Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Gymnastika predstavuje vrchol ľudskej motoriky

Dátum: 24.04.2021
Počet videní: 2768
Gymnastika predstavuje vrchol ľudskej motoriky

O fungovaní Klubu športovej gymnastiky sme sa rozprávali s predsedníčkou klubu, Dušanou Ďurinovou.

Ako ďaleko siaha história klubu športovej gymnastiky?

Oficiálne sa oddiel športovej gymnastiky spomína od 23. júna 1969, kedy sa stal súčasťou novovzniknutej telovýchovnej jednoty TJ Mlaď pri Dome pionierov a mládeže, ktorej prvým predsedom bol Fedor Lilge. V roku 1970 sa telovýchovná jednota premenovala na TJ Plameň a jej predsedom sa stal Milan Pukač, ktorý bol do roku 1980 zároveň aj predsedom oddielu športovej gymnastiky. Na dva roky sa stala predsedníčkou oddielu športovej gymnastiky Štefánia Kalmanová a od roku 1982 bola predsedníčkou oddielu Mária Kotríková. V roku 1993 prestúpil oddiel športovej gymnastiky z TJ Plameň do TJ Sokol Handlová. Ďalšia zmena nastala v roku 2012, keď sa TJ Sokol Handlová pretransformoval na občianske združenie s názvom Klub športovej gymnastiky Handlová, ktoré ako združenie funguje dodnes. Ja som sa stala predsedníčkou klubu v roku 2020. Medzi rokmi 1990 a 2005 fungovalo aj Školské športové stredisko pri ZŠ Morovnianska cesta, ktoré malo dve oddelenia. V rokoch 1990 – 1994 v stredisku pracovali trénerky Mária Kotríková a Štefánia Kalmanová. Od roku 1994 Štefániu Kalmanovú vystriedala Anna Pukačová.

Aké najväčšie úspechy členovia klubu dosiahli?

Od roku 1969 do roku 1974 sa v oddiele pracovalo iba s chlapcami. Medzi najúspešnejších pretekárov patrili Mikuláš Pukač, František Bubniak, Pavel Janík, Ján Almáši, Pavel Prokein, Mikuláš Baján alebo Emil Kováč, ktorý v roku 1971 na Majstrovstvách Československa obsadil 3. miesto v akrobacii. Po roku 1974 sa gymnastike začali venovať aj dievčatá. K trénerovi Milanovi Pukačovi sa pridali ďalší nadšenci pre tento šport: Eva Bubniaková, Margita Bernáthová, Elena Kelová, Štefánia Kalmanová. Z tohto obdobia sú známe mená gymnastiek Andrea Oravcová, Naďa Miškovičová, Anna Šutovská, Dana Červenáková, Anna Cibulková. Dievčatá obsadzovali v rámci okresu, kraja a Slovenska popredné umiestnenia. V rokoch 1978 – 1980 sa oddiel zúčastňoval Majstrovstiev Slovenska v skokoch na trampolíne. V roku 1978 sa majstrom Slovenska stal Ján Almáši a v roku 1980 Dana Červenáková. Do roku 1991 nastala pauza a v roku 1991 sa stala majsterkou Slovenska Monika Uramovská. Posledný raz oddiel športovej gymnastiky reprezentovala v roku 1994 Jarmila Žišková ml. a taktiež získala titul majsterky Slovenska. Momentálnym úspechom Klubu športovej gymnastiky sú dievčatá, ktoré sú pripravené na pretekanie vo vyššej kategórii B, v ktorej už súťaží jedna naša pretekárka. Najčerstvejším úspechom je prvé miesto Zoe Zary Ďurinovej a tretie miesto Nely Pukačovej na súťaži v predvedení zostáv technického okienka. Súťaž prebiehala online a prihlásilo sa do nej spolu 21 gymnastiek️ z 9 klubov.

Koľko členov má klub?

