Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handpark získala do prenájmu samospráva

VIDEO
Dátum: 12.03.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2230
Handpark získala do prenájmu samospráva

Handpark má veľký potenciál pre športové a oddychové vyžitie.

Mesto Handlová získalo do prenájmu od Rímskokatolíckej cirkvi park, známy ako Handpark. História parku siaha na začiatok 70. rokov minulého storočia, keď bol nad nemocnicou zrušený cintorín a na jeho ploche po exhumácii tiel vznikla oddychová zóna s fontánou.

Hypermarket ani galéria

V roku 1993 v rámci reštitúcií získala viac ako 23-tisíc metrov štvorcových parku cirkev, časť z neho zostalo vo vlastníctve mesta a malá plocha patrí Slovenskému pozemkovému fondu. Samospráva sa snažila park v roku 2006 oživiť, pribudli nové preliezačky, hojdačka a U-rampa, zariadenia však boli počas dvoch rokov úplne zničené. V roku 2012 sa mestu ozval investor, ktorý chcel v Handparku vybudovať hypermarket a ďalšie menšie obchody. Proti tejto iniciatíve vznikla petícia, mesto zorganizovalo medzi obyvateľmi anketu a plocha nakoniec ostala nedotknutá. V roku 2013 vznikla iniciatíva založiť tradíciu umeleckých sympózií v Handlovej pre študentov umeleckých škôl. V parku malo pribudnúť približne pätnásť sôch. Do projektu vstúpili zvučné mená regionálnych výtvarníkov, ktorí zámer navrhli a záštite dvoch vysokých škôl. Projekt sa konal však iba jeden rok a dodnes môžete vidieť v Handparku napríklad betónové odliatky kmeňov stromov. Obnoviť oddychový účel parku sa viackrát pokúsili skupinky dobrovoľníkov, napríklad výstavbou workoutu. V roku 2020 si Handpark pod patronát vzal Detský a mládežnícky parlament mesta Handlová. Jeho členovia natreli preliezky aj hríbik, s pomocou Andreja Haraka opravili lavičky a namaľovali dopravné ihrisko.

V prospech obyvateľov mesta

V roku 2020 prebehli rokovania mesta s Rímskokatolíckou cirkvou a od 1. januára 2021 si park vzala do prenájmu samospráva. Keďže časť pozemkov užíva Nemocnica s poliklinikou, mesto Handlová si na dobu neurčitú prenajalo plochu o celkovej výmere 21 216 m2. Účelom nájmu je prevádzkovanie mestského parku v prospech občanov mesta. Samospráva sa zaviazala znášať náklady na údržbu parku v celom rozsahu, predovšetkým zabezpečiť čistotu a poriadok v parku, zabezpečiť na vlastné náklady pravidelnú údržbu a starostlivosť o verejnú zeleň.

Zveľaďovať a chrániť

Podľa zmluvy Mesto je oprávnené revitalizovať park v prospech občanov mesta Handlová, najmä budovať priestor na šport, oddych a stretnutia.

„Handpark má veľký potenciál pre športové a oddychové vyžitie našich mladších aj starších obyvateľov a my veríme, že si tento náš vzácny „zelený“ majetok budeme zveľaďovať a chrániť. Chcem sa poďakovať aj zástupcom farnosti Handlová, farárovi Petrovi Repovi a kaplánovi Radovanovi Hasíkovi, za doterajšiu spoluprácu a konštruktívny prístup v prospech obyvateľov Handlovej,“ povedal zástupca primátorky Radoslav Iždinský.

Zmluvné strany sa dohodli, že mesto zaplatí za užívanie parku ročné nájomné 464 eur, čo je výška dane, ktorú platila RKC. Po dlhých rokoch sa tak podarilo inštitucionalizovať spoluprácu mesta a cirkvi, ktorá aj v minulosti prebiehala korektne, avšak bez zmluvného rámca.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.