Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto Handlová dnes podporí pamiatkarov

Dátum: 15.02.2022
Počet videní: 2899
Mesto Handlová dnes podporí pamiatkarov

Viaceré ikonické pamiatky na Slovensku v utorok na protest pozhasínajú.

Oravský hrad, Spišský hrad, hrad Devín či Nový zámok v Banskej Štiavnici v utorok 15. februára o 19.00 h spolu s viacerými ďalšími ikonickými kultúrnymi pamiatkami po celom Slovensku pozhasínajú alebo bude na nich visieť čierna vlajka. Stane sa tak na protest proti návrhu na zmenu pamiatkových úradov na špeciálne stavebné úrady.

K iniciatíve sa pripojí aj mesto Handlová. „Zhasne kostol sv. Kataríny aj kaplnka sv. Jána Nepomuckého. Čiernym plátnom bude obalený stĺp domu kultúry a na klenbovom kamennom moste z námestia na Partizánsku ulicu bude visieť čierna vlajka,“ povedala primátorka, Silvia Grúberová.

Iniciatívu zverejnila organizácia Čierne diery, zapojili sa do nej viacerí ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti či akademici.

„Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe," vyhlásili spoločne. Systém ochrany pamiatok na Slovensku podľa iniciatívy v súčasnosti nie je dokonalý, ale transformácia na stavebné úrady „plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia" bude, ako tvrdia, znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok.

„Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku," upozornili s tým, že namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom čaká pamiatkarov neexistujúci počítačový program a množstvo byrokracie. Kritizujú taktiež, že pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov dosiaľ neboli akceptované.

Do utorňajšieho protestu sa zapoja aj pamiatky, ako hrad Strečno, Kalvária v Banskej Štiavnici, historická mestská radnica v Bardejove, Stará radnica v Bratislave, bratislavský Slavín, hrad Beckov, Budatínsky hrad či Zvolenský hrad. Zoznam sa podľa organizátorov bude zrejme ešte rozširovať.

„Odborníci neboli prizvaní k tvorbe nového zákona. A keď stovky z nich spísali vecné pripomienky, v čom sú chyby, ich argumenty neboli akceptované. Riaditelia a riaditeľky pamiatkových úradov sa podpísali pod spoločný list poslancom, ale aj ten museli z vlastnej stránky stiahnuť. Ministerstvo kultúry ich v reakcii na protesty pozvalo tento týždeň na spoločné rokovanie. Opäť sa ich snaží presvedčiť, že novým zákonom si pamiatky polepšia. Odpoveďou by mohol byť zoznam ikonických pamiatok, ktoré dnes na protest radšej zhasnú alebo vyvesia čiernu vlajku,“ napísalo na svojom facebookovom profile združenie Čierne diery.

 

(TASR/INU)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.