Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Základná umelecká škola v Handlovej oslavuje 70 rokov

Dátum: 23.03.2024
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 310
7 min. čítania
Základná umelecká škola v Handlovej oslavuje 70 rokov

Dnes vzdeláva viac ako 400 detí

Základná umelecká škola v Handlovej oslávi v tomto roku svoje 70. narodeniny. O jej založenie sa zaslúžil František Matula, vtedajší predseda MNV Vojtech Jób a prvý riaditeľ školy Jozef Šandrik. Prvých žiakov škola privítala 1. 9. 1953 v budove Mestského národného výboru ešte ako Základná hudobná škola. Vyučovala sa najmä hra na klavíri, postupne sa hudobný odbor rozšíril o ďalšie nástroje. V tom čase mala škola približne 120 žiakov. Počas rokov sa Základná umelecká škola viackrát sťahovala, stále sa rozrastala a zaradila sa medzi rýchlo sa rozvíjajúce umelecké školy.

Zaujímavé míľniky školy

1967 - začiatok vyučovania vo výtvarnom odbore a hudobný odbor sa rozrástol o gitarové oddelenie.

1984 – 10. výročie detského speváckeho zboru žiakov materských škôl Lienka. Lienka získala Plaketu J.A. Komenského a množstvo ocenení na súťažiach

1988 – otvorenie literárno - dramatického odboru

1996 – škola sa premiestnila do súčasných priestorov, čím bolo možné otvoriť tanečný odbor

2000 – založenie miešaného komorného speváckeho zboru Artanno

2002 – škola nadobudla právnu subjektivitu

2009 – bolo založené Občianske združenie „NAŠA ZUŠKA“

Do roku 2023 vzniklo množstvo hudobných zoskupení medzi ktorými boli napr. skupina populárnej hudby Inkognito, Segway, skupina bicích nástrojov, spevácky zbor Barborky, Divertimo musicle, Cinematico – filmová a populárna hudba, Súborček ľudovej hudby. A v roku 2023 sa škole podarilo otvoriť aj nový audio-vizuálny odbor.

 

Zaujímavosti z odborov

Hudobný odbor

V školskom roku 1975-1990 zaznamenalo klavírne oddelenie rad úspechov, pod ktoré sa podpísala uznávaná pedagogička Vilma Lichnerová. Mnohí absolventi pokračovali v štúdiu na stredných a vysokých školách ako napr.:

Zuzana Niederdorfer Paulechová, popredná slovenská klaviristka a pedagogička, v súčasnosti pôsobiaca v Gratzi. Alebo aj bývalé žiačky ZUŠ, ktoré teraz učia klavíru hru, Jana Chudá a Elena Filipová. Hudobný odbor si dlhodobo udržuje svoju vysokú kvalitu o čom svedčia vynikajúce výsledky na celoslovenských súťažiach.

Výtvarný odbor

Celosvetovo uznávaný akademický maliar, grafik, ilustrátor Rudolf Cigánik je tiež bývalý žiak a neskôr pedagóg v ZUŠ handlová. Cigánik je aj tvorcom loga školy.

Ján Procner, umelecký rezbár. Jeho diela zaznamenali úspech na výstavách, sú zastúpené v galerijných zbierkach ( napr. Slovenské banské múzeum, Slovenské národné múzeum čo Slovenská národná galéria) a získali mnohé ocenenia.

Žiaci Tomáš Klenka získali 1. miesto na súťažiach v roku 2010/11, 2011/12, 2022/23 aj 2023/24.

Literárno-dramatický odbor

LDO počas pôsobenia pripravilo mnoho absolventov na profesijnú dráhu, napr. Branislav Čukan – súčasný riaditeľ Domu kultúry Handlová a člen Divadla pri kolkárni, Igor Suchý – člen Divadla pri kolkárni, aktuálne vedie dramatický krúžok v CVČ Handlová, Barbora Španíková – členka divadla vo Zvolene  a vedúca katedry herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici, súčasná učiteľka LDO katarína Dupkalová. Literárno-dramatický odbor v súčasnosti pokračuje radou úspešných hudobno – dramatických predstavení v spolupráci so speváckym oddelením.

Tanečný odbor

Spolupracuje so Súborčekom ľudovej hudby a zapája sa do predstavení a muzikálov.

Audiovizuálny odbor

Nový odbor škola otvorila len v školskom roku 2023/24 a prví študenti sa venujú práci s témou, tvorbe scenára, práci s kamerou so zvukom a strihom, interpretácii a moderovaniu.

 

ZUŠka dnes

V súčasnosti sa v Základnej umeleckej škole vzdeláva ročne okolo 420 detí. Jej bránami prešli mnohí úspešní absolventi. Žiaci získali rad ocenení na celoslovenských, ale aj svetových súťažiach. Mnohí učitelia, ktorí pôsobili a pôsobia v ZUŠ, sú jej bývalými absolventmi.

 

Slávnostný koncert

Slávnostný koncert pri príležitostí 70. výročia Základnej sa konal v stredu 20. marca 2024. Pozvaní hostia zaplnili celé hľadisko a srdečne tlieskali všetkým vystupujúcim. Svoj talent predviedli všetky deti z hudobných odborov, literárno-dramatického odboru aj tanečného odboru. Diela žiakov z výtvarného odboru si mohli návštevníci pozrieť vo foyer DK Handlová. Prácu pedagógov a žiakov audio-vizuálneho odboru si vychutnali prítomní hostia v podobe dokrútok, ktoré sa premietali počas jednotlivých vystúpení a zachytávali historické obrázky z archívu školy ako aj aktuálne priestory doplnené hovoreným slovom.

K okrúhlemu výročiu, za prínos a obohatenie kultúrneho života v meste Handlová aj za krásny program poďakoval súčasným aj bývalým pracovníkom, žiakom, študentom a absolventom ZUŠ Handlová viceprimátor Radoslav Iždinský.

 

kos_radko_kralik

Odovzdanie koša a poďakovanie riaditeľovi ZUŠ Handlová - Mgr. art., Jánovi Králikovi, ArtD.

 

Zdroj informácií o ZUŠ z interného materiálu vydaného pri príležitosti 70. výročia ZUŠ Handlová