Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy má Handlová výborné finančné zdravie

Dátum: 08.11.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1771
Podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy má Handlová výborné finančné zdravie

V rebríčku hospodárenia miest za rok 2020, ktoré zverejnil inštitút INEKO, si Handlová polepšila o 16 priečok.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil na portáli www.hospodarenieobci.sk analýzu o hospodárení miest v roku 2020. Cieľom projektu je zlepšiť informovanosť a prispieť tak k zvýšeniu tlaku občanov na zlepšovanie hospodárenia samospráv. Snahou INEKO je podpora stability verejných financií ako celku.

Priemerné zadlženie všetkých miest dosiahlo ku koncu vlaňajška 20,79 % bežných príjmov, čo je skoro rovnaký výsledok ako rok predtým. Zadlženosť mesta Handlová dosiahla v roku 2020 16,9 %. Komplexný pohľad na hospodárenie samospráv poskytuje skóre finančného zdravia, ktoré inštitút INEKO zostavuje na základe vlastnej metodiky a ktoré zahŕňa viaceré kľúčové ukazovatele hospodárenia. Priemerná známka finančného zdravia za všetky mestá na Slovensku predstavuje 4,42, čo je iba o 0,01 bodu menej ako hodnota z rokov 2018 a 2019, kedy mestá dosiahli najlepší výsledok počas celej histórie hodnotenia INEKO, zhodne po 4,43 bodu. Známka finančného zdravia mesta Handlová je 5,2.

„Výsledky hodnotenia ma veľmi potešili. Mesto Handlová v tomto rebríčku poskočilo z 52. na 36. miesto a to z hodnotených 141 miest a v našom okrese sme opäť zaujali malé prvenstvo,“ povedala primátorka Silvia Grúberová. V roku 2020 malo mesto podľa primátorky stabilizovanú finančnú disciplínu. „Prijali sme aj viacero racionalizačných opatrení, pretože tento covidový rok priniesol aj riziká ekonomických negatív a sčasti sa pozastavil aj plánovaný rozvoj.“

 

inekoo

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.