Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deň Zeme v Handlovej - aj vy sa môžete pridať

SÚBOR
Dátum: 19.04.2023
Počet videní: 1994
5 min. čítania
Deň Zeme v Handlovej - aj vy sa môžete pridať

Čo všetko si ku dňu sviatku našej Zeme pripravili školy, Centrum voľného času a Earth Angel a kde sa môže zapojiť verejnosť?

Deň Zeme si pripomíname každoročne 22. apríla. V čase tohto sviatku si handlovské školy pripravujú pre svojich žiakov rôzne aktivity, ktoré nám pripomínajú, aké dôležité je nájsť si cestu k ochrane našej prírody, našich riek, lesov, ovzdušia, triediť odpad, viac čítať o tom, čo spôsobuje klimatickú zmenu.

Ďakujeme všetkým, ktorí 22. apríla urobia niečo pre našu Zem, či už je to vysadenie stromčeka alebo kvietkov, upratovanie okolia, vyrobenie malého napájadla pre vtáky, ponechanie auta v garáži alebo prechádzka handlovskou prírodou bez toho, aby ostali v lesoch a na lúkach odpadky.

Verejnosť sa môže zapojiť do aktivity na lúčke za základnou umeleckou školou v Handlovej, kde občianske združenie Earh Angel organizuje Čistenie lúčky v sobotu 22. apríla od 9.30 h. so stretnutím pred Základnou umeleckou školou na ul. Poštová. Vrecia na odpadky a rukavice sú pre všetkých pripravené.

V pondelok 17. apríla si Detské centrum Malinkovo pri príležitosti Dňa Zeme pripravilo podujatie "Čarovná Jar". Deti si vyskúšali ako sa sadia rastliny a rôzne bylinky a ako sa o ne starať. okrem toho boli pripravené rôzne tvorivé aktivity. V utorok 18. apríla Centrum voľného času Handlová v spolupráci so ZO SZOPK A. Kmeťa si pre II. stupeň základných škôl pripravili prírodovedný vedomostný kvíz na tému "Deň Zeme".

20. 4. 2023 - Deň zeme na Základnej škole Školská, 10,00h CVČ v spolupráci so ZO SZOPK A. Kmeťa a ZŠ Školská si v rámci Dňa Zeme pre deti zo ZŠ Školská pripravili prednášku na tému "Príroda okolia Handlovej" a zábavné aktivity na tému triedenia odpadu a recyklácie.

21. 4. 2023 - Brigáda v "Zelenej Oáze" 10,00h Zamestnanci CVČ sa pri príležitosti Dňa zeme rozhodli, že si spravia brigádu na lúke nad Gewisom. Upravia a upracú tento areál a pripravia ho na ďalšiu činnosť a aktivity, ktoré počas roka na tomto mieste organizujú.

21. 4. 2023 - Otváranie studničiek, 13,00h. CVČ si pripravilo už tradičné podujatie "Otváranie studničiek". Miesto konania je Zelená oáza- lúka nad Gewisom. Pre deti zo ZŠ Školská i ďalšie sú pripravené zábavné súťaže, hľadanie pokladu a vodník Čľupko otvorí všetky studničky v Handlovej.

24. 4. 2023 - Deň Zeme pre Špeciálnu základnú školu Handlová. CVČ v spolupráci s Handlovskou hvezdárňou pre všetky deti zo Špeciálnej základnej školy pripravili celodenné podujatie ku Dňu Zeme. Pre deti z I. a II. stupňa ŠZŠ Handlová pripravili rôzne zábavné aktivity na tému "Deň Zeme" na PC a interaktívnej tabuli a navštívia hvezdáreň, kde ich čaká prednáška a zaujímavé ukážky.

V apríli sa ku Dňu Zeme na Základnej škole Morovnianska cesta konajú besedy, kvízy, tvorivé dielne na tému: Triedenie odpadu, šetrenie energiou. Žiaci sa učia ako pomôcť prírode, učia sa jednoduchým pravidlám: recykluj, správne separuj odpad, vyzbieraj odpad v okolí, zhasínaj svetlo, šetri vodou, zasaď strom, daj stop plastom, choď pešo, skúmaj prírodu netradične. Žiaci čistia okolie školy, učia sa vonku  a pracujú s aplikáciou PLANT NET. Na tejto škole sa realizuje náučný chodník a 24. 4. 2023 plánuje škola jeho otvorenie. Na náučnom chodníku bude prebiehať zážitkové učenie - hmyz, kvety, stromy, vtáky.

Základná škola Mierové námestie ku Dňu Zeme pripravila sadenie stromčekov so žiakmi 9. ročníka, zbieranie a separáciu odpadu v areáli a okolí školy. Žiaci a pedagógovia zozbierajú použité batérie a uložia do elektroodpadu. Na škole prebieha rovesnícke vzdelávanie ku šetreniu odpadu a žiaci 8. ročníka vyvárajú edukačné prezentácie na tému šetrenie energiou. Škola vyhotovuje  nástenku k monitoringu projektu Zelenej školy, do ktorého je zapojená.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Plagát Deň Zeme 2023 Veľkosť: 1.89 MB Formát: jpg Dátum: 19.4.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.