Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ocenenia za rozvoj baníctva si prevzali ďalšie dve osobnosti

GALÉRIA
Dátum: 03.09.2021
Počet videní: 2268
Ocenenia za rozvoj baníctva si prevzali ďalšie dve osobnosti

Jozef Javurek a Jozef Škrobák doplnili ďalších viac ako 30 nositeľov ocenenia.

Plakety za rozvoj baníctva na hornej Nitre si v piatok prevzali ďalšie dve osobnosti. Jozef Javurek a Jozef Škrobák tak doplnili ďalších viac ako 30 osobností, ktoré každoročne dostávajú ocenenia pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov.

Jozef Javurek po vyučení za elektrikára nastúpil v decembri 1964 do Bane Handlová ako banský elektrikár. O päť rokov neskôr sa stal členom banskej záchrannej služby. V rokoch 1975 až 1980 si banícku kvalifikáciu rozšíril štúdiom na Vysokej škole baníckej v Ostrave. V handlovskej bani pracoval od roku 1980 spočiatku ako revírnik, neskôr zástupca vedúceho úseku vetrania, vedúci úseku vetrania a od roku 1990 ako inšpektor výroby. V rokoch 1985 až 1990 prevzal na seba zodpovednú funkciu vedúceho Závodnej banskej záchrannej stanice Bane Handlová. Obetavo a s maximálnou zodpovednosťou odpracoval počas záchranárskych zásahov, v ťažkých podmienkach v bani, v dýchacom prístroji, nespočetné množstvo hodín. Prispel k zvýšeniu bezpečnosti banskej prevádzky ako člen výskumného tímu zameraného na aplikovanie kvapalného dusíka pri likvidácii požiarov a na používanie špeciálnych materiálov pri protipožiarnej prevencii. Od roku 1992 sa jeho pôsobiskom stala Hlavná banská záchranná stanica v Prievidzi, kde pracoval spočiatku ako referent pohotovostného zboru a neskôr ako vedúci pohotovostnej služby až do svojho odchodu do dôchodku 31. decembra 1998. Je nositeľom dvoch rezortných ocenení – Čestných odznakov ministra hospodárstva SR  - „Vzorný záchranár“ a „Za zachovávanie tradícií“. Od roku 2007 je aktívnym členom Handlovského baníckeho spolku, ktorý má nielen pri tradičných šachtágoch, ale aj rôznych kultúrnospoločenských podujatiach nezastupiteľné miesto. Neutíchajúcu životnú energiu využíva Jožko  Javurek aj v rámci dlhoročnej spolupráce účinkovaním na divadelných doskách a rôznych podujatiach Domu kultúry v Handlovej, ako člen kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva a ako člen Zboru pre občianske záležitosti.

Za svoje celoživotné povolanie si zvolil banícku profesiu i Škrobák, keď v roku 1977 začal pracovať v podzemí Bane Cigeľ. Prešiel mnohými produktívnymi pracoviskami, na ktorých získal bohaté odborné a organizačné schopnosti. Za jeho príkladný postoj k pracovným povinnostiam sa v roku 1983 stal predákom razičského kolektívu, ktorú vykonával až do roku 1990. Pre svoje pracovné a ľudské kvality bol zvolený za predsedu závodného výboru odborovej organizácie bane Cigeľ. Odborársku funkciu vykonával s plným nasadením, vždy rozvážne, s dôrazom na udržanie zamestnanosti v baníctve s adekvátnym sociálnym zabezpečením pre všetkých zamestnancov. V roku 1995 dostal dôveru odborových organizácií v rámci hornonitrianskych baní a stal sa predsedom Združenia základných organizácií baníckeho odborového zväzu pri akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza  Neskôr, počas svojho 13 ročného pôsobenia v Bratislave, na poste predsedu Odborového zväzu Pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu, ktorý zastával v rokoch 2007 – 2020, sa iniciatívne angažoval v riešení sociálnych otázok baníkov. Znalosťou problematiky a kvalitnou odbornou argumentáciou dokázal presvedčiť oponentov a kvalifikovane obhájiť spravodlivé požiadavky baníkov. S jeho menom sa spájajú kľúčové sociálne zákony – zákon o osobitnom príspevku baníkom, ktorý im umožňuje odísť do baníckeho dôchodku pri dovŕšení 55 rokov veku. Banícka pospolitosť si nesmierne váži nespočetné množstvo neľahkých rokovaní, ktoré pán Jozef Škrobák absolvoval, často sám inicioval, aby sa pre baníkov dôstojne, solidárne a sociálne spravodlivo zavŕšil proces transformácie regiónu. Ich úspešným vyústením bolo v roku 2019 prijatie mimoriadne dôležitého zákona o Kompenzačnom príspevku baníkom, ktorý nahrádza stratu príjmu baníkov v súvislosti s útlmom baníctva a ukončením ťažby uhlia na hornej Nitre.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.