Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

KMET Handlová zrekonštruuje vykurovanie v meste iba ak na to získa dotácie z EÚ

VIDEO
Dátum: 27.01.2022
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1434
KMET Handlová zrekonštruuje vykurovanie v meste iba ak na to získa dotácie z EÚ

Plánovaná investícia nebude mať podľa firmy KMET Handlová zásadný dopad na cenu tepla, lebo bude z väčšej časti krytá dotáciami.

Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prievidza začal 21. decembra 2021 správne konanie vo veci posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie zámeru spoločnostti KMET Handlová, a.s., ktorá chce vybudovať, rekonštruovať a modernizovať vonkajšie rozvody tepla v meste Handlová. Rekonštrukcia rozvodov je len prvá časť projektu, druhá časť spočíva vo vybudovaní zdroja tepla v areáli Bane Handlová, ktorý bude spaľovať biomasu.

O zámere spoločnosti diskutovali v piatok 21. januára v RTV Prievidza predseda predstavenstva spoločnosti KMET Handlová, Matej Danóci a prednosta Mestského úradu v Handlovej, bývalý predseda predstavenstva spoločnosti KMET Handlová, Tibor Kolorédy.

Investícia z roku 2004 bola splatená v roku 2019

Veľká investícia do výroby tepla v Handlovej prebehla naposledy v roku 2004. Spoločnosť KMET Handlová vtedy podľa slov Tibora Kolorédyho vybudovala 8 kilometrov rozvodov, 13 kotolní na zemný plyn a na radiátory odberateľov namontovali termostatické ventily, ktoré ľuďom umožnili regulovať svoje náklady na vykurovanie, čo medziročne znížilo dodávku tepla o 20%. Systém mal slúžiť 30 rokov. Investícia bola splatená v roku 2019. Minulý rok pripojili tri malé kogeneračné jednotky s výkonom 3 x 200 kilowatt v troch blokových kotolniach, ktoré by mali doplniť tepelný mix. Vyrobia 15% potreby tepla, čo postačí na celoročnú výrobu teplej vody.

EÚ chce teplo z obnoviteľných zdrojov

Podľa Mateja Danóciho je systém efektívny, ale výrobcov tepla do modernizácie a zmeny palivovej základne tlačí Európska únia. Trendom je odchod od fosílnych palív, medzi ktoré patrí aj zemný plyn. Niekoľkonásobný nárast ceny plynu v minulom roku je podľa Danóciho dôsledkom geopolitickej situácie, aj preto je podľa neho žiadúca diverzifikácia zdrojov. „Predpokladáme, že plyn už lacný nebude, preto sa snažíme hľadať alternatívy. Do roku 2025 by malo byť 50% tepla vyrobené z obnoviteľných zdrojov energie alebo 75% kombinovanou výrobou elektrickej energie a tepla. Naša koncepcia spočíva v tom, že zachováme to, čo je dnes vybudované a doplníme to o infraštruktúru, ktorá prepojí jednotlivé kotolne a tepelné rozvody spojí do jedného systému,” opísal zámery firmy KMET Handlová Matej Danóci. V areáli Bane Handlová chce KMET vybudovať kotol na biomasu v kombinácii s organickým Rankinovým cyklom, ktorý vyprodukuje jeden megawatt elektrickej energie a 4 megawatty tepla, ktoré firma dodá do tepelnej sústavy. Ročne by mal zdroj vyprodukovať 8 000 megawatt hodín elektrickej energie, príjem za jej predaj by mal byť dostatočný na to, aby pokrýval náklady na vybudovanie kotla.

Nedostatku biomasy sa predseda predstavenstva spoločnosti KMET Handlová neobáva. „Slovensko patrí do top 10 krajín Európskej únie z hľadiska zalesnenosti. Kvôli štiepke sa stromy nerúbu, na štiepku sa používa iba odpad z ťažby dreva. Zdroj bude potrebovať približne 50 ton štiepky denne, to sú dva kamióny štiepky denne, ročne je to 15 000 ton. Drevná hmota tu je, ale teraz z regiónu odchádza a my ju chceme sústrediť k nám a znížiť tak uhlíkovú stopu.“ Plynové kotle budú dopĺňať biomasový zdroj v zimnom období.

Dve etapy rekonštrukcie

Prvá etapa, rekonštrukcia rozvodov tepla, by mala stáť približne 3,5 mil eur. „Slovenská inovačná a energetická agentúra (SEIA) vyhlásila v novembri výzvu na poskytnutie dotácie práve na rekonštrukcie rozvodov pre dva okresy: Partizánske a Prievidza. Pre tieto dva regióny bolo vyčlenených 20 mil. eur a výška pomoci je na úrovni 85%. Je to výnimočná situácia pre mesto Handlová. Tak či tak do budúcna budeme musieť niečo urobiť. Ak tie peniaze sú, poďme ich na to použiť teraz. Môže sa stať, že za 15, 20 rokov bude systém potrebovať obnovu a potom už tie peniaze nebudú a budeme si to musieť zaplatiť sami. Investíciu budeme realizovať iba vtedy, ak dostaneme finančný príspevok od SEIA. Bola by škoda nevyužiť tieto zdroje, keď sú vyčlenené pre náš okres,” uviedol Matej Danóci.

Druhú etapu projektu, teda vybudovanie zdroja tepla, plánujú financovať z modernizačného fondu, ktorý je pod kuratelou Ministerstva životného prostredia SR. „Pre tepelné hospodárstva nášho druhu bude vyčlenená jedna miliarda eur, ktorá bude smerovať do obnovy tepelných hospodárstiev. O tieto peniaze sa chceme uchádzať, ak nie v roku 2022 tak v roku 2023. Výška dotácie z modernizačného fondu závisí od lokalít a v závislosti od veľkosti podniku - od 60 do 70% celkových nákladov. Žiadať o dotáciu však je možné až potom, keď prebehne celý proces schvaľovania až do úrovne stavebného povolenia.” Snahou spoločnosti KMET Handlová je podľa jej konateľa diverzifikácia zdrojov a možnosť trvalo udržať cenu, aby nebola ovplyvňovaná geopolitickou situáciou. „Veríme, že obyvateľov aj samosprávu dokážeme presvedčiť aj preto, že plánovanú investíciu pokryjú z veľkej časti európske zdroje.” Ak by všetko išlo, ako by si v spoločnosti KMET Handlová želali, dodávať teplo z nového zdroja cez nové rozvody by mohli vo vykurovacej sezóne 2024/25.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.