Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dni európskeho kultúrneho dedičstva oslávia minulosť a vzdelanie

GALÉRIA
Dátum: 14.09.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 920
Dni európskeho kultúrneho dedičstva oslávia minulosť a vzdelanie

Tohtoročná téma DEKD je Dedičstvo a vzdelanie. Na Slovensku sa uskutočnia pod mottom „Minulosť vzdeláva” a ponúknu takmer 300 podujatí.

Zvýšiť záujem a informovanosť o kultúrnej a historickej minulosti Európy je cieľom tradičnej septembrovej celoeurópskej akcie – Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Ich program zároveň cez propagáciu rôznorodého kultúrneho odkazu starého kontinentu podporuje toleranciu a upozorňuje na aktuálne výzvy pre kultúru.

Na programe sú prednášky, výstavy, súťaže, ale aj turistické aktivity venované histórii, kultúrnemu dedičstvu a jeho hodnotám. So svojou aktivitou sa do programu DEKD mohli prihlásiť štátna a verejná správa, územná správa, samosprávy miest a obcí, školy, cirkvi, mimovládne a neziskové organizácie, občianske združenia, súkromné inštitúcie, kultúrno-osvetové inštitúcie, majitelia alebo správcovia národných kultúrnych pamiatok a historických objektov, podnikatelia, ale aj aktívni občania.

Podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 ho spoluorganizuje Európska únia. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020 na Slovensku slávnostne otvorili 8. septembra v Piešťanoch. 23. septembra 2020 sa bude pri príležitosti DEKD 2020 tiež v Dome umenia v Piešťanoch konať odborná konferencia Kultúrna pamäť ako výzva vo vzdelávaní aj za účasti akademického architekta Rastislava Nemca, ktorý predstaví projekt handlovských ikonických stavieb HAIKONY. Podľa krajskej koordinátorky DEKD 2020 pre Trenčiansky kraj, Miroslavy Kuracinovej Valovej, na konferencii sa predstavia rôzne spôsoby, akými sa vo formálnom aj neformálnom vzdelávaní pristupuje k minulosti našej kultúry a ako sa interpretuje. „Projekt HAIKONY je veľmi dôležitý z hľadiska hľadania a nachádzania kultúrnej pamäti pre Handlovú. Sama som oslovila pána Nemca, aby predstavil svoju prácu s minulou aj súčasnou identitou Handlovej odbornej verejnosti ako jednu z ciest, ktorá môže prispieť u obyvateľov mesta k hrdosti na svoj dynamicky sa meniaci región, lebo zvyšuje citlivosť na genia loci hornej Nitry.“

 

Minulosť vzdeláva v Slovenskom banskom múzeu

1. augusta – 30. septembra 2020

Slovenské banské múzeum v Handlovej, SNP 25

Ponuku SBM si môžete pozrieť na stránke www.muzeumbs.sk/sk/handlova. Ponuka platí pre jednotlivcov aj školy. Prosíme o nahlásenie účasti vopred: elektronickou poštou na adresu sbm.handlova@muzeumbs.sk alebo telefonicky na číslach 046/5423 973, 0903 411 011.

 

Odložená minulosť

14. septembra – 25. septembra 2020

od 14.10 h do 16.30 h v pracovné dni Farský kostol sv. Kataríny, Nám. baníkov

Znovuobjavenie dávnej minulosti na maľbách. Vstup voľný! Prosíme o nahlásenie účasti na tel. číslo: 0908 161 909.

 

Deň otvorených dverí v Karpatskonemeckom spolku – minulosť vzdeláva hudbou

16. septembra 2020, 9.00 h – 19.00 h

Dom Karpatskonemeckého spolku, Poštová 350

Karpatskonemecká mládež ako budúci pokračovateľ udržiavania tradícií a kultúrneho dedičstva sa zameriava nielen na slovenský a nemecký folklór, ale i banícke piesne.

Vstup voľný! Prosíme o nahlásenie účasti na tel. číslo: 0905 863 283

 

Vráťme sa dopredu

Tvorivé dielne sa budú konať na Námestí baníkov

Najbližší workshop je naplánovaný na 19. 9. 2020 - 14.00 - 17.00 h

Projekt mesta Handlová zameraný na poznanie mesta a jeho architektonických stavieb stvárnených v nových grafikách z roku 2019 pokračuje prostredníctvom tvorivých dielní pod kreatívnou taktovkou autora 12 grafík ikonických stavieb. Tvorivé dielne sú orientované pre deti, ktoré sa stanú najmladšími nositeľmi myšlienky autora. Zámerom tohto projektu je dostať tak viac do širšieho povedomia verejnosti architektonické stavby, vzbudiť záujem o hodnotné skutočnosti, čo pre domorodca znamená pestovať zdravé sebavedomie a hrdosť na miesto, odkiaľ pochádza.

V spolupráci s Rastislavom Nemcom organizuje mesto Handlová, Domkultúry mesta Handlová. Kontakt: 0908 342 616

 

dekd_plagat_rgb

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.