Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Obchodné centrum potrebuje už iba jedno stavebné povolenie

VIDEO
Dátum: 06.10.2022
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 6022
Obchodné centrum potrebuje už iba jedno stavebné povolenie

Obchodné centrum by mohli otvoriť na Mikuláša 2023.

Spoločnosť IMMOBILIEN MANAGEMENT kúpila pozemok od mesta za zvýhodnenú cenu v roku 2016. Dva roky trvalo posudzovanie vplyvov na životné prostredie, trištvrte roka sa hľadal vhodný pozemok pre skládku zeminy. Žiadosť o stavebné povolenie zaslala spoločnosť mestu koncom minulého roka.

Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva sa zúčastnil Roman Žigmund, konateľ spoločnosti IMMOBILIEN MANAGEMENT, ktorá buduje obchodné centrum na sídlisku Morovnianska cesta. Skonštatoval, že v povoľovacom procese im chýbajú už len stavebné povolenia, ktoré vydáva mesto Handlová. „My tu ideme investovať dvadsať miliónov eur. Vytvoríme 200 pracovných miest, nehovoriac o sekundárnych pracovných pozíciách. Zaviazali sme sa, že tu vybudujeme stavebné objekty za dva milióny eur, ktoré odovzdáme do majetku mesta za jedno euro. Keď sa chce, dá sa všetko. Zažil som mestá, kde ma na stavebnom úrade čakali o šiestej večer.“

Keď dostanú stavebné povolenie, stavať začnú podľa Žigmunda na druhý deň. Žiadosť o vydanie stavebného povolania mestu zaslali koncom minulého roka. Prednosta mestského úradu, Tibor Kolorédy, uviedol, že v apríli došlo na handlovskom stavebnom úrade k tragickej udalosti. „Druhý úradník, ktorý má povolenie vydávať stavebné povolenia bol hospitalizovaný, takže stavebný úrad vlastne nefungoval. Len čo prišiel z PN, hneď sa venoval obchodnému centru, aby sa dobehli zameškané termíny. Teraz je na liečení, 12. októbra ho očakávame a zase sa bude venovať IMMOBILIEN MANAGEMENT.“ Ďalšiu komplikáciu podľa Kolorédyho spôsobil štát reformou stavebného zákona. „Nevieme zohnať ďalšieho stavebného úradníka, nie sú ľudia, ktorí majú oprávnenie na vydávanie stavebných povolení a ani nebudú, lebo budúci rok by mali prejsť preškolením na nový zákon. Okrem toho, stále nie je jasné, čo bude so stavebnými úradmi na obciach a na mestách,“ uviedol prednosta. Roman Žigmund súhlasil, že stavebný úrad je poddimenzovaný.

Zástupca primátorky, Radoslav Iždinský, doplnil, že z piatich stavebných povolení, ktoré od mesta potrebujú, už boli vydané štyri. To piate napadol Marcel Slávik, ktorý napáda množstvo stavebných konaní po celom Slovensku. Jeho odvolanie preto teraz rieši nadriadený orgán v Trenčíne.

Konateľ IMMOBILIEN MANAGEMENT ocenil snahu prednostu pri riešení problému s odvozom zeminy. Pred začatím stavebných prác totiž bude nutné svah odkopať a vyviezť 169 tisíc metrov kubických zeminy. Hľadanie vhodného mestského pozemku trvalo trištvrte roka. „V tejto veci bola súčinnosť mesta enormná,“ uznal Žigmund. S terénnymi úpravami by developer mohol začať v októbri alebo novembri. Samotná výstavba obchodného centra nebude podľa Žigmunda trvať dlho, ale dlhý čas zaberie vytvorenie roviny. Smerom od železničnej trate budú musieť vybudovať miestami až 18 metrov vysoké steny a piloty budú siahať až do hĺbky 40 metrov.

Na otázku poslanca Martina Uričeka, či developer dostal od mesta pokutu, konateľ firmy odpovedal, že v minulosti dostali pokutu sto eur za nepokosený pozemok. Upresnil, že pre masívny odkop zeminy budú musieť vypíliť stromy, ktorých spoločenská hodnota je 60 tisíc eur. To by bola aj výška zmluvnej pokuty v prípade, keby nezrealizovali následnú výsadbu zelene.

Na otázku poslanca Blažeja Litvu, či bude súčasťou výstavby obchodného centra aj dopravné napojenie na hlavnú cestu I/9 odpovedal, že vybudujú dve križovatky, ktoré budú spájať obchodné centrum so sídliskom, napojenie na hlavnú cestu však riešiť nebudú. Pripomenul, že na financovaní kruhového objazdu sa mal kedysi podieľať LIDL, ale od projektu ustúpili. Kruhový objazd nevybuduje ani IMMOBILIEN MANAGEMENT, lebo ako povedal, „je to tak drahé, že to nie je otázka na nás alebo na mesto, ale na štát.“ Developer však vymyslel dočasné riešenie a tento návrh aj s dopravnou štúdiou poskytli mestu. Podľa Žigmundových slov by toto riešenie stálo „pár desiatok tisíc eur“. Radoslav Iždinský potvrdil, že o možnosti vytvoriť na ceste I/9 nový odbočovací pruh mesto rokuje so Slovenskou správou ciest od roku 2019, ale rokovania sú ťažké.

Roman Žigmund skonštatoval, že otvoriť obchodné centrum na Veľkú noc určite nestihnú, ale termín Mikuláš 2023 je podľa neho reálny. Potvrdil tiež, že v obchodnom centre bude Kaufland a Jysk a záujemcov majú aj pre ostatné obchodné priestory.

 

Vystúpenie Romana Žigmunda začína v čase 2:12:14. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.