Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomoc utečencom z Ukrajiny na Slovensku a v Handlovej

Dátum: 22.03.2022
Počet videní: 1342
Pomoc utečencom z Ukrajiny na Slovensku a v Handlovej

Mimoriadna situácia trvá od 26. februára.

Na vojnový konflikt na Ukrajine reflektovala vláda Slovenskej republiky vyhlásením mimoriadnej situácie z dôvodu hromadného prílevu cudzincov na územie Slovenska.

Mimoriadna situácia trvá od 26. februára a členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú za úlohu vykonávať opatrenia na riešenie tejto krízovej situácie zamerané na zamedzenie ohrozenie života, zdravia, majetku a zmiernenie následkov mimoriadnej situácie. Väčšina povinnosti ostáva na pleciach samospráv.

Čo by ste mali vedieť, ak máte záujem pomôcť vojnovým utečencom z Ukrajiny

Mesto Handlová koordinuje pomoc s dotknutými subjektmi zriadenými na pomoc Ukrajine na Slovensku. Všetci ukrajinskí obyvatelia, ktorí opúšťajú svoje domovy z dôvodu vojenského konfliktu, by si mali vybaviť štatút dočasného útočiska. Takýto štatút je možné vydať výlučne cudzineckou políciou SR. Mesto je pripravené poskytnúť poradenstvo a personálnu pomoc (len ak by ste chceli) v rámci tohto procesu. V prípade, že ľudia chcú pomáhať individuálne, mesto dáva do pozornosti, že ľudia z Ukrajiny môžu na Slovensku potrebovať dočasné, ale i dlhodobé ubytovanie, nakoľko vojnový konflikt spôsobuje, že prichádzajú o svoje obydlia. Pri svojom pobyte na Slovensku musia ľudia, opúšťajúci Ukrajinu a prichádzajúci na Slovensko, uviesť miesto svojho pobytu, teda trvalý pobyt toho, kto ich ubytuje. Ak chcete pomôcť s ubytovaním, je potrebné doložiť taktiež čestné prehlásenie o tom, že máte k ubytovaciemu zariadeniu alebo bytu majetkovo - právny vzťah.

Volajte, ak nie ste si istí ako pomôcť v Handlovej

V prípade, že chcete pomáhať individuálne s ubytovaním ľudom z Ukrajiny, alebo ste boli oslovení priamo ľuďmi z Ukrajiny, je potrebné aby ste kontaktovali pre koordináciu pomoci mesto Handlová na email pomocukrajine@handlova.sk, telefónne číslo: +421 905 468 037. Tento kontakt slúži tiež na prípadné otázky týkajúce sa utečeneckej krízy v našom meste.

Čo sa deje s Ukrajincami, ktorí prichádzajú do Handlovej?

Každá mimoriadna situácia v meste si vyžaduje skoordinovanie takmer nepretržitého fungovania zamestnancov mesta, v tomto prípade koordinovanie pomoci ľudom s traumatickými zážitkami utekajúcimi pred vojnou. Zamestnanci Sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej vypracovali harmonogram zabezpečujúci 24 hodinový dispečing, aby bolo možné zrealizovať pomoc utečencom pred vojnou a zároveň poskytovať agendu oddelenia tak, aby boli tiež naplnené potreby obyvateľov Handlovej. Dispečing zabezpečujú vždy minimálne dvaja ľudia.

Po príchode utečencov do Handlovej v ktorúkoľvek hodinu v spolupráci s príslušníkmi Mestskej polície Handlová sú ľudia z Ukrajiny otestovaní na COVID-19 Ag testami doručenými od okresného úradu v Prievidzi. Na základe spolupráce so Strednou odbornou školou zamestnanec mestského úradu, zodpovedný za oblasť civilnej ochrany, zabezpečuje náležitosti pre vybavenie štatútu odídenca a ubytovanie. V prípade detí sa následne prostredníctvom spoločného školského úradu koordinuje začlenenie detí do školského procesu. Zamestnanci sociálneho oddelenia ostávajú s odídencami v kontaktne a sú k dispozícii pri vybavovaní všetkých ostatných náležitostí týkajúcich sociálneho zabezpečenia na Slovensku podľa usmernení ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Potreby utečencov sú rôzne, preto aj zbierka v meste vyhlásená na určené komodity

Mesto Handlová vyhlásilo materiálnu zbierku s určením komodít, ktoré je možné postupne odovzdať ľuďom, ktorí to potrebujú. Individuálne potreby sú zabezpečované v Handlovej prostredníctvom darov, ktoré oosbne doniesli komodity do zbierky a ľudí, ktorí vyplnili na webovom sídle mesta kontaktný formulár a pomáhajú podľa oblasti pomoci, ktorú si zvolili. Všeobecne je možné doniesť materiálnu pomoc do telocvične SENIOR CENTRA HANDLOVÁ n.o. na Ul. Krššáková, ktoré je otvorené po novom (od 21.3.2022) každú stredu v čase od 14.00 h do 18.00 h.

