Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Transformačný proces regiónu hornej Nitry v súvislosti s útlmom baníctva pokračuje

Dátum: 18.06.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1572
Transformačný proces regiónu hornej Nitry v súvislosti s útlmom baníctva pokračuje

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva v Handlovej

Transformačný proces regiónu hornej Nitry v súvislosti s útlmom baníctva pokračuje i napriek niekoľkomesačnému sklzu kvôli korone  

V stredu 17. júna Handlovú navštívil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, Karol Galek. Na stretnutí s primátorkou mesta Silviou Grúberovou a jej zástupcom Radoslavom Iždinským hovorili o prebiehajúcej transformácii regiónu. „Akákoľvek pomoc, ktorá pôjde do tohto regiónu, by mala byť adresná a nemala by spočívať v pumpovaní peňazí do niečoho, čo nefunguje. Práve naopak, mala by ísť do funkčných projektov, ktoré dnes už na stole sú. Mali by sme sa sústrediť na preškolenie baníkov, vytváranie podnikateľských príležitostí a na informovanosť,” povedal po stretnutí Galek. Baníci sa podľa neho nevedia v možnostiach, ktoré im transformácia ponúka orientovať. „Ministerstvá a vláda by mali lepšie informovať o možnostiach, ktoré baníci môžu využiť, aby neboli odkázaní na sociálne podpory, keď opustia baňu.”

Proces prebieha zhora dole

Na stretnutí otvorili aj pokračovanie koordinácie Transformácie hornej Nitry, keďže ide o medzirezortné prierezové témy v nadväznosti na výmenu vlády SR v dôsledku parlamentných volieb.

„Dnes transformáciu riešia viaceré ministerstvá, od ministerstva hospodárstva cez ministerstvo životného prostredia, ministerstvo práce a sociálnych vecí až po novovznikajúce ministerstvo, ktoré sa transformuje z úradu podpredsedu vlády,“ opísal súčasný stav Galek. Transformáciu však podľa neho treba vnímať ako veľmi komplexný projekt, ktorý neprebieha na horizontálnej úrovni, kedy každý vie súbežne spolupracovať s ostatnými, ale na vertikálnej osi a prebieha zhora dole. „Proces začal v Bruseli, kde bol pripravený projekt transformácie európskych uhoľných regiónov. Následne sme sa posunuli na národnú úroveň, kde bol pripravený akčný plán transformácie regiónu hornej Nitry. Ďalej sa posúvame na ministerstvá, ktoré si musia splniť svoje domáce úlohy. Následne sa proces posunie na samosprávny kraj, mestá, jednotlivé úrady a podnikateľov.” Podľa štátneho tajomníka sa dnes proces nachádza ešte stále niekde medzi európskou a národnou úrovňou. Aj transformáciu podľa neho skomplikovala „korona“ a oddialila procesy o dva až tri mesiace, čo v súčasnej dobe európska únia akceptuje.

Na baníctvo by sme mali byť hrdí

Témou stretnutia boli aj možnosti budúceho využitia priestorov, ktoré ostanú po banskej činnosti na povrchu nevyužité, či už sú to budovy na východnej šachte alebo plochy v meste. „Handlová má k dispozícii pozemky pre priemyselný park. Ministerstvo a vláda by mohli zohrať významnú úlohu pri prilákaní potenciálnych investorov.“ Potenciál má podľa neho aj cestovný ruch založený na baníckej tradícii Handlovej. „Ja som vyštudovaný geológ. Baníctvo a banícke regióny sú mi veľmi blízke a veľmi rád chodím na hornú Nitru, o ktorej som písal svoju diplomovú prácu. Na baníctvo by sme mali byť hrdí a mali by sme z neho vyťažiť ďalšie atrakcie, akou je napríklad Slovenské banské múzeum a urobiť z baníckych miest vyhľadávané lokality,” povedal Karol Galek. Ako dodal, úloh, s ktorými odchádza na ministerstvo z Handlovej, je viacero.

03_1

Handlová je špecifická

Primátorka mesta, Silvia Grúberová, informovala štátneho tajomníka o situácií v Handlovej, o príprave a postupnej realizácii projektu na zriadenie podporných rodinných centier pre baníkov, ktorí prídu o prácu a upriamila jeho pozornosť na zamestnanosť v meste Handlová a mikroregióne Handlovská dolina, nakoľko v rámci transformačného procesu bude, podľa jej slov, Handlová transformáciou najviac dotknutým mestom z dôvodu, že bane sú stále jedným z najväčších zamestnávateľov na území mesta.

Ako doplnil zástupca primátorky mesta, Radoslav Iždinský, Handlová je v kontexte transformácie regiónu špecifická a je potrebné konať rýchlo: „Podľa informácií, ktoré máme, ukončenie ťažby uhlia v Handlovej sa predpokladá koncom roka 2021, resp. začiatkom roka 2022, preto je nutné, aby sme v spolupráci s ministerstvom pripravili transformačné podmienky tak, aby bol prechod do nových oblastí zamestnanosti plynulý a vytvorenie pracovných miest prišlo čo najskôr.“

Pomoc vlády je nevyhnutná

Témami diskusie boli i vybudovanie banského skanzenu, unikátna technická pamiatka na Východnej šachte a príležitosti v oblasti nových podnikateľských projektov v našom meste aj mikroregióne. Štátny tajomník bol o zámere vybudovania banského skanzenu informovaný aj zo strany Handlovského baníckeho spolku, s ktorého predstaviteľom sa stretol v dopoludňajších hodinách a z nášho regiónu odchádzal s ideovým zámerom v ruke. Rovnako tak mu primátorka dala do pozornosti záujem mesta riešiť priemyselný park a zaujímavú podnikateľskú myšlienku handlovského rodáka v oblasti IT priemyslu. "Bolo to veľmi hodnotné stretnutie, ktorého cieľom bolo otvoriť diskusiu s novými vrcholovými predstaviteľmi ministerstva hospodárstva SR ohľadom zamestnanosti v našom meste a pravdaže ich aj požiadať o pomoc. Bez zainteresovanosti vlády SR to jednoducho nepôjde. Som veľmi rada, že aj pán štátny tajomník je rovnakého názoru a Transformácia Hornej Nitry je jednou z top tém aj na pôde ministerstva hospodárstva SR."

Pozvanie do regiónu, v kontexte transformácie, primátorka v uplynulom období adresovala ministrovi hospodárstva SR a vicepremiérke pre investície a informatizáciu, ktorej úrad zastrešuje transformáciu. Nielen v kontexte transformácie však v Handlovej pretrváva akútna potreba riešenia dopravnej infraštruktúry, preto jedným z ďalších krokov primátorky mesta bude oslovenie ministerstva dopravy SR. "Verím tomu, že naše pozvanie príjmu a prídu do Handlovej. Považujem za potrebné sa o problémoch a výzvach rozprávať priamo v centre diania. Zástupcovia ministerstiev môžu vidieť a zažiť na vlastnej koži situáciu v Handlovej a rozhodnúť sa lepšie, ako za stolom v Bratislave,“ uviedla primátorka.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.