Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Starší budú poradným hlasom mesta

Dátum: 31.10.2022
Počet videní: 1167
Starší budú poradným hlasom mesta

Prvé stretnutie Rady seniorov sa uskutoční po delegovaní všetkých zástupcov jednotlivých organizácií.

Seniori si volili predsedu Klubu dôchodcov - Denného centra a doplnili tak posledného chýbajúceho člena novovzniknutej Rady seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov mesta.  

V auguste poslanci mestského zastupiteľstva schválili Všeobecne záväzné nariadenie mesta Handlová o zriadení Rady seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov mesta Handlová. Rada by mala zabezpečiť užší kontakt seniorov a ťažko zdravotne postihnutých obyvateľov s orgánmi mesta, napomáhať presadzovať svoje záujmy, potreby a požiadavky a uplatňovať odborné vedomosti, skúsenosti a schopnosti seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov pri plnení úloh mesta. Cieľom Rady seniorov je začlenenie seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov do verejného a politického života ako zdroj múdrosti a skúseností.

Radu seniorov tvorí šesť členov: primátorka mesta, predseda Klubu dôchodcov - Denného centra mesta Handlová, zástupca Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých, zástupca Karpatskonemeckého spolku, zástupca Miestneho spolku Slovenského červeného kríža a zástupca Baníckeho spolku mesta Handlová. Rada seniorov by mala zasadať raz štvrťročne.

Pred hlasovaním členov Klubu dôchodcov - Denného centra mesta Handlová oslovila vedúca kancelárie primátorky mesta, Jana Paulínyová: „Rada seniorov bude zastupovať viac ako tritisíc seniorov, ktorí žijú v našom meste. Je to veľmi dôležitá funkcia a veríme, že váš hlas nebude tichým šepotom, ale prenesie sa do rozhodovania mesta.“

Na  funkciu predsedníčky kandidovali dve kandidátky. Obe mali päť minút na predstavenie svojho programu a päť minút odpovedali na otázky členov. Za predsedníčku bola v tajných voľbách zvolená pani Mária Kuruczová, ktorá je zároveň aj predsedníčkou Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Handlovej. Podľa jej slov je v tomto prípade „sedenie na dvoch stoličkách“ výhodou. „Myslím, si, že Jednota dôchodcov je dôležitá organizácia. Teraz som bola na ich seminári a dozvedela som sa veci, ktoré by som sa v dennom centre nedozvedela. Keď to prenesiem aj do denného centra, myslím si, že je to plus.

Za tajomníka bol zvolená Janka Holčeková, za pokladníčku Šarlota Zderková, do revíznej komisie boli zvolené Božena Smitková, Anna Prišticová, Antónia Pischová a kronikárkou bude Eleonóra Izáková. 

 

FOTO:  Staronová predsedníčka Klubu dôchodcov, Mária Kuruczová.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.