Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aktualizácia: Žiaci v školách budú bez respirátorov, stačí mať rúško a testovanie ôsmakov a deviatakov v Handlovej

SÚBOR
Dátum: 16.04.2021
Počet videní: 1314
Aktualizácia: Žiaci v školách budú bez respirátorov, stačí mať rúško a testovanie ôsmakov a deviatakov v Handlovej

Žiaci nemusia v škole nosiť respirátory, stačí rúško alebo šatka. Testy pre 2. stupeň platia 7 dní

Aktualizácia 16.4.2021 Žiaci v školách budú bez respirátorov, stačí mať rúško a testovanie ôsmakov a deviatakov v Handlovej

Vo všetkých troch základných školách, ktoré zriaďuje mesto Handlová, je spolu 222 ôsmakov a deviatakov, ktorí by mali od  pondelka 19. apríla nastúpiť na prezenčnú formu vzdelávania. Podľa aktuálnych opatrení sa musia preukázať pri nástupe do školu negatívnym testom na COVID-19.

Základné školy v Handlovej nebudú testovať žiakov kloktacími testami a odporúčajú využiť kapacitu troch mobilných odberových miest na ulici Partizánska a Prievidzská, kde je testovacia kapacita pre testovanie AG testami aj počas víkendu dostatočná.  Vzhľadom na bezproblémový nástup do školy, kedy je potrebné, aby sa títo žiaci preukázali negatívnym testom na COVID-19, ako aj z dôvodu, že vyhodnotenie kloktacích testov trvá tri dni, mesto uprednostnilo tento spôsob testovania. Platnosť testu je 7 dní (na dĺžku platnosti AG testu sa nevzťahuje zaradenie okresov do jednotlivých farieb podľa COVID – automatu).

Od 26. apríla, kedy by mal nastúpiť na prezenčnú formu vzdelávania do základných škôl celý druhý stupeň, čo je v Handlovej spolu pre 5. až 9. ročníky 650 žiakov, bude potrebné, aby boli pretestovaní všetci žiaci. Mesto Handlová odporúča predbežne testovanie AG testami, na ktoré je možné sa objednať v troch odberových miestach v meste. Odberové miesta disponujú dostatočnou kapacitou pri priebežnom využívaní. Podľa slov ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR od 3. mája 2021 sa úplne zmení stratégia testovania/netestovania žiakov v školách. Predbežne by sa celý druhý stupeň ZŠ mal testovať AG testami iba raz.

Podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR zo dňa 15. apríla s účinnosťou od pondelka 19. apríla nemusia žiadne deti v škole nosiť respirátory, pre zachovanie zdravia detí a pedagógov však ostáva povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty napríklad rúškom, šatkou a pod.

Mesto Handlová ďakuje pedagogickému zboru, všetkým rodičom za doterajšie úsilie pri dištančnom vzdelávaní a za pochopenie. Viac informácií k návratu detí do škôl nájdete na stránke Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR: https://www.minedu.sk/data/att/19245.pdf

Správa z 13.apríla 2021

Od pondelka 19. apríla sa budú môcť vrátiť k prezenčnej forme výučby aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov zo základných škôl mimo čiernych okresov. O týždeň nato, od 26. apríla, sa celé školstvo prepne do „regionálneho Covid automatu“. V okresoch s najlepšou epidemiologickou situáciou tak budú môcť nastúpiť do tried všetci žiaci základných a stredných škôl.

Návrat k prezenčnej výučbe je možný vďaka zlepšeniu epidemiologickej situácie v krajine. „Otvorenie škôl je nevyhnutné tak pre vzdelávanie detí, ako aj pre štandardné fungovanie rodín,“ zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling.

Účasť na vyučovaní bude štandardne podmienená pretestovaním zákonného zástupcu a testujú sa tiež žiaci na 2. stupni ZŠ. „Odporúčame, aby sa žiaci druhého stupňa pretestovali antigénovými testami v mobilných odberových miestach v meste,“ povedala školská metodička Andrea Bacúšan Nevolná. Naďalej platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad.

Uvoľňovanie opatrení v školstve v postupných krokoch je podľa ministra dôležité nielen z dôvodu ochrany zdravia detí, žiakov, ich rodičov a pracovníkov škôl, ale tiež pre postupnú adaptáciu škôl na prílev žiakov. „Chcel by som poprosiť školy aj pedagógov, aby v prvých týždňoch po návrate žiakov do škôl upustili od skúšania či písania písomiek. Naším spoločným cieľom je, aby si žiaci postupne zvykli na návrat do štandardného režimu prezenčnej výučby,“ dodal minister Gröhling.

Podľa Nevolnej by mali učitelia prvé týždne venovať socializácii detí. „Myslím si, že dištančné vzdelávanie na našich školách bolo veľmi kvalitné, takže žiaci nemajú veľké medzery, čo sa týka učiva.“ Školská metodička preto nepredpokladá, že by sa učivo prenášalo z ročníka do ročníka. Skôr učitelia podľa nej redukovali učivo tak, aby to podstatné v rámci ročníka žiaci splnili.    

Covid automat

Od 26. apríla 2021 sa celé školstvo prepne do regionálneho Covid automatu. V okresoch s priaznivou epidemiologickou situáciou tak bude možné otvoriť školy a školské zariadenia pre ďalšie kategórie detí a žiakov.

  • Čierne okresy: otvorené sú len materské školy, 1. stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a možnosť prezenčnej výučbu v malých skupinách 5 + 1
  • Bordové okresy: otvorené sú aj 8. a 9. ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu
  • Červené okresy: otvorené sú aj všetky ročníky 2. stupňa ZŠ a tiež prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ
  • Ružové okresy: otvorené aj stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a ZUŠ pre skupinovú výučbu

Farbu okresov ohlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR podľa vývoja epidemiologickej situácie vždy v utorok a platí od ďalšieho týždňa. Pre uľahčenie bude aktuálne farby okresov aj farby okresov pre nasledujúci týždeň v prehľadných mapách zverejňovať aj ministerstvo školstva v stredu na svojom webe.

Zdroj: www.minedu.sk

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Covid Automat Veľkosť: 430.2 kB Formát: pdf Dátum: 13.4.2021