Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Varovný systém mesta doplnili tri sirény

VIDEO
Dátum: 14.10.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1520
Varovný systém mesta doplnili tri sirény

Aktuálne sirény na území mesta pokrývajú 90 % územia.

6 funkčných sirén na varovanie obyvateľstva v meste Handlová pokrýva 90 % územia.

Ministerstvo vnútra SR nechalo v Handlovej namontovať tri nové sirény civilnej ochrany, čím sa rozšíril tento varovný systém na území mesta o 3 nové. Pôvodne bola jedna ďalšia siréna dlhodobo  namontovaná v areáli Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s. a jej pokrytie zvukom bolo dostačujúce.  Vzhľadom na postupné ukončovanie prevádzky baní a odstavenie sirény, Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresného úradu dalo v meste nainštalovať ďalšie tri nové sirény tak, aby bolo pokryté zvukom celé mesto.  Nachádzajú sa na ulici Jána Vallu, v Novej Lehote na otočke autobusu a pri detskom ihrisku na Hornom Konci. Ako informoval referent vnútornej správy a civilnej ochrany Michal Dobiš,. „Po ukončení ťažby boli  sirény v areáli bane demontované a nahradené moderným varovacím systémom v iných častiach mesta. Ďalšie sirény v Handlovej sú na budove mestského úradu, na budove ZŠ Morovnianska cesta a na streche ZŠ Školská“ uviedol.

Moderné, elektronické sirény sa skúšajú pravidle zvukovým signálom alebo skúškou bez zvuku. Sirény je možné ovládať lokálne odborným zamestnancom mesta alebo centrálne, t.j. skúšku realizuje MV SR prostredníctvom svojho vyrozumievacieho a varovného systému.

V štandardných podmienkach mesto Handlová skúša sirény 2 x do roka hlasitým signálom, ostatných 10 skúšok je realizovaných centrálne a obyvatelia ich nevnímajú. Preskúšavanie sirén sa vykonáva každý druhý piatok v mesiaci o 12:00 hod. Tento rok skúšky prebiehajú všetky v tichosti z dôvodu konfliktu na Ukrajine.

Siréna slúži ako varovný signál pre obyvateľov počas mimoriadnej situácie. Keď zaznie siréna mimo doby pravidelného preskúšania, hrozí alebo vznikla mimoriadna udalosť. Okamžite sa treba ukryť, zatvoriť okná a dvere a zapnúť rádio alebo televíziu. Tón signálu a dĺžka jeho trvania určuje, pred čím varuje. Dôvodov na spustenie sirény na včasné varovanie obyvateľov je niekoľko a pri každom druhu ohrozenia sa používa špecifický tón i jeho dĺžka a siréna je sprevádzaná hláseným oznamom. Naposledy bola siréna v Handlovej spustená počas povodní v roku 2010. Bližšie informácie o civilnej ochrane sú zverejnené na webovom sídle mesta v sekcii Pre obyvateľov - Čo má každý vedieť v prípade ohrozenia.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.