Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovský máj je o niečo nižší, no o to krajší!

Dátum: 28.04.2022
Autor: Jana Paulínyová
Počet videní: 2050
Handlovský máj je o niečo nižší, no o to krajší!

Mesto strom dostalo darom.

Tohtoročný handlovský máj má o čosi viac ako 6 metrov. Už dlhšie sa odd. životného prostredia mestského úradu zaoberalo výberom mája, ktorý by zdobil handlovské námestie a pripomínal nám májové tradície.

Handlova_maj_2022V tomto roku mesto prijalo ponuku darcu, ktorý nechce byť menovaný, a venoval pre potreby prvomájovej výzdoby strom, ktorý stál na súkromnom pozemku, rástol na nevhodnom mieste a v súlade so zákonom o ochrane prírody ho bolo možné odstrániť. Strom rástol  tiež na zle dostupnom mieste preto ho bolo nutné zadovážiť ručne.

Práve tento máj je prvou lastovičkou vedúcou k zmene nazerania na výzdobu, kde je potrebné pre krásu siahnuť po vysokých a zdatných drevinách. Tak ako vo viacerých mestách na Slovensku bude na handlovskom námestí vysadený už čoskoro strom, ktorý bude plniť reprezentatívnu funkciu a napríklad počas vianočných sviatkov bude vyzdobený.

V prípade, že v rámci tradičných výzdob verejných priestranstiev je potrebná výzdoba s použitím drevín, sú využívané v Handlovej prednostne stromy, ktorých vek, kondícia alebo miesto vysadenia sú nevhodné a vždy sú odstránené z pôvodného miesta rastu v súlade so stále sa sprísňujúcimi podmienkami ochrany prírody v súvislosti s vyhlásením klimatickej krízy.

Mesto Handlová ďakuje darcovi a veríme, že všetkých Handlovčanov a okoloidúcich farebný máj poteší!

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.