Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyjadrenie SENIORCENTRA HANDLOVÁ, n. o. k situácii po prvom celoplošnom testovaní klientov a zamestnancov

Dátum: 04.11.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 1922
Vyjadrenie SENIORCENTRA HANDLOVÁ, n. o. k situácii po prvom celoplošnom testovaní klientov a zamestnancov

Dňom 04. 11. 2020 je SENIOR CENTRUM HANDLOVÁ, n. o. v celkovej karanténe

Dňom 04. 11. 2020, na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach (RÚVZ PD) je SENIOR CENTRUM HANDLOVÁ, n. o. (ďalej senior centrum) v celkovej karanténe. Starostlivosť o klientov bude zabezpečovať 21 zamestnancov 24 hodín denne 7 dní v týždni, až do ukončenia karantény. Tieto, ešte prísnejšie pravidlá znamenajú, že zamestnanci nebudú opúšťať zariadenie a nepôjdu ani do svojich domovov.

K aktuálnej situácii uviedla riaditeľka handlovského senior centra PhDr. Emília Nyitrayová: „Vážení rodinní príbuzní, priatelia, nachádzame sa vo vysokom krízovom režime, prosíme Vás o trpezlivosť aj pri vybavovaní telefonátov, je možné, že sa Vám nepodarí hneď dovolať na naše uvedené kontaktné čísla. Žiadame Vás o podporu, pretože našim spoločným nepriateľom je tichý nepriateľ, ktorého nevidíme, no bojovať s ním musíme. Chcem, aby ste vedeli, že o Vašich príbuzných je postarané, majú pravidelnú stravu, dostávajú lieky, zmeny ich zdravotného stavu sú konzultované s obvodnými lekárni a RZP. Za účelom pomoci o starostlivosť našich klientov sme požiadali o spoluprácu zdravotný intervenčný tím a psychológa, ktorí nám túto pomoc prisľúbili. Tento týždeň budú znovu všetci klienti pretestovaní antigénovými testami, rovnako aj zamestnanci, ktorí sa v našom zariadení nachádzajú. My, a hlavne Vaši príbuzní, potrebujeme Vašu podporu.  Ďakujeme.“

Senior centrum zároveň informuje, že všetky opatrenia, ktoré boli a sú zavedené v zariadení od marca tohto roku, realizujú zamestnanci podľa Krízového plánu, t.j dodržujú prísne protiepidemiologické opatrenia. Všetkým klientom je odmeraná teplota dvakrát denne; pravidelne, v denných aj v nočných hodinách, je vykonávaná dezinfekcia germicídnymi žiaričmi všetkých spoločných priestorov, ako aj izieb klientov; dvakrát denne sú dezinfikované podlahy, všetky kľučky na dverách, oknách, tlačidlá na výťahu, zábradlie, a všetky iné dotykové plochy; teplota je meraná všetkým zamestnancom a tí, ktorí mali príznaky respiračného ochorenia, museli podstúpiť PCR testy na COVID - 19, bez neho nemohli vstúpiť na pracovisko. Opakovanie sa priebežne vykonávajú antigénové testy u klientov.

Z výsledkov celoplošné testovania klientov senior centra v zariadení v dňoch 31. 10 a 1. 11. 2020 bolo 43 pozitívne testovaných klientov a 3 zamestnanci. V spolupráci s RÚVZ PD boli opakovane PCRT testami pretestovaní niektorí klienti s miernymi príznakmi ochorenia a momentálne sa čaká na výsledky. Klienti, ktorí sú pozitívni sú izolovaní, s minimálnymi respektíve žiadnymi príznakmi ochorenia. Aj tí klienti, ktorí neboli pozitívne testovaní, sú v sledovaní.

Na otázku, ako mohla takáto situácia nastať, odpovedá opäť riaditeľka seniorcentra PhDr. Emília Nyitrayová: „Aj keď bol pred mesiacom znovu vydaný zákaz návštev, klienti neostali zatvorení v budove. Podľa svojho zdravotného stavu museli absolvovať nevyhnutné odborné vyšetrenia nielen u odborných lekárov, ale aj v zdravotníckych zariadeniach a vzniklo možné riziko nakazenia sa pri prevoze sanitkou, resp. čakaní na vyšetrenie. Viacerým klientom robili sprievod na vyšetrenia rodinní príslušníci, ktorí s klientmi po vyšetrení navštívili obchody, cukráreň, či kaderníka. Absolútne stojím za výkonom práce všetkých zamestnancov zariadenia, čo ovplyvniť neviem, je dodržovanie protiepidemických opatrení ľuďmi za jeho bránami.“ Ako dodala, povinnosťou zariadenia je predovšetkým zodpovedný prístup a preto, ak niekto bez dôkazov a poznaní faktov spochybní postup starostlivosti, žiada, aby si danú skutočnosť najskôr overil. 

Rodinní príslušníci sa o zdravotnom stave klientov môžu informovať na tel. č. SENIORCENTRA HANDLOVÁ, n. o. , Zdravotno-opatrovateľský úsek: +421 (0) 905 357 413.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.