Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Marcel Jánošík bol zvolený za krajského šéfa náčelníkov mestských polícií

Dátum: 08.02.2023
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1888
Marcel Jánošík bol zvolený za krajského šéfa náčelníkov mestských polícií

Funkcia je neplatená a na úkor vlastného voľného času.

Náčelník mestskej polície Handlová, Marcel Jánošík sa stal zástupcom Trenčianskeho kraja v Združení náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska. Členovia združenia o tom rozhodli na stretnutí v Handlovej 19. januára 2023.

Stretnutie inicioval prezident združenia, Ján Andrejko. Trenčiansky kraj podľa neho nefunguje už roky. „Vy, náčelníci z trenčianskeho kraja neviete o tom, čo sa deje u nás na Slovensku s mestskou políciou, aké sú vízie, budúcnosť a čo nás čaká. Potrebu, aby ste mali niekoho, kto presadzuje vaše záujmy, vaše pripomienky a vaše názory, ste možno pocítili teraz, keď je tu novela zákona o mestskej polícii. Minulý rok sme boli členmi pracovnej skupiny na prezídiu policajného zboru, ktorý zriadil minister vnútra. Bol tam zástupca Únie miest, Združenia miest a obcí Slovenska, Generálnej prokuratúry, zástupca združenia K8. Táto veľká pracovná skupina tvorila zákon a vy ste sa ani nemohli dostať k našim pripomienkam a to je zle, lebo ste ľudia z praxe,“ prihovoril sa náčelníkom prezident združenia.

Za zástupcu Trenčianskeho kraja Marcela Jánošíka navrhol náčelník mestskej polície Prievidza, Ľubomír Pomajbo a za hlasovali všetci prítomní zástupcovia mestských polícií trenčianskeho kraja. Zvoleného zástupcu kraja musí ešte potvrdiť snem združenia.

Dôležitosť funkcie krajského koordinátora pocítil aj Marcel Jánošík. „Pri riešení najmä legislatívnych problémov sme častokrát oslovili nášmu mestu najbližšie útvary mestskej polície a spolupráca s nimi je dobrá, ale z nášho pohľadu absentujú spoločné pracovné stretnutia. V priebehu 5 rokov prišlo do platnosti niekoľko noviel zákonov, s ktorými sme sa museli vysporiadať a pripraviť naše útvary na ich plnenie. Mmnohokrát to nebolo jednoduché a obvolávanie iných útvarov zabralo nám, ale aj našim zástupcom mnoho času. V našom záujme by malo byť, aby sa aj Trenčianska sekcia podieľala na legislatívnych zmenách, ktoré sa týkajú každého z nás. Ďakujem za dôveru a teším sa na spoluprácu,“ uzavrel novozvolený zástupca kraja.

Na záver stretnutia prítomných náčelníkov mestských polícií prezident združenia informoval o aktuálnom medzirezortnom pripomienkovom konaní nového zákona o obecnej polícii, ktorý by mal mestským policajtom priniesť viac kompetencii, čím sa rozšíria ich právomoci.

FOTO:  Vľavo prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska, Ján Andrejko, vpravo náčelník Mestskej polície Handlová, Marcel Jánošík.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.