Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naše mesto bolo vybrané do celoeurópskeho zisťovania

SÚBOR
Dátum: 22.07.2021
Počet videní: 1174
Naše mesto bolo vybrané do celoeurópskeho zisťovania

Slovensko získa nové dáta o finančnej situácii a spotrebe domácností.

Slovenská republika sa znovu zapojila do významného európskeho zisťovania o finančnej situácii a spotrebe domácností na Slovensku. Jeho cieľom je získať spoľahlivé a porovnateľné údaje o súčasnej ekonomickej situácii a majetku domácností v krajinách eurozóny.

Gestorom projektu je Národná banka Slovenska (NBS), zber a prvú sumarizáciu dát zabezpečí Štatistický úrad (ŠÚ) SR. „Pôjde už o štvrté zisťovanie v poradí a jeho výsledky sú mimoriadne užitočné. Získané informácie pomáhajú centrálnym bankám pri dôležitých rozhodovaniach v oblasti menovej politiky a finančnej stability Eurosystému. Sú nevyhnutné pri odhaľovaní rizík, napríklad pri nadmernom zadlžovaní domácností,“ uviedol Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS.

Výsledkom budú porovnateľné údaje napríklad o čistom bohatstve, finančných aktívach, pôžičkách aj zadlženosti domácností, ako aj o príjmoch, spotrebe či dôchodkovom zabezpečení členov domácností.

Pri štatistických zisťovaniach v domácnostiach sú časté otázky o ochrane a anonymite citlivých dát. „Garantujeme, že všetky poskytnuté informácie sa spracúvajú anonymne a použijú sa výhradne na účely štatistických a výskumných analýz, ktoré nemajú komerčný charakter,“ zdôraznil Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Ide o súčasť európskeho projektu HFCS (Household Finance and Consumption Survey), ktorý koordinuje Európska centrálna banka a podieľajú sa na ňom všetky centrálne banky Eurosystému. Uskutočňuje sa sa každé tri roky, tohtoročné štvrté kolo sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 koná s ročným oneskorením.

Zisťovanie sa realizuje od 24. júna 2021 počas nasledujúcich týždňov v takmer 4-tisícoch náhodne vybraných domácnostiach a dotkne sa 480 obcí a miest Slovenska.

Do zisťovania bolo vybraté aj mesto Handlová. Vybrané domácnosti osloví ŠÚ SR listom o spoluprácu, v ktorom sú uvedené kontaktné údaje na opytovateľa a krajské pracovisko úradu, kde si môžu overiť fakty a získať potrebné informácie. Následne opytovatelia ŠÚ SR navštívia domácnosť a priamo zistia požadované údaje od jej členov.

Opytovatelia sa vždy legitimujú preukazom zamestnanca ŠÚ SR a občianskym preukazom, ako aj pozývacím listom podpísaným guvernérom NBS a predsedom ŠÚ SR.

O výsledkoch zisťovania bude NBS a ŠÚ SR informovať v priebehu roka 2022.

Národná banka Slovenska

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Zisťovanie HFCS - zoznam obcí a miest 2021 Veľkosť: 24.2 kB Formát: xlsx Dátum: 22.7.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.