Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kmet Handlová vráti obyvateľom mesta 480 tis. eur a plánuje veľký projekt

Dátum: 14.05.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 2064
Kmet Handlová vráti obyvateľom mesta 480 tis. eur a plánuje veľký projekt

Od 1. januára 2021 firma znížila predpis preddavkov za teplo.

V piatok 7. mája sa uskutočnilo valné zhromaždenie akciovej spoločnosti Kmet Handlová, v ktorej 10 percent vlastní mesto Handlová. O tepelnom hospodárstve sme hovorili s predsedom predstavenstva firmy, Matejom Danócim.

Aký bol rok 2020 pre Kmet Handlová?
Rok 2020 bol pre každého z nás niečím neštandardným. Bol to rok s príchuťou pandémie i nových výziev. Zažili sme veci, ktoré sa vymykajú normálu ale pre obyvateľov mesta Handlová je dôležité aký to malo vplyv na cenu tepla. Napriek nepriaznivým okolnostiam sa nám podarilo v roku 2020 cenu tepla pre našich odberateľov znížiť. Počas roka 2020 sme náklady spoločnosti racionalizovali tak, že v tomto roku budeme vracať obyvateľom cez 480 tisíc eur, ktoré budú cez jednotlivé bytové družstvá a správcov domov a bytov vrátené obyvateľom mesta. Ľudia dostanú naspäť peniaze, ktoré každému prispejú do rozpočtu. Od 1. januára 2021 sme tiež znížili predpis preddavkov za teplo.

Ako k úspore došlo?
Podarilo sa nám zlacniť nákup plynu. Odstúpili sme od zmluvy s doterajším dodávateľom a dnes už nakupujeme od sesterskej spoločnosti. Centrálnym nákupom v rámci skupiny sme nakúpili plyn aj elektrickú energiu za lepších podmienok. Navyše si neuplatňujeme najvyššiu cenu tepla, ktorú nám stanovil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Aké máte plány pre rok 2021?
Nároky na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov stúpajú. Spoločnosť Kmet Handlová je členom Slovenského zväzu výrobcov tepla. Na tejto platforme diskutujeme o rôznych možnostiach, ako centrálne zásobovanie tepla racionalizovať tak, aby teplo bolo vyrobené z obnoviteľných zdrojov a zároveň kombinovanej výroby elektrickej energie a tepla. Nám sa tento rok podarí spustiť tri kogeneračné jednotky. Tým pádom rozšírime oblasť podnikania našej spoločnosti o výrobu elektrickej energie, ktorú budeme dodávať do distribučnej siete.

Ako vyrábate teplo dnes a ako ho budete vyrábať v budúcnosti?
Dnes vyrábame teplo zo zemného plynu. Cenu zemného plynu ale ovplyvňovať nedokážeme a jeho cena kolíše. Cenu plynu ovplyvňuje výrazne aj cena emisných povoleniek pre vypúšťanie oxidu uhličitého. Ak nevyrábate takzvané zelené teplo, musíte kupovať tieto certifikáty. Ich cena medziročne vzrástla z 25 na 50 eur. Je tu výrazný tlak na zelenú energiu. Z toho dôvodu Slovenský zväz výrobcov tepla tlačil na ministerstvá, aby sa do balíka fondu obnovy dostali aj peniaze na rekonštrukciu tepelných hospodárstiev. Je tam vyčlenená kapitola pre zelené Slovensko, v rámci ktorej by mali peniaze ísť aj do energetiky. Podporené budú projekty na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov a projekty kombinovanej výroby elektriny a tepla. A budú peniaze aj na rekonštrukciu rozvodov tepla. Našou snahou je z týchto prostriedkov načerpať čo najviac a tak čo najviac s ich pomocou zefektívniť prevádzku tepelných zariadení.

Čo konkrétne plánujete?
V súčasnosti pripravujeme projekt ekologizácie výroby elektrickej energie a tepla. Pripravujeme projekt výstavby kotla v kombinácii s organickým Rankinovým cyklom, ktorý bude vyrábať 4 megawatty tepla a jeden megawatt elektrickej energie. Bude to unikátny projekt tohto druhu na Slovensku. Viaceré tieto zaradenia už fungujú v západnej Európe, v tepelných hospodárstvach na Slovensku ale táto technológia ešte aplikovaná nie je. V priebehu tohto leta by sme radi posunuli projekt do fázy stavebného povolenia. Chceme tento zdroj postaviť v areáli baní, v priemyselnom parku, aby nebol v blízkosti obývanej časti mesta. Tam budeme centrálne vyrábať teplo. Musíme ho však dopraviť do jednotlivých kotolní, takže bude musieť prebehnúť rekonštrukcia rozvodov, čo sa nezaobíde bez rozkopávok. Ale bude to s cieľom, aby sme pre obyvateľov Handlovej stabilizovali cenu tepla. A bude to teplo vyrobené z obnoviteľných zdrojov energie.

Koľko by mal projekt stáť?
Investičné náklady plánujeme pokryť z eurofondov. Na vybudovanie zdroja bude možné získať dotáciu do výšky 60 % nákladov, pre rekonštrukciu rozvodov tepla existuje schéma, ktorá ponúka dotáciu až do 85 % výšky investície, čiže nejakých 70 % celkových investičných nákladov môže byť uhradených zo schémy pomoci. Naše investičné náklady budú tiež čiastočne vykompenzované predajom elektrickej energie, ktorú budeme vyrábať a dodávať do siete. Hrubý odhad celej investície je 8 miliónov eur.

 

kmetHA Spoločnosť KMET Handlová, a.s. vznikla v apríli 2004 a v meste je dominantným subjektom v energetike s licenciou na výrobu a rozvod a tepla. Celkový inštalovaný výkon kotolní je 37,9 MW, z ktorých 6 je blokových a zvyšok domových. Palivom vo všetkých zdrojoch je zemný plyn. Všetky kotle sú nové s rokom výroby 2004, kedy prebehla aj komplexná obnova tepelného hospodárstva. Zahŕňala výstavbu 13 kotolní, 8 km distribučných sietí, uloženie 16 km predizolovaného potrubia, výstavbu 114 ks odovzdávacích staníc tepla v obytných domoch a centrálny dispečing.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.