Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Školáci sa dnes vrátili do lavíc. Predškoláci dostali novú triedu

GALÉRIA
Dátum: 02.09.2021
Počet videní: 1543
Školáci sa dnes vrátili do lavíc. Predškoláci dostali novú triedu

Do školských lavíc dnes v Handlovej zasadlo približne 1 200 žiakov, z toho 118 prvákov a 153 predškolákov.

Materská škola dnes otvorila novú triedu, na ktorej zriadenie získala samospráva dotáciu od Ministerstva školstva SR vo výzve „Predškoláci“. Materská škola mohla pre novovzniknutú triedu nakúpiť vybavenie v hodnote 7 200 eur. Kapacita triedy je 20 detí a pracovníci materskej školy triedu zariaďovali koncom augusta tak, aby bolo k dnešnému dňu všetko pripravené. „Momentálne sme uspokojili všetkých rodičov predškolákov, podarilo sa nám prijať všetky deti, ktoré podľa zákona musia navštevovať predškolskú triedu. A zároveň sa nám podarilo prijať všetky deti, ktoré požiadali o materskú školu vo veku od troch do päť rokov,“ povedala riaditeľka Materskej školy Marcela Jakubíková. Ako dodala, rodičia mali záujem aj o umiestnenie štrnástich dvojročných detí, ktoré však prijať nemohli. „Aktuálne nemáme vytvorené podmienky na prijatie takýchto malých detí, ale verím, že postupne, ako budú dovršovať tie tri rôčky, sa nám ich podarí prijať,“ povedala riaditeľka materskej školy.

IMG_8420

V priebehu najbližších dní primátorka, Silvia Grúberová, navštívi všetky pracoviská materskej školy a všetkým predškolákom popraje veľa zdravia a úspechov. „Verím, že pevný režim detičky kvalitne pripraví na vstup do základnej školy.“ Primátorka sa zo začiatku školského roka teší. „Napriek tomu, že prázdniny boli krásne a dlhé, ja osobne to už pri mojom školákovi a škôlkarovi cítim tak, že už je namieste, aby začal pevný režim a vzdelávanie alebo výchova. Minulý školský rok bol ťažký, nebol plynulý a verím, že deti budú svoje vedomosti postupne dobiehať,“ povedala Silvia Grúberová.

IMG_8282

Prvákom, rodičom a učiteľom sa prihovoril zástupca primátorky, Radoslav Iždinský. Prváčikom poprial dobrých pedagógov, aby sa naučili nielen písať, čítať a počítať: „Každý z vás je iný a každý z vás bude vynikať v niečom inom. Buďte preto k sebe ohľaduplní a navzájom si pomáhajte," a pokračoval smerom k učiteľom: „Vám milí učitelia prajem tých najlepších prvákov a žiakov, takých, ktorých bude škola baviť. Verím, že spolu zažijete krásne veci na ceste poznávania, prajem vám veľa energie a trpezlivosti v práci, obzvlášť s týmito najmenšími členmi školskej rodiny.“ O spoluprácu požiadal zástupca primátorky mesta tiež rodičov: „Nie je v moci učiteľov, aby celá váha výchovy a vzdelávania bola len na nich. Veľmi by som si prial, aby ste si vždy našli dosť času na svoje ratolesti a pomohli im svojím dielom k tomu, aby z nich vyrástli dobrí a vzdelaní ľudia." V závere poukázal na množstvo príležitostí, ktoré žiaci môžu využiť v mimoškolskej činnosti, bohatú ponuku krúžkov, ktoré ponúka každá škola, aktivity umeleckých škôl a združení, športových klubov v meste, dal do pozornosti atraktívnu ponuku handlovského centra voľného času.

Ministerstvo školstva v auguste predstavilo manuál, tzv. školský semafor, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19. Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 14-dňovej karantény. Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ministerstvo školám prisľúbilo aj dodanie testov, podľa Bacúšan Nevolnej však tieto testy dostali iba rodičia žiakov Základnej školy Mierové námestie.

Štatistické informácie o počte žiakov v školskom roku 2021/2022 v SR:

  • Počet žiakov základných škôl a stredných škôl (vrátane špeciálnych) – 692 950
  • Nárast celkového počtu žiakov ZŠ a SŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 13 875
  • Počet žiakov 1. ročníka základných škôl – 65 622
  • Počet žiakov ZŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 509 704
  • Nárast celkového počtu žiakov ZŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 23 425
  • Počet žiakov 1. ročníka stredných škôl – 42 105
  • Počet žiakov SŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 191 121
  • Pokles celkového počtu žiakov SŠ v porovnaní s rokom 2020/2021 – 5 414

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.