Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cieľom Erika Ciglana pre túto sezónu je stať sa víťazom Slovenského pohára žiakov

Dátum: 05.03.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1521
Cieľom Erika Ciglana pre túto sezónu je stať sa víťazom Slovenského pohára žiakov

Prinášame rozhovor s Erikovým otcom, Radoslavom Ciglanom. 

Kedy sa Erik začal zaujímať o šport a prečo sa rozhodol pre lyžovanie?

Sme športovo založená rodina a deti k športu vedieme odmalička. Nemusia robiť šport súťažne, ale mali by vedieť behať, cvičiť, plávať, bicyklovať, korčuľovať, kopnúť do lopty alebo ju hodiť do koša. Okrem toho však aj prečítať nejakú knižku a naučiť sa základy cudzieho jazyka. Erik mal k športu odmalička blízko. Doteraz sa rád učí nové veci, prekonáva svoje hranice a rýchlo zvládne nové náradie. V lete vystúpil na Gerlach, potápa sa s dýchacím prístrojom, absolvoval splav Hrona i cyklotraily. Nie je to však žiadne zázračné dieťa. Je to normálny chlapec zo svojimi chybami. Že preteká na lyžiach, má po nás. Manželka aj ja sme v minulosti závodne lyžovali, aj keď nie v takých podmienkach ani na takej úrovni, ako teraz Erik.

Aké boli Erikove začiatky na lyžiach?

Keďže som bývalý pretekár, lyžovať som ho učil ja. Prvý kontakt so snehom, formou hry a zábavy, mal ako trojročný. Takto sme sa zabávali do jeho šiestich rokov, kedy som stretol na svahu svojich bývalých kolegov, pretekárov z Kremnice, s ktorými som v minulosti pretekal. Mali založený Ski klub Kremnica, tak sme sa stali jeho členmi a Erik postupne prešiel kategóriami superbaby, mladší predžiaci a starší predžiaci. S prechodom do žiackej kategórie sme vstúpili do Ski klubu Donovaly a ja som ho odovzdal trénerovi s vyššou kvalifikáciou. Ja sa teraz venujem mladšiemu synovi, aj keď iba na úrovni športového lyžiara, nie pretekára.

Kto je jeho tréner a v akej kategórii Erik nastupuje dnes?

Erikovým trénerom je Marek Lipnický. Aktuálne preteká v kategórii mladší žiak alebo U14. V žiackych kategóriách už dochádza k prirodzenému filtrovaniu pretekárov. Trénuje sa podstatne viac, intenzívnejšie a nie každý, kto jazdil v predžiakoch, má ambíciu ísť aj do žiakov. Vzniká tam konkurenčné prostredie a ostávajú tí lepší.

Čo sú Erikove obľúbené disciplíny a ktoré menej obľúbené?

V jeho veku sa preteká v disciplínach slalom a obrovsky slalom. Teória lyžovania hovorí, že základ všetkého je obrovský slalom. Od toho sa odvíja všetko ostatné. Kto nemá zvládnutý obrák, nemal by sa púšťať do iných disciplín. Lyžovanie je veľmi špecifický šport. Za 50 sekúnd musíte na trati ukázať, čo vo vás je. Každá chyba sa prejaví, každé zaváhanie vás stojí drahocenný čas. Rozdiely sú v desatinách, niekedy dokonca v stotinách sekundy. V jednom oblúku musíte v krátkom časovom úseku obsiahnuť obrovské množstvo pohybov, ktoré na seba plynulo nadväzujú a banálna chyba v zdanlivo nepodstatnom pohybe vás stojí vyradenie z pretekov.

Ako sa Erikovi darí v aktuálnej súťažnej sezóne?

