Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnes si pripomíname koniec vojny v Európe

Dátum: 08.05.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1552
5 min. čítania
Dnes si pripomíname koniec vojny v Európe

78. výročie konca 2.sv. vojny sme si uctili pietnym aktom 

Vojna na Slovensku skončila pred 78. rokmi. Nezabúdame na jej hrôzy a vážme si mier!

Pamätník na námestí v Handlovej ovenčili opäť kytice a vence v piatok 5. mája 2023 pri príležitosti pietneho aktu pripomínajúceho koniec vojny pri pamätníku na Námestí baníkov.

Pri tejto príležitosti v mene primátorky mesta Silvie Grúberovej položili veniec k pamätníku poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Handlová (MsZ) Branislav Ondruška a Arpád Koszta, prednosta mestského úradu Tibor Kolorédy, vedúca kancelárie primátorky, Jana Paulínyová a právnička mesta, Zuzana Hujsiová.

K zástupcom mesta sa pridali členovia Handlovského baníckeho spolku pod vedením jeho predsedu Vladimíra Podobu, čestného občana mesta Jána Procnera a pridalo sa viac ako 50 žiakov z našich handlovských základných škôl. Tohtoročné pietne spomienky sa konajú  bez hlasitej hudby avšak mesto v spolupráci so školami sa o to intenzívnejšie venuje historickým faktom.

Samotná spomienka na oslobodenie bola po položení venca a kytíc doprevádzaná hovoreným slovom z úst poslanca MsZ Branislava Ondrušku, ktorý ich venoval najmä školákom.

Mesto Handlová ďakuje všetkým, ktorí si spomenuli a spomenú individuálne s kvetom pri pamätníku a svojou prítomnosťou prejavia úctu všetkým, ktorí neváhali ísť proti násiliu obetujúc svoj život. Všetkým, ktorí si cenia mier, patrí poďakovanie mesta. Štyri písmená tohto slova sú zárukou slobody nás všetkých.

Handlovské základné školy na území mesta sa v rámci vzdelávacieho procesu venujú téme oslobodenia a histórii na hodinách dejepisu a dávajú túto udalosť žiakom do pozornosti spôsobom vhodným pre jednotlivé stupne. Ani v piatok nechýbali na námestí žiaci, riaditeľky a učiteľky zo všetkých základných škôl v meste. 

 

Pripomíname si ...

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 59/26 z 22. novembra 2004 vyhlásilo 8. a 9. máj za Dni spomienok a zmierenia na počesť všetkých, čo zomreli v čase druhej svetovej vojny. 

Dňa 2. mája 1945, I. bieloruský a I. ukrajinský front Červenej armády dovŕšili porážku nemeckých obranných zoskupení pri Berlíne. Západní spojenci rozdrvili nemecký odpor na západnom fronte. Hitlerov nástupca, veľkoadmirál Karl Dönitz, aj keď vedel, že kapitulácia je nevyhnutná, sa najskôr snažil zabezpečiť evakuáciu čo najväčšieho počtu vojakov a civilistov z východných oblastí Nemecka na západ. Hlavnému vyjednávačovi ZSSR generálovi Vasilijovi Čujkovovi sa ani po samovražde Adolfa Hitlera nepodarilo dohodnúť kapituláciu už prakticky porazeného Nemecka. Oslobodenie Slovenska bolo dovŕšené 3. mája 1945, keď posledné zvyšky nemeckých vojsk zlikvidovali v Javorníkoch a Bielych Karpatoch. S Nemeckom kolaborujúca vláda slovenského štátu aj s prezidentom Jozefom Tisom podpísala kapituláciu 8. mája 1945. Dňa 7. mája 1945 o 02.41 h bola v sídle štábu západných spojeneckých vojsk v Remeši podpísaná kapitulácia, ktorú okrem predstaviteľov Nemecka podpísalo osem spojeneckých generálov zo ZSSR, Veľkej Británie, USA, Francúzska, pričom sa 8. mája 1945 do 23.01 h mali ukončiť všetky boje. Sovieti si vyžiadali opakovanie jej podpisu 8. mája v sídle sovietskeho štábu v Berlíne - Karlhorste . Na tomto akte sa zúčastnil za nemeckú stranu okrem iného náčelník štábu Wehrmachtu Wilhelm Keitel a za sovietsku stranu maršal Georgij Žukov.  Jej podpisom táto vstúpila do platnosti 8. mája o 23.00 h v noci stredoeurópskeho času. V ZSSR vtedy bolo už po polnoci, teda 9. mája. Vojna v Európe sa definitívne skončila.  

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.