Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlová pripravuje zavedenie zberu kuchynského odpadu. Žiada 400-tisíc eur

Dátum: 11.11.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 1093
Handlová pripravuje zavedenie zberu kuchynského odpadu. Žiada 400-tisíc eur

Spolufinancovanie projektu mestom by malo dosiahnuť takmer 30-tisíc eur.

Od 1. januára 2021 by mali obce a mestá zaviesť a zabezpečiť pre svojich občanov triedený zber kuchynského biologického odpadu. Cieľom opatrenia je eliminovať, ideálne odstrániť kuchynský bioodpad zo zmesového komunálneho odpadu. K doterajším farebným kontajnerom na triedený zber odpadu by mal pribudnúť ďalší - hnedý, určený len na potravinové zvyšky z kuchyne. Na každého Slováka pripadá 100 kilogramov potravinového odpadu ročne.

O posunutie začiatku povinnosti samospráv zabezpečiť triedenie kuchynského odpadu žiadalo Združenie miest a obcí Slovenska aj Únia miest Slovenska. Ministerstvo životného prostredia však v auguste rozhodlo, že povinnosť separovať bioodpad sa posúvať nebude.

Od prvého januára už teda mestá a obce nebudú oprávnené uplatňovať výnimky z triedenia kuchynského odpadu a bioodpadu. Ministerstvo v tejto súvislosti pripravilo novelu vykonávacieho predpisu. Mestá a obce majú podľa neho povinnosť zabezpečiť triedenie kuchynského bioodpadu od 1. januára 2021 do 30. júna 2021. Po tomto termíne bude Slovenská inšpekcia životného prostredia mestám a obciam, ktoré nebudú kuchynský odpad triediť, udeľovať pokuty. Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana deklaroval, že nebudú pokutovať obce, ktoré systém ešte zavedený mať nebudú, zdokladujú však, že svoje povinnosti sa snažia plniť. Pokuty bude inšpekcia udeľovať iba mestám, ktoré sa budú vedome vyhýbať plneniu povinností.

Na zavedenie zberu kuchynského odpadu sa pripravuje aj mesto Handlová. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili na svojom zasadnutí v októbri predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v meste v rámci operačného programu Kvalita Handlová pripravuje zavedenie zberu kuchynského odpadu. Žiada 400-tisíc eur životného prostredia. Cieľom projektu je práve spracovanie kuchynského odpadu. „Predmetom žiadosti o nenávratný finančný príspevok je rozšírenie kapacity Kompostárne Handlová, prostredníctvom prístavby troch betónových plôch pre umiestnenie technológií a zakúpenie technológií potrebných pre zber, zvoz a spracovanie kuchynského odpadu,“ povedal Peter Cagáň, vedúci Oddelenia mestských projektov. Podľa jeho ďalších slov mesto žiada o finančné prostriedky na zakúpenie zberového vozidla, dva hygienizačné kontajnery, drvič kuchynského odpadu a zberné nádoby. Tých by malo byť spolu 6 500, 400 kusov 240 litrových nádob, 1500 kusov 20 litrových nádob a 4600 kusov najmenších – 7 litrových nádob.

Celkové predpokladané náklady na projekt by mali dosiahnuť 424 979 eur s DPH. Mesto žiada o nenávratný finančný príspevok 396 970 eur s DPH a spolufinancovať projekt je mesto pripravené vo výške 28 008 eur s DPH.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.