Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Banské diela majú čaro. Handlová by mohla ukázať banské diela v Baníckom uhoľnom skanzene

GALÉRIA
Dátum: 29.07.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 3765
Banské diela majú čaro. Handlová by mohla ukázať banské diela v Baníckom uhoľnom skanzene

Handlová chce ukázať čaro banských stavieb a atmosféru bane

Handlová sa pripravuje na realizáciu zámeru „Banícky uhoľný skanzen“. 

Na gigantickom strojnom zariadení v strojovni vedľa ťažobnej veže na Východnej šachte je ceduľka výrobcu: Vítkovice, železiarne Stalingrad. Obrovský elektromotor s výkonom jedného megawattu poháňa ešte väčšie železné dvojkolie, na ktoré sa navíja oceľové lano dvíhajúce klietku z hĺbky vyše 600m pod povrchom. Len naštartovanie meniča striedavého prúdu na jednosmerný pomocou vodného štartéra, ktoré spolu zaberajú dve poschodia, si vyžaduje špeciálne zručnosti na niekoľkých ovládacích paneloch vo viacerých miestnostiach. Je samozrejmé, že unikátne technické pamiatky tohto druhu je potrebné zachovať. Preto sa Handlová pripravuje na realizáciu projektu, ktorý je v súčasnosti vo fáze projektového zámeru „Banícky uhoľný skanzen“

Banícky uhoľný skanzen je transformačným zámerom mesta Handlová. V utorok 28. 7. 2020 sa v Handlovej konalo prvé stretnutie odborných zástupcov organizácií, ktorí by sa mali stať členmi odbornej dočasnej komisie k tomuto náročnému, no dôležitému projektu. Pracovnú skupinu pre realizáciu projektu „Banícky uhoľný skanzen Handlová“ budú tvoriť zástupcovia mesta Handlová, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Združenia miest a obcí hornej Nitry,  Združenia obcí Handlovskej doliny, Slovenské banského múzea, Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s. a v neposlednom rade zástupcovia Handlovského baníckeho spolku, ktorí vytvorili celý ideový zámer skanzenu.

Ing. Ján Ihring, predseda Handlovského baníckeho spolku, ktorý je nositeľom myšlienky vybudovania baníckeho skanzenu, predniesol svoju víziu projektu, pričom sa zaujímal predovšetkým o postoj spoločnosti HBP, a.s., ktorá je súčasným majiteľom priestorov i technických zariadení. Ing. Karsten Ivan, vedúci projektov HBP, a.s. vyjadril záujem spoločnosti o čo najvyššiu mieru zachovania objektov v areáli Bane Handlová. Predniesol však podmienku, že je nevyhnutné nájsť fungujúci model financovania skanzenu. Podľa jeho slov, spoločnosť HBP, a.s. nemôže financovať údržbu budov, alebo zariadení, ktoré budú odstavené z výrobnej prevádzky. Pre projekt skanzenu je preto kriticky dôležité zaistiť spôsob, akým bude financovaná jeho prevádzka, a to už predtým, než sa začnú demontovať jednotlivé budovy a zariadenia v areáli Bane Handlová. Potvrdil, že definitívne ukončenie ťažby je plánované na rok 2022, prípadne 2023.

Podľa rozsahu a formy skanzenu, môžu byť jeho prevádzkové ročné náklady kdekoľvek medzi 100 tisíc a jedným miliónom Eur. V každom prípade sa jedná o projekt vysokej náročnosti, technickej, finančnej i administratívnej. Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že transformácia a s tým možné financovanie majú veľký časový sklz, čo významne zasahuje do realizácie všetkých projektových zámerov i projektov.

Ing. Karsten Ivan tiež informoval, že spoločnosť HBP, a.s požiadala Pamiatkový úrad SR o zaradenie budovy starého triediča uhlia medzi národné technické pamiatky. Banský triedič je unikátna stavba z dôb Rakúsko-Uhorskej monarchie, jedna z architektonických ikon mesta, zaradená medzi HAIKONY. Viac o banskom triediči sa môžete dozvedieť na podstránke mesta, ktorá mu je venovaná po kliknutí sem.

Zachovaná tiež ostane samotná banská štôlňa, keďže tá naďalej bude dodávať vodu a teplo pre priľahlú prevádzku rybej farmy. Zachovanie ďalších budov, napríklad prvej budovy elektrárne, banskej záchrannej stanice, či krytých premostení medzi budovami, bude predmetom rokovaní a bude závisieť od dostupných finančných prostriedkov a samotného architektonického návrhu skanzenu. Účastníci stretnutia navštívili samotné priestory areálu Bane Handlová, kde im boli predstavené jednotlivé objekty a technické zariadenia.

Jeden zo základných návrhov skanzenu obsahuje vozenie návštevníkov banským vláčikom úvodnou štôlňou s Bazaltom, kde by mohli byť inštalované rôzne expozície. Tento atraktívny zážitok, ktorý k návšteve uhoľnej bane prirodzene patrí, obsahuje ďalšie finančné náklady a výzvy z pohľadu bezpečnosti a prevádzkovania priestoru i techniky. V konečnom dôsledku, čo sa podarí zachovať a prevádzkovať, je a bude predovšetkým otázka financií.

Myšlienka skanzenu zahŕňa aj areál Východnej šachty. Tu je však situácia trochu odlišná, keďže HBP nie je vlastníkom celého areálu. Jeho veľkú časť vlastní spoločnosť HUTIRA Slovakia, s.ro., ktorá však rovnako ako HBP, a.s., má záujem na zachovaní objektov, predovšetkým ťažobnej veže a jedinečných technických zariadení. Zástupcovia spoločnosti HUTIRA Slovakia, s.ro. preto budú prizvaní na ďalšie pracovné stretnutia, aby prezentovali svoje návrhy. Už teraz je zrejmé, že 600m hlboká vertikálna štôlňa nebude zachovaná, nakoľko jej údržba by bola mimoriadne nákladná a z pohľadu bezpečnosti nie je reálne jej využitie pre návštevníkov.

Samotnú ideu banského skanzenu prezentovala primátorka mesta, Silvia Grúberová, začiatkom tohto roka na Rade Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, ktoré združuje 40 členských organizácií na Slovensku. Rada sa konala v Handlovej 24. januára a okrem iného primátorka požiadala o spoluprácu: „ Zámer Handlovského baníckeho spolku je návrh na vytvorenie skanzenu v  Handlovej, podobného, aké sú v Českej republike, Poľsku alebo Rakúsku. Som presvedčená, že tento zámer dokonale napĺňa jeden z hlavných cieľov Združenia baníckych cechov a spolkov Slovenska, zachovávať hmotné a nehmotné kultúrne a industriálne dedičstvo, najmä baníckych a hutníckych tradícií a zvykov a technických pamiatok na Slovensku. Chcem vás preto požiadať, aby ste sa s ideou, ktorou chcú handlovskí baníci prispieť k transformácii regiónu zoznámili, šírili ju ďalej a získavali pre ňu podporu vo Vašich kruhoch,“ uviedla primátorka vo svojom príhovore.

Ďalšie stretnutie, na ktorom budú predstavené prvé konkrétne návrhy na realizáciu skanzenu, je naplánované na tretí augustový týždeň.

TG a JP, Foto: SJ

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.