Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slovenské banské múzeum začalo mapovať záverečnú etapu baníctva v meste

Dátum: 20.04.2022
Počet videní: 1441
Slovenské banské múzeum začalo mapovať záverečnú etapu baníctva v meste

Múzeum hľadá ľudí, ktorí „boli pri tom.“

Slovensko prežíva v súčasnosti obrovské štrukturálne zmeny v oblasti baníctva. Zastavenie ťažby uhlia zasiahne viacero regiónov, ale dotkne sa hlavne regiónu horná Nitra. Túto záverečnú etapu baníctva sa rozhodlo Slovenské banské múzeum (SBM) zmapovať a zdokumentovať.

V súvislosti s prebiehajúcou transformáciou a postupným ukončovaním ťažby uhlia prichádzajú zmeny, ktoré sa bytostne dotýkajú aj samotných baníkov. Strata zamestnania, istôt, hodnôt, toto všetko ich núti zmeniť spôsob života i zmýšľania. Ako sa s takýmito zmenami vyrovnávajú, ako sa adaptujú, ako chápu sociálno-ekonomické premeny a aký majú vplyv na ich každodennosť? Toto budú kľúčové otázky výskumných pracovníkov Slovenského banského múzea.

Prvou skúmanou lokalitou bude Handlová, kde prebehne prvá fáza etnologického výskumu pod vedením Mgr. Heleny Galkovej prostredníctvom štruktúrovaných rozhovorov. Rozhovory budú zamerané na tému identity baníka a jeho každodenného života, spomienky, rozprávania o bežných pracovných dňoch, ale aj sviatočných, o zážitkoch súvisiacich s ich povolaním. Aké nové povolanie si vedia predstaviť vykonávať, ako vidia svoju budúcnosť? Adaptácia baníkov na začaté procesy transformácie - ako sa stavajú k týmto zmenám, ako reagujú na akčný plán štátu? Rozumejú environmentálnym dôvodom útlmu baníctva? Ako vnímajú v tomto kontexte postoje Európskej Únie? Ako na to reagujú ich rodiny?

Ďalšou činnosťou bude fotodokumentácia a filmovanie banských prevádzok, objektov, strojného zariadenia, GPS popis, časozberná
dokumentácia priebehu likvidácie objektov, uzatvárania v podzemí a na povrchu, spracovanie historického vývoja lokality a jednotlivých
bansko-technických pamiatok budú taktiež podkladom pre pasportizáciu objektov pred ich vyradením z prevádzky, či následnou likvidáciou.

Počiatočná fáza výskumu začala koncom minulého roka a po uvoľnení pandemických opatrení sa zamestnanci Slovenského banského múzea opäť vydajú do terénu. Rozhovory sa realizujú v priestoroch detašovaného pracoviska SBM – v expozícii Uhoľné baníctvo v Handlovej.

Budeme radi, ak sa do projektu zapojíte aj vy, ktorí o tom viete najviac, pretože ste boli pri tom. V prípade záujmu o spoluprácu na výskume nás môžete kontaktovať: galkova.helena@muzeum.sk alebo 045/6949481.

(SBM)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.