Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Úspešná premiéra filmu

Dátum: 27.04.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1538
Úspešná premiéra filmu

„Ako som sa stala partizánkou“

Celovečerný dokument Handlovčanky Very Lackovej „Ako som sa stala partizánkou“ mal 23. apríla premiéru v nemeckom Wiesbadene na filmovom festivale goEast. Film uspel a v konkurencii 16 filmov získal jednu z hlavných cien.

Film prichádza s doposiaľ nepoznaným príbehom československej histórie, ktorého hlavnou témou je pátranie po osudoch rómskych odbojárov. Vera Lacková pri odhaľovaní príbehov zabudnutých hrdinov vychádzala predovšetkým zo životného príbehu svojho pradeda, rómskeho partizána Jána Lacku. Autobiografické pátranie priviedlo režisérku k doposiaľ nezverejneným faktom našich dejín a prinnieslo príbehy ľudí, ktorí sa napriek odlišnému etnickému pôvodu dokázali spojiť proti zlu.

Vera Lacková svojou tvorbou bojuje najmä proti stereotypnému vnímaniu a diskriminácii menšín. Okrem komerčnej tvorby sa podieľala aj na medzinárodnom dokumentárnom projekte Pretože je nádej a natočila krátkometrážny dokumentárny film Alica. Je jednou z mála rómskych filmárok v tuzemskom mediálnom prostredí. Jej výstavu zameranú na príbehy Rómov počas druhej svetovej vojny mali Handlovčania možnosť vidieť v Dome kultúry minulý rok v januári.

Film "Ako som sa stala partizánkou" má na facebooku aj svoj profil - ten môžete navštíviť po kliknutí sem: https://www.facebook.com/FilmPartyzanka/

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.