Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovčania poctivo plnia mestskú kasu

Dátum: 20.06.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1009
Handlovčania poctivo plnia mestskú kasu

Výber mestských daní presiahol polovicu plánovanej výšky.

Do pondelka 15. júna dosiahol výber dane z nehnuteľností takmer 60 percent, výber poplatkov za odvoz komunálneho odpadu a dane za psa presiahli 64 percent. Ako informovala referentka správy daní Mestského úradu v Handlovej, Alena Mellová, suma vyrubených výmerov za odvoz komunálneho odpadu za rok 2020 je vo výške 486 453,02 eur, obyvatelia do 15. júna uhradili 310 966,83 eur. Pri dani z nehnuteľností výška vyrubených výmerov dosiahla 744 323,01 eur, do 15. júna Handlovčania uhradili 423 006,93 eur. Zo sumy vyrubených výmerov daní za psa vo výške 28 342,56 eur, bolo už uhradených 18 503,53 eur. Ako však Mellová dodala, poplatok za komunálny odpad, daň z nehnuteľností a daň za psa vo výške nad 150 eur je rozdelená na tri splátky. Prvý termín uplynie 30. júna, druhý termín 31. júla a časť z vyrubených súm je splatná až do 2. novembra 2020. K 8. júnu mesto evidovalo 1229 žiadostí o úľavu na poplatku za komunálny odpad. O úľavu je možné požiadať až do konca septembra 2020.

Niektorí si rozhodnutie neprevzali

Rozhodnutie o výške daní a poplatkov je nutné prevziať osobne. Počas mája ich preto za zvýšených hygienických opatrení roznášali doručovateľky mesta. Spolu mesto vyrubilo 14 304 rozhodnutí, z toho 664 rozhodnutí pre obyvateľov, ktorým pre úradné záležitosti slúži adresa mestského úradu. Doručovateľom sa podarilo rozniesť 13 388 rozhodnutí, elektronicky úrad doručil 476 rozhodnutí a poštou mesto odoslalo 632 rozhodnutí. Vrátených z roznášky bolo 240 rozhodnutí, neprevzatých ostalo 172 rozhodnutí. Handlovčania, ktorí neboli zastihnutí na svojich adresách a rozhodnutie im preto doručené nebolo, si ich môžu vyzdvihnúť na Oddelení daní, majetku mesta a podnikateľskej činnosti počas mesiaca jún. Po tejto dobe sa mesto pokúsi doručiť neprevzaté rozhodnutia na adresu daňovníkov ešte raz.

Primátorka: Je to fér

Primátorka mesta Silvia Grúberová Handlovčanom poďakovala. „Veľmi si vážim obyvateľov aj spoločnosti, ktoré si splnili daňovú povinnosť voči samospráve. Mestu Handlová príjem z miestnych daní a poplatkov pomáha prekonať nepriaznivú hotovostnú situáciu mesta. Uvedomujem si, že v období koronakrízy je situácia zložitejšia aj v domácnostiach či firmách, a preto im úprimne ďakujem za ich zodpovednosť a ústretovosť.“ Príjem z miestnych daní sa v rozpočte premieta do nákladov mesta na zabezpečovanie všetkých kompetencií samosprávy. Poplatky za komunálny odpad samospráva používa výhradne na zvoz a nakladanie s odpadom. „Verím, že miestne dane a poplatky si postupne vyrovnajú aj ostatní obyvatelia. Je dôležité, aby mysleli na to, že je to fér prístup k svojmu mestu a rovnako fér prístup ku všetkým zodpovedným platiacim,“ uzavrela Silvia Grúberová.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.