Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Likvidácia stredného školstva v Handlovej môže nastať otvorením rovnakého študijného odboru v Prievidzi

SÚBOR VIDEO
Dátum: 15.05.2023
Počet videní: 5439
6 min. čítania
Likvidácia stredného školstva v Handlovej môže nastať otvorením rovnakého študijného odboru v Prievidzi

Stredná odborná škola v Handlovej slušne argumentuje, mesto strednú školu podporuje.

Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu bude rokovať o zaradení študijného odboru Bilingválne štúdium na Obchodnej akadémii v Prievidzi  29. 5. 2023. Škola a vedenie mesta Handlová majú opodstatnené obavy z odlivu študentov. 

Obchodná akadémia v Prievidzi požiadala  od 1. septembra 2024 o otvorenie