Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Začal sa najväčší investičný projekt mesta v roku 2021

Dátum: 29.03.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1849
Začal sa najväčší investičný projekt mesta v roku 2021

Na sídlisku Morovnianska cesta býva takmer 1/3 obyvateľov Handlovej, ľuďom však chýbal
priestor pre voľnočasové aktivity, detské ihriská aj oddychová zóna. To sa čoskoro zmení. 

Výzva zameraná na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry, adaptáciu na zmenu klímy a zníženie znečistenia ovzdušia a hluku vyšla 31. marca 2017.

Sprostredkovateľský orgán, Trenčiansky samosprávny kraj, na tento cieľ vyčlenil 1 milión eur. Mesto Handlová bolo pripravené. „Vypracovanie architektonickej štúdie pre revitalizáciu nevyužitého územia na Morovnianskom sídlisku, vo vnútrobloku medzi ulicami Morovnianska cesta a Okružná, sme zadali ešte v roku 2016. Riešenie navrhla projekčná kancelária Študio-21 plus s bohatými skúsenosťami zo severských krajín Európy, kde sa riešenia takéhoto charakteru osvedčili a sú absolútnym štandardom v každom meste,” povedal vedúci oddelenia mestských projektov, Peter Cagáň. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok mesto podalo 30. júna 2017, schválená bola 10. októbra 2019, kvôli pandémii koronavírusu sa však realizácia projektu posunula na rok 2021.

Kvalita života na sídlisku stúpne

V rámci revitalizácie územia mesto vybuduje nové chodníky a spevnené plochy, vodné hry, zrekonštruuje verejné osvetlene, vysadí zeleň a vybuduje detské ihrisko s lavičkami.
„Cieľom projektu je zveľadenie spoločného priestoru a vybudovanie priestoru pre odpočinok a relax,” povedal Cagáň. Rozloha revitalizovaného územia je 6 652 metrov štvorcových. Obyvatelia tejto lokality podľa neho nebudú musieť dochádzať za vybavenosťou tohto typu do iných lokalít v meste. Na okraji sídliska navyše súkromný investor plánuje postaviť obchodné centrum a v budúcnosti by tam mala pribudnúť aj vlaková zastávka, čím sa v tejto lokalite zvýši kvalita života. Multifunkčné
ihrisko vo vnútrobloku ostane. Samospráva ho opraví z vlastných zdrojov. Polmiliónový projekt
Verejné obstarávanie na revitalizáciu vnútrobloku vyhrala prievidzská firma TMG a.s. Zmluvu s dodávateľom prác podpísala primátorka mesta, Silvia Grúberová, 16. marca. Spoločnosť by podľa zmluvy mala práce ukončiť najneskôr do dvanástich mesiacov.

“Veľmi sa teším, že pristupujeme k veľkému projektu revitalizácie vnútrobloku najväčšieho sídliska v meste Handlová. Priestranstvo bude upravené tak, aby na ňom deti aj starší mohli tráviť svoj voľný čas,” povedala po podpise zmluvy primátorka.

Celkové náklady

Celkové náklady na projekt sú vyčíslené na 513 tisíc eur, mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29 304 eur. Mesto bude hradiť aj následné prevádzkové výdavky týkajúce sa napríklad udržiavania zelene, údržby a ošetrovania mobiliáru (lavičky-nátery, konštrukčné opravy a údržba poškodených častí prvkov pre deti a pod.), odvoz komunálneho odpadu a energie (osvetlenie, revízie el. zariadení a pod.). Handlovská samospráva verí v úspech projektu, ktorý prispeje ku zvýšenej kvalite života Handlovčanov a rozšíri možnosti relaxu.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.