiactva v sezóne 2023/2024 začal koncom decembra 2023 - 1. kolom v lyžiarskom stredisku Reiteralm v Rakúsku, kde v obrovskom slalome (GS) obsadil 1. miesto. V 2. kole v Mýte pod Ďumbierom pretekal v obrovskom slalome aj v slalome, pričom v oboch sa rovnako umiestnil na 1. mieste. Tieto preteky boli nominačné preteky na medzinárodné preteky v Alpe Cimbra FIS Children cup v Taliansku vo Folgarii, kde sa už Erikovi nedarilo podľa jeho predstáv.. 3. kolo Pohára ZSL žiactva pokračovalo v lyžiarskom stredisku Malinô Brdo. Tu obsadil v obrovskom slalome 5. miesto a v slalome 2. miesto, čím sa nominoval na ďalšie medzinárodné preteky - 49. Pokal Loka v Skofja Loka v Slovinsku. 4. kolo sa konalo opäť na Slovensku v stredisku Bačová Roveň vo Vyšnej Boci. Počas dvoch dní na pretekoch s medzinárodnou účasťou žiakov aj z iných krajín získal v slalome dve 2. miesta a jedno 1. miesto a zároveň získal titul Majstra Slovenska. Preteky super G naplánované na 11. marca v Mýte pod Ďumbierom boli z dôvodu nepriaznivých podmienok zrušené. 

V tomto roku Erik absolvoval aj tréning v rakúskom Reiteralm, kde spolu s dvomi pretekármi z klubu Junior Ski Academy  mali možnosť trénovať spolu s chorvátskou olympioničkou Leonou Popovič a stretnúť sa aj so Zrinkou Ljutič.

Druhý titul majstra Slovenska

Posledné preteky Pohára ZSL žiactva, ktoré Erik absolvoval sa konali 17.-18. marca 2024 v stredisku Jasná, kde získal dve 1.miesta v obrovskom slalome a jedno 1. miesto a zároveň získal titul majstra Slovenska v obrovskom slalome. Nominoval sa tak na medzinárodné preteky v Abetone v Taliansku.

V Jasnej sa konalo aj finále Pohára ZSL žiactva, kde sa umiestnil na 1. mieste v celkovom hodnotení obrovského slalomu, na 2. mieste v celkovom hodnotení slalomu a na 2. mieste v celkovom hodnotení všetkých disciplín.

da833c03-0694-4ad3-9c9b-dfe11d30524d

Erik Ciglan na vyhodnotení v Jasnej - 17.-18.3.2024

Erik už ako študent strednej školy

Minulý rok ešte žiak ZŠ Školská je teraz študentom Strednej športovej školy v Banskej Bystrici, (ďalej len SŠŠ). Jazdí za klub Ski Klub Donovaly v kategórii U16. Tréningová sezóna lyžiarov je rozdelená na letnú a zimnú prípravu. Erik má v škole nastavený individuálny program. Dva dni v týždni sa študenti tejto školy venujú štúdiu prezenčnou formou a tri dni majú vyhradené na doobedné trénovanie plus štúdium v poobedných hodinách. Vzhľadom na fakt, že Erik je reprezentačný lyžiar, ktorý preteká aj v zahraničí, klubové tréningy sú nadradené tým školským a mnohokrát sa konajú mimo SR.