Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Respirátory dostanú všetci zdravotne znevýhodnení Handlovčania

Dátum: 02.03.2021
Počet videní: 1165
Respirátory dostanú všetci zdravotne znevýhodnení Handlovčania

Mesto chce respirátory doručiť do konca marca.

Od 8. marca bude na Slovensku platiť povinnosť nosiť respirátor FFP2 v obchodných prevádzkach a v hromadnej doprave a od 15. marca 2021 vo všetkých interiéroch okrem domácností. Mesto Handlová už vo februári rozdalo 6 860 (po dva kusy na obyvateľa) respirátorov obyvateľom s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú združení v Základnej organizácii Slovenského zväzu zdravotne postihnutých a všetkým handlovským seniorom nad 65 rokov. K tomuto kroku pristúpila samospráva Handlovej z dôvodu, že pozitivita na COVID-19 nemá v okrese klesajúcu tendenciu. Cena za už odovzdané respirátory dosiahla 3850 eur. Samospráva ich uhradila z rozpočtu mesta.

Podľa Janky Polakovičovej, zo sociálneho oddelenia MsÚ, počas distribúcie respirátorov sa stretli s tým, že bohužiaľ niektoré respirátory boli obyvateľom zo schránok vybraté a dala do pozornosti, že v meste je približne 100 obyvateľov nad 65 rokov, ktorí mali obdržať respirátory už do konca februára a nestalo sa tak. Podľa jej slov: „Z dôvodu, že títo obyvatelia majú uvedený trvalý pobyt mesto Handlová, nie je možné presne identifikovať ich bydlisko. Preto uvítame, aby nás kontaktovali, respirátory sú pre nich nachystané.“  S distribúciu pomáhali zamestnancom sociálneho oddelenia Dobrovoľní hasiči z mestskej časti Morovno a členovia Červeného kríža z Chrenovca -Brusna.

Obyvatelia s ŤZP sa musia nahlásiť sami

„Chceme pomôcť aj tým zdravotne znevýhodneným obyvateľom mesta, ktorí nie sú členmi miestneho združenia. Hľadali sme spôsob, ako ich osloviť, pretože register ŤZP neexistuje a nemáme zákonnú možnosť ich osloviť priamo. Vláda od 8. marca zaviedla povinnosť nosenia respirátorov, budeme radi, ak sa nám ozvú, aby sme im aspoň takto mohli pomôcť ich ochrániť a odovzdali im po dva kusy respirátorov,“ povedala primátorka mesta, Silvia Grúberová.

Nárok na respirátory majú všetci ŤZP s trvalým pobytom na území mesta Handlová, ktorí majú menej ako 65 rokov a nie sú združení v miestnej organizácii. Stačí, ak sa držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím telefonicky nahlásia do 22. marca na Sociálnom oddelení Mestského úradu v Handlovej na telefónnych číslach: 0917 136 273, 0917 616 391 alebo  0917 372 750  v pracovné dni v čase od 7.00 h do 16.00 h a nadiktujú svoje meno, adresu a číslo preukazu ŤZP. Po dva kusy respirátorov budú pracovníci sociálneho oddelenia a dobrovoľníci distribuovať od 23. marca. Toto tel. číslo môžu využiť tiež obyvatelia s trvalým pobytom mesto Handlová a nahlásiť miesto svojho pobytu. Na všetky nahlásené údaje sa vzťahujú ustanovenia zákona o ochrane osobných údajov.

Keďže mesto nedisponuje informáciou, koľko ŤZP požiada o respirátory, nevie presne odhadnúť, do kedy budú Handlovčanom odovzdané. Predpoklad je, že ich obyvatelia obdržali do konca marca. Ďalšie náklady na zakúpenie respirátorov mesto odhadlo na 1000 eur.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.