Erik sa momentálne vezie na víťaznej vlne a zatiaľ ide svoju najúspešnejšiu sezónu. Na medzinárodných pretekoch v hale v Litve získal v najsilnejšej kategórii tretie miesto, vyhral prvé štyri kolá Slovenského pohára v slalome aj obrovskom slalome a aktuálne je evidovaný ako prvý nasadený reprezentant Slovenska za mladších žiakov. V Mýte pod Ďumbierom boli kvalifikačné preteky na ALPECIMBRA FIS CHILDREN CUP v Taliansku, čo sú neoficiálne majstrovstva sveta žiakov. Slalom nedokončil a v obrovskom slalome skončil na 12. mieste. V kvalifikačných pretekoch na Malinôm Brde zvíťazil, čím postúpil na medzinárodné preteky POKAL LOKA v Slovinsku. Tam si v obrovskom slalome vybojoval štvrté miesto, čo je najlepší výsledok Slovenského mladšieho žiaka za ostatných desať rokov. V slalome ho chyba v prvom kole pripravila o možnosť bojovať o pódium, aj keď v druhom kole dosiahol tretí najlepší čas. Erikovým osobným cieľom pre túto sezónu je stať sa celkovým víťazom Slovenského pohára žiakov.

Kto sú jeho športové vzory?

Prirodzene je to Petra Vlhová. Niekoľkokrát sa s ňou už aj stretol, dokonca s ňou strávil jeden tréningový deň na ľadovci Molltaller. Z chlapcov je to Marco Odermatt, ale podobne, ako pre jeho rovesníkov, mnoho vzorov má aj medzi youtubermi.

erik1

Čo by mali vedieť rodičia, ktorých dieťa by chcelo závodne lyžovať?

Súťažné lyžovanie si vyžaduje podporu a čas celej rodiny, bez toho to nejde. Najbližšie lyžiarske stredisko od Handlovej je Skalka pri Kremnici, približne 50 minút autom. Donovaly sú 1:10 autom. Jeden tréning pritom obnáša prípravu a balenie doma, cca 30 minút, cesta tam 1 hodina, tréning 2 hodiny, cesta späť ďalšia hodina, servis lyží 30 minút, čiže pre pretekára je to dokopy 5 hodín na jednu tréningovú jednotku. Tréner musí ísť na kopec ešte o hodinu skôr, aby postavil trať, oplôtkami zabezpečil kritické miesta, inštaloval časomieru a po dvoch hodinách tréningu to musí všetko zbaliť. A to hovoríme o tréningu na domácom kopci. Keď cestujete na tréningový výjazd na ľadovec, kam sa jazdí na šesť dní, tak si to všetko musíte zobrať so sebou zo Slovenska a vyniesť si to pekne hore na ľadovec, do výšky cca 3 000 metrov. Nepoznám šport, pri ktorom toho musíte toľko riešiť kvôli tréningu. Do toho máte všade iné podmienky - počasie, rôzne sklony svahu a potrebujete obrovské množstvo materiálu či už na letnú alebo zimnú prípravu. Musíte stále myslieť dopredu a plánovať a plánovať. A to všetko kvôli päťdesiatim sekundám pretekov. Na druhej strane, keď toto všetko dieťa absolvuje, môžete ho zobrať alebo poslať hocikam, lebo bude samostatné.

Akú školu by Erik chcel navštevovať po ukončení základnej školy?

To je ťažká otázka. Príprava v tomto športe je veľmi časovo náročná. Veľa sa cestuje za snehom, lebo cca 120 dní v roku musíte stráviť na snehu. Veľké poďakovanie patrí našej škole, ZŠ Školská za to, že Erikovi zabezpečila podmienky pre tréning s tým, že zameškané učivo dobieha samoštúdiom alebo štúdiom online na tréningových výjazdoch počas školského roka. Bez tohto prístupu vedenia školy a učiteľov by to nebolo možné. Takže čo ďalej? Asi športové gymnázium v Banskej Bystrici. Internát a domovský Ski klub Donovaly je zatiaľ asi najlogickejšie riešenie.

Autor: Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.