Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zber kuchynského odpadu nezačal bez problémov

VIDEO
Dátum: 12.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1751
Zber kuchynského odpadu nezačal bez problémov

Prechodné obdobie by nemalo trvať dlhšie ako pol roka.

Zber kuchynského odpadu sa už začal, domácnosti však ešte nie sú vybavené tak, ako bolo prisľúbené. Chýbajú košíčky s biologicky rozložiteľnými vreckami a pri rodinných domoch aj nádoby na živočíšny odpad.

„V prvom rade chceme poďakovať Handlovčanom, ktorí sa zapájajú do zberu biologicky rozložiteľného odpadu. Je pravda, že mestu ešte neboli dodané všetky komponenty aj napriek tomu, že mesto Handlová bolo úspešné v projekte za takmer 400 tisíc eur. Súčasťou projektu je aj vybavenie pre obyvateľov vrecúškami a nádobami na triedenie tohto druhu odpadu,“ povedala hovorkyňa mesta, Jana Paulínyová.

Mesto podľa nej pristúpilo k prechodnému riešeniu. „Košíky na odpad a rozložiteľné vrecká začne spoločnosť Hater – Handlová distribuovať do domácností 9. augusta. Tí, ktorí bývajú v činžiakoch, majú na stojiskách k dispozícii hnedé nádoby, ktoré sa musia vyvážať každý týždeň. Súčasťou týchto nádob je aj rošt a biologicky rozložiteľné vrecko. Obyvatelia v rodinných domoch môžu kuchynský odpad vyhodiť do nádob na biologický odpad, ktoré už majú.“

Počas prechodného obdobia sa nebude biologicky rozložiteľný odpad využívať na tvorbu kompostu. Na skládke však neskončí. „V prechodnom období, pokiaľ nám nebudú dodané všetky tovary, ktoré potrebujeme na spracovanie tohto druhu odpadu, sa bude vyseparovaný biologický odpad spracovávať v bioplynovej stanici.“ Hovorkyňa mesta doplnila, že samospráva už má k dispozícii hygienizér. Ten bude po prechodnom období slúžiť na tepelné spracovanie biologického odpadu, ktorý bude po hygienizácii vhodný na kompostovanie. „Zariadenie je pripravené, čaká sa už len na potvrdenia od príslušných štátnych orgánov,“ uzavrela Paulínyová

 

Sledujte aj našu podstránku KAM S ODPADOM, kde nájdete informácie o všetkých zložkách, ktoré sa dajú v meste triediť. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.