Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnes sme si pripomenuli položením kytíc k pamätníku oslobodenie Handlovej spred 77 rokov

GALÉRIA
Dátum: 04.04.2022
Autor: Jana Paulínyová
Počet videní: 2260
Dnes sme si pripomenuli položením kytíc k pamätníku oslobodenie Handlovej spred 77 rokov

Počas 2. svetovej vojny prišlo v Handlovej o život 244 Handlovčanov, 97 ich zahynulo v koncentračných táboroch.

Možno dnes viac ako kedykoľvek predtým si uvedomujeme význam slova mier.

Pietna spomienka bola 4. apríla 2022 spojená s položením vencov a kytíc k Pamätníku padlým v Slovenskom národnom povstaní na Námestí baníkov v Handlovej. Prítomným delegáciám sa prihovoril zástupca primátorky mesta, Radoslav Iždinský, reflektujúc aktuálny konflikt na Ukrajine.

„Donedávna si nikto z nás nedokázal predstaviť, v akej atmosfére budeme v roku 2022 oslavovať Deň oslobodenia od fašizmu. Už šiesty týždeň sledujeme zo susednej Ukrajiny hrôzostrašné zábery ničenia, vraždenia a skazy. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišli o život tisíce nevinných civilistov, vrátane detí. V pohybe je asi 10 miliónov obyvateľov Ukrajiny. Už 77 rokov učíme naše deti, že fašistické Nemecko bolo agresor a Sovietsky zväz na čele s Červenou armádou osloboditeľ. Druhá svetová vojna začala lžou o vyvolenom nemeckom národe, vojna Ruska proti Ukrajine začala lžou o neexistencii ukrajinského národa.

História vo všeobecnosti, a obzvlášť vojenská história,  je vedou presných faktov získaných z analýz množstva dokumentov. Nie je to umenie rozprávať príbehy a bájky, ktoré nám roky ponúkali Stalinov, či Putinov režim. Hlavnými účastníkmi druhej svetovej vojny boli štyri krajiny – dve demokratické (Veľká Británia a Spojené štáty americké) a dve totalitné (Nemecko a Sovietsky zväz). V demokratických krajinách sa politické rozhodnutia prijímali legitímnymi orgánmi, zaznamenávali sa v dokumentoch a po zákonom stanovenom čase sa odtajňovali.  Z tohto dôvodu je história britskej a americkej účasti v druhej svetovej vojne všeobecne známa a senzačné historické odhalenia sú nepravdepodobné.  Takto opisuje udalosti 2. svetovej vojny  ruský letecký inžinier, spisovateľ a historik, Mark Solonin.

 Nie je možné spochybňovať fakt, že to bola Červená armáda a národy Sovietskeho zväzu, ktoré sa najviac zaslúžili o porážku fašistickej ríše zla a priniesli aj najväčšie obete. No na rozdiel od hitlerovského režimu, druhý rovnako zločinecký stalinský režim vojnu prežil a vyšiel z nej ovenčený úplne nezaslúženou slávou, ktorú si nárokuje Rusko, štát ktorého tanky dnes vraždia susedný ukrajinský národ.

Hrôzy druhej svetovej vojny – tábory smrti, otrocká práca a neľudské experimenty na ľuďoch – prinútili celý svet prijať záväzok už nikdy nedovoliť, aby sa takéto zločiny opakovali. V globálnej politike sa začali postupne presadzovať hodnoty života a dôstojnosti každého človeka. Sovietsky zväz a mnohé z jeho nástupníckych štátov, najmä Rusko, nikdy túto zmenu neprijali a stále rozvíjajú svoj autoritatívny režim do obludných rozmerov, na úkor svojich obyvateľov.

V Charte základných práv Európskej únie sa Národy Európy rozhodli zdieľať mierovú budúcnosť na základe spoločných hodnôt, na nedeliteľných a univerzálnych hodnotách ľudskej dôstojnosti, slobody, rovnosti a solidarity. Európska únia je založená na zásadách demokracie a právneho štátu. Do stredobodu svojej činnosti stavia človeka, a to zavedením občianstva Únie a vytvorením priestoru slobody, bezpečnosti a spravodlivosti. Ľudia na Ukrajine stratili bezpečie, dôstojnosť a bojujú o svoj život a svoju slobodu. Našou povinnosťou je im pomáhať, aby mohli žiť dôstojný život aký žijeme my, občania Európskej únie.

V závere svojho príhovoru zástupca primátorky uviedol citát Václava Havla: „Pravda a láska musia zvíťaziť nad lžou a nenávisťou!

Kvety  a vence k pamätníku dnes položili na pietnej spomienke delegácie mesta Handlová, Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Handlovského baníckeho spolku, Základnej organizácie SMER-SD, Miestnej organizácie KSS Handlová, Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Handlová, delegácie handlovských základných škôl na Morovnianskej ceste, Mierovom námestí a Ulici Školskej, ktoré tvorili ich riaditeľky, pedagógovia a žiaci.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.