Členská základňa Klubu športovej gymnastiky Handlová pozostávala v roku 2020 z cca 65 detí a dospelých. V klube sa 6 dobrovoľných trénerov venuje deťom od predškoláčok a prípravky cez mladšie žiačky, staršie žiačky a juniorky. Trénujeme na ZŠ Morovnianska cesta, kde nám pani riaditeľka Elena Šoltysová vytvára tie najlepšie podmienky. Trénujeme 3 – 4 krát týždenne v popoludňajších hodinách. Máme dve trénerky III. kvalifikačného stupňa - Jarmilu Gazdíkovú a Luciu Kozárikovú, trénerku II. stupňa Máriu Kotríkovú a trénerov I. kvalifikačného stupňa Annu Pukačovú, Štefániu Kalmanovú, Silviu Koštialovú, Karola Bajána a trénujem aj ja. Všetci vykonávame túto činnosť vo svojom voľnom čase.

Aký vplyv mala pandémia na fungovanie klubu, súťaže a tréningy?

Od marca 2020 boli zrušené všetky súťaže, sústredenia, školenia a výcvikové kempy Rregionálneho centra talentovanej mládeže organizované Slovenskou gymnastickou federáciou. Nám sa podarilo zorganizovať v rámci hygienických opatrení a nariadení letné sústredenie a klubové preteky. Napriek prísnym hygienickým opatreniam a obmedzeniam sa 9 dievčat z KŠG Handlová spolu s trénerkami Máriou Kotríkovou, Aničkou Pukáčovou, Ninou Koštialovou v októbri zúčastnili pretekov Prievidzská medaila. Súťažilo sa v 4 kategóriách, kde si dievčatá so svojimi zostavami vybojovali krásne umiestnenia vo svojich kategóriách: 1. miesta: Katarína Dolnická, Ema Vozárová, Diana Prosbová, Nella Očenášová. 2. miesta: Tamara Bodžárová, Rebeka Šálová, Natália Karcolová a 3. miesta: Nikola Budinská a Ema Karcolová. Čo sa týka tréningov, od marca 2020 až do júna 2020 boli športové tréningy zakázané. Po uvoľnení opatrení a možnosť trénovať v exteriéri s obmedzeným počtom detí, sme využili túto možnosť a uskutočnili pár tréningov v exteriéri. Začali sme trénovať až v septembri a hneď v októbri boli zavedené znovu opatrenia, ktoré nám nedovoľovali trénovať v interiéri. Opäť sa tréningy spustili od 10. novembra, ale už v obmedzenom počte detí 5+1. Od 19. decembra 2020 sú uzatvorené interiérové športoviska a tento stav trvá dodnes.

Dá sa gymnastika trénovať doma cez videoaplikácie?

Tréningy v domácom prostredí sú pre tento šport veľmi náročné. Dievčatá sa môžu v domácom prostredí zamerať na posilňovacie a prípravné cvičenia, ktoré je však potrebné neustále kontrolovať, aby ich robili správne. Tu sú veľmi nápomocní rodičia. Vybavenie majú niektoré deti doma, ale majú možnosť si zapožičať aj klubové vybavenie. Je však náročné uskladňovať doma veľké žinenky, nácvikové kladiny a podobne. Staršie dievčatá, ktoré si už vedia sami urobiť kondičnú prípravu a posilňovacie cviky, trénujú doma cez nahraté videá. Mladšie dievčatá, ročníky 2012 a 2011 trénujú doma, niektoré online, niektoré cez nahraté videá. Najmladšie gymnastky však doma trénovať nemôžu. Nastúpili len v septembri 2020 a kým začali platiť opatrenia, trénovali iba niekoľko týždňov. Na všetkých dievčatách badať, že už sú veľmi dlho doma, nemajú prístup do telocvične, do kolektívu a situáciou sú už demotivované.

zoeeee  nela,

Robíte aj nábory nových členov? Čím je športová gymnastika špecifická?

Nábor detí robíme pravidelne na začiatok školského roka, vždy v septembri. Deti začínajú trénovať už od piatich rokov. Športová gymnastika je špecifická silou, vytrvalosťou, ladnosťou, výborne zvládnutou motorikou a koordináciou pohybu. Je osobne považujem gymnastiku za vrchol ľudskej motoriky. Športová gymnastika je určená samozrejme aj pre chlapcov. V našom klube však trénujú len dievčatá.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.