Potravinová pomoc

Trvanlivé potraviny konzervy s mäsom, rybami, paštéty, strukoviny, instantné polievky, džemy, káva, čaj, cukor, med, soľ, cestoviny, omáčky na cestoviny, potraviny pre deti, detské príkrmy, sušené materské mlieko, detská výživa, krupica, kaše, džúsy, piškóty, sladkosti.

Materiálna pomoc

Hygienické potreby, toaletný papier, dámske hygienické potreby (hygienické vložky, vložky pre dojčiace matky, ...), plienky (všetky veľkosti), vlhčené vreckovky, šampóny a sprchovacie gély pre dospelých, detská kozmetika, pracie prostriedky, prostriedky na umývanie riadu, dezinfekcia, utierky dezinfekčné, papierové vreckovky, obrúsky, kuchynské utierky, respirátory, testy, rúška, matrace, detské postieľky (vrátane prenosných), deky, spacie vaky, baterky, termosky, rýchlo varné kanvice, jednorazový riad (príbory, poháre, misky, taniere), lekárničky a zdravotnícky materiál na potrebu prvej pomoci (obväzy, dezinfekcie, náplaste podobne.)

Na čo slúži kontaktný formulár pre pomoc Ukrajine v Handlovej

Kontaktný formulár pomáha darcom aj obdarovaným. Obdarovaní podľa svojho veku a aktuálne nevyhnutných potrieb, obdržia v krátkom čase všetko, čo im pomôže preklenúť ťažké obdobie a darcovia presne vedia, že ich pomoc je adresná. Kontaktný formulár nájdete na www.handlova.sk/Pomoc Ukrajine. Mesto eviduje k 21. 3. 2022 spolu 34 nahlásených dobrovoľníkov, ktorí môžu pomôcť v oblasti ubytovania, tlmočenia alebo inej materiálnej pomoci.

Na čo slúži transparentný účet Handlová pomáha Ukrajine

Transparentný účet bol mestom zriadený pre konkrétnu pomoc konkrétnym ľuďom. Každý pohyb na účte je dostupný všetkým, ktorí chcú vedieť, kde boli peniaze použité i kto je darcom.
K 21. marcu je na účte spolu 435 eur od štrnástich darcov a zatiaľ nenastala situácia, aj vďaka darcom materiálnej pomoci, aby museli byť prostriedky použité. Všetky prostriedky, ktoré budú takto vyzbierané budú použité výlučne na účel pomoci ľudom z Ukrajiny, o čom bude mesto Handlová podrobne informovať.
HANDLOVA_POMAHA_UKRAJINE je SK98 0900 0000 0051 8807 3406. Podrobnosti o pohybe finančných prostriedkov si môžete pozrieť na stránke www.transparentneucty.sk.

Zatiaľ je v meste 18 utečencov

Aktuálne (k 21. 3. 2022) sa v Handlovej nachádza spolu 18 ľudí ukrajinskej národnosti, ktorým je zo strany mesta poskytnutá pomoc v zmysle usmerní z jednotlivých ministerstiev SR.
Informácie pre ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny sú zverejnené na oficiálnej stránke verejnej správy Slovenskej republiky https://ua.gov.sk/sk.html.
V nadväznosti na uznesenie vlády Slovenskej republiky č. 142/2022 zo dňa 26. februára 2022, ktorým bola mimoriadna situácia vyhlásená, zvolala primátorka mesta, Silvia Grúberová, prvý krízový štáb v Handlovej 28. februára 2022. Užší krízový štáb sa stretáva pravidelne minimálne dvakrát do týždňa a jeho členovia postupne prijímajú opatrenia, ako zabezpečiť pokyny resp. ako si poradiť s utečeneckou krízou v meste, nakoľko situácia sa mení zo dňa deň.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.