Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Knižnica oslavuje storočnicu od založenia

Dátum: 01.03.2023
Počet videní: 1865
Knižnica oslavuje storočnicu od založenia

Mestská knižnica oslavuje krásne výročie. Od jej vzniku uplynie v tomto roku 100 rokov.

Zrod knižnice sa spája s miestnym odborom Matice slovenskej a s Telovýchovnou jednotou Sokol, ktoré postupne zanikli a svoj fond darovali do obecnej knižnice. Pamätným dňom otvorenia knižnice sa stal 25. marec 1923. Vtedy bolo do novozaloženej obecnej knižnice pre viac ako 8 tisíc obyvateľov mesta zakúpených 160 slovenských a 160 nemeckých kníh. Zo zachovaných knižničných archívnych materiálov sa o knižnici môžeme dozvedieť, že za sto rokov ju navštívilo viac ako 1,5 milióna čitateľov a návštevníkov; vypožičalo sa takmer 6 miliónov kníh a časopisov; uskutočnilo sa takmer 10 000 kultúrno-výchovných podujatí, privítali sme takmer 200 slovenských, ale aj zahraničných literárnych osobností a zaujímavých ľudí.

Dnes je Mestská knižnica verejnou knižnicou, ktorej zriaďovateľom je mesto Handlová. Nachádza sa v nej 45 000 knižničných jednotiek, návš­tevníci majú k dispozícii 30 exemplárov novín a časopisov. Ročne registrujeme približne 20 000 návštevníkov, 45 000 výpožičiek, pripravíme okolo 200 podujatí na podporu čítania a propagáciu knižnice. Úspešne sa zapájame do získania grantov z Fondu na podporu umenia na nákup nových kníh. Z celkovej škály podujatí uskutočňovaných v handlovskej knižnici je ťažké vyzdvihnúť niektoré. Každá aktivita má svojho ducha, má svoje špecifiká.

Nedávno prešla knižnica veľkou rekonštrukciou, výsledkom ktorej sú moderné priestory, počítačová technika, audio technika, bezbariérovosť, vynovené farebné priestory, nový nábytok, letná čitáreň, to všetko znamená väčší komfort pre čitateľov, aj pre pracovníčky. Nový šat urobil z knižnice jednu z najmodernejších mestských knižníc v regióne.

Počas svojej existencie menila knižnica názvy aj zriaďovateľov, ale to podstatné, práca s knihou a ľuďmi, tu boli stále. Vždy v nej boli a sú ľudia, ktorí milujú literatúru a šíria ju medzi čitateľmi.

100. výročie knižnice si budeme pripomínať počas celého roka. Pripravujeme celú škálu podujatí a aktivít pre všetky vekové kategórie a samozrejme mnoho nových kníh.

Marec - mesiac knihy (z pripravovaných podujatí)

  • „Knižnica je moja srdcovka“
    - Malá výstava k 100. výročiu knižnice s tematickými fotografiami a dokumentmi, ktoré dotvárajú históriu knižnice.
    - Výtvarno-literárna súťaž pre žiakov ZŠ k 100. výročiu
    - Tematické hodiny o knižnici pre žiakov ZŠ a SŠ k 100. výročiu
  • Slávnostné zápisy prvákov do knižnice
  • Vyhodnotenie „naj“ detského čitateľa za rok 2022
  • Stretnutie so spisovateľkou.
  • 6. - 12. 3. Týždeň slovenských knižníc
  • 6. 3. Deň otvorených dverí. Zápis pre všetkých zdarma. Odpustenie sankcií
  • 14. 3. Prvýkrát v knižnici. Deti MŠ
  • 15. 3. Prvýkrát v knižnici. Deti MŠ
  • 16. 3. Deň ľudovej rozprávky. K 195. výr. nar. Pavla Dobšinského
  • 24. 3. Slávnostné stretnutie pri príležitosti 100. výr. založenia knižnice
  • 28. 3. Malá Vansovej Lomnička. Recitačná súťaž pre dievčatá 1. stupňa ZŠ
  • 29. 3. Malá Vansovej Lomnička. Recitačná súťaž pre dievčatá 2. stupňa ZŠ
  • 30. 3. Slávnostné vyhodnotenie súťaže „Knižnica je moja srdcovka“
  • Ďalšie podujatia pripravíme podľa záujmu škôl.

O našich podujatiach sa môžete dozvedieť v knižnici, na web stránke mesta, na facebookovom profile knižnice a o nových knihách v našom novom online katalógu na web stránke knižnice. Navštívte nás, staňte sa čitateľmi našej knižnice. Veď knižnica je otvorená pre všetkých!

Mgr. Daniela Mikulášová, riaditeľka Mestskej knižnice Handlová

 

List knižnici od verného čitateľa

Sadám si k notebooku a začínam písať tento list. Naša knižnica má jubileum. Knižnica - fenomén kultúry a vzdelania. Tento historický prívlastok jej dali svetové civilizácie. Tá naša nie je univerzitná ani celoslovenská, ale je už sto rokov dôstojným stánkom kultúry obyvateľov nášho mesta i mikroregiónu.

Kniha je súčasťou môjho celého života. Už ako batoľa som, podľa mojich drahých rodičov, mimoriadne rád a zápalisto listoval v leporelách. Tváril som sa presvedčivo, že čítam. A to som nevedel poriadne chodiť, čítať, ani písať. Do rúk som údajne bral i noviny, ale tie som vzápätí roztrhal na márne kúsky. Politike som vtedy zrejme nefandil. Písmenká a číslice som si osvojil už v predškolskom veku. Do našej, vtedy Mestskej ľudovej knižnice v Handlovej, som sa zapísal v septembri 1962, v roku nástupu do 1. ročníka ZDŠ. Mal som 6 rokov a zapisovala ma nestorka knižnice a čestná občianka mesta, pani riaditeľka Žofia Martišová. Knižnica mala vtedy vo fonde 14 550 kníh a 2 170 čitateľov. V knižnici som sa vždy, vďaka tetám knihovníčkam, cítil výborne. Som jej čitateľom už 61 rokov.

S knižnicou sa mi spája krásna spomienka, zo žiackych čias, na moju najobľúbenejšiu pani učiteľku, vynikajúcu a kreatívnu slovenčinárku, Elenku Škodovú, ktorá ma zmotivovala i k tomu, že som sa stal učiteľom slovens­kého jazyka a literatúry. S ňou sme, ako žiaci ZDŠ Krššákovej, chodili i na besedy o prečítanej knihe a stretnutia so spisovateľmi do našej knižnice. Tam som vtedy stretol osobne napr. Kláru Jarunkovú i Hanu Zelinovú. A hodnotu zlata mala vtedy pre mňa, v knižnici, malá vecná cena pre najaktívnejšieho besedujúceho, ktorú zabezpečili tety z knižnice. Bol som rýchlym mladým čitateľom. Na ZDŠ či gymnáziu som si požičiaval štyri knihy na 2 týždne. A všetci príbuzní mi ako darčeky kupovali najradšej knihy.

Dnes mladá i stredná generácia preferujú iné zdroje informácií. Televíziu, filmové spracovania kníh, sociálne siete, internetové vyhľadávače. I ja po nich siaham. Ale zážitky čitateľa pri čítaní kníh, ich neopakovateľný sujet a priestor v mysli pre prečítané a doplnené vlastnou fantáziou nič nenahradí. A ešte jedno kúzlo kníh ma očarilo! Vôňa tých nových!

Naša a moja knižnica jubiluje. Paní knihovničiek sa vystriedalo za storočnicu celé generácie. Knižnica menila i priestory. Ale ten krásny duch, božské ticho a služby ochotných pracovníčok pre čitateľov sú i dnes na výbornej úrovni.

Dnes presvedčivo viem, že v živote mám tri veľké lásky – rodinu, školu a knihy. Pani riaditeľka, pani knihovníčky, srdečne blahoželám ku krásnym stým narodeninám Vašej i mojej knižnice. A ďakujem za Vašu empatiu! Prip­ravili ste krásne tabule k výročiu pri vstupe. A teším sa už teraz na ďalšiu návštevu !

S úctou, Váš čitateľ Mgr. Jozef Ondriš

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.