Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vodičov čakajú v Handlovej ďalšie zmeny v organizácii dopravy

GALÉRIA
Dátum: 10.12.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 2699
Vodičov čakajú v Handlovej ďalšie zmeny v organizácii dopravy

Nové dopravné značky majú v prvom rade zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.

Vytvorenie parkovacieho miesta pri vjazde do pešej zóny na Námestí baníkov samospráva avizovala už v októbri. Zámerom mesta je čo najviac obmedziť prístup áut na pešiu zónu. „Povolenie na vjazd do pešej zóny má vydaných už 131 áut a tento počet už nechceme zvyšovať. Žiadostí o vjazd do pešej zóny však stále pribúdalo, preto sme prišli s týmto riešením. Zásobovanie, kuriéri a ďalšie vozidlá budú môcť využiť toto parkovacie miesto, do pešej zóny však vozidlom vojsť nesmú,“ vysvetlil referent dopravy Mestského úradu v Handlovej, Ivan Kartáč. Dopravná značka „parkovisko“ pred vjazdom do pešej zóny od kruhového objazdu je už osadená, na jar pribudne aj vodorovné dopravné značenie. Pracovníci mesta už osadili aj chýbajúcu popravnú značku „hlavná cesta“ na križovatku ulíc Kpt. Nálepku a L. Novomeského.

Obytná zóna sa posunie

Na Mostnej ulici posunú dopravnú značku „obytná zóna“ až za rodinné domy – na trávnatú plochu pred prvým panelovým domom. Na ceste pred rodinnými domami osadia z oboch strán dopravné značky „zákaz zastavenia“. „Je to dopravne komplikovaný úsek, ktorý musíme spriehľadniť, obytnú zónu však zachováme,“ povedal Kartáč. V obytnej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/hod., pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. V obytnej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke a na ceste sú dovolené aj hry detí. Ak je to nevyhnutné vodič je povinný zastaviť vozidlo.

 

Nové zákazy zastavenia

Pri garážach na Lipovej ulici pribudne značka „zákaz zastavenia“. Podľa Kartáča si osadenie dopravnej značky „zákaz zastavenia“ vyžiadali majitelia garáží v bytovom dome, ktorí sa so svojimi autami nevedeli dostať do garáže alebo z nej. Dopravné značky „zákaz zastavenia“ pribudnú z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke aj na ulici Československej armády. „Zákaz zastavenia bude platiť  pre neprehľadnú pravotočivú zákrutu od bytového domu č. 237/14 až po priemyslovku,“ povedal Kartáč.

 

Daj prednosť v jazde a zmena pri vjazde do materskej školy

Nová dopravná značka „daj prednosť v jazde“ pribudla pri napojení vedľajšej cesty na ulicu Morovnianska cesta pri Hostinci pod mostom.

Pri vjazde do Materskej školy na ulici SNP doplnia dodatkovú tabuľu, rovnakú ako pri vjazdoch do areálov základných škôl. Tabule s textom „Vjazd povolený len s povolením materskej školy“ doplnia dopravnú značku „zákaz vjazdu.“ Do areálu materskej školy teda budú smieť vojsť iba vozidlá s vydaním povolenia riaditeľky materskej školy vo forme kartičky, ktorá musí byť vo vozidle umiestnená na viditeľnom mieste pre prípad kontroly. Podobné obmedzenie už platí pri vjazde do všetkých areálov základných škôl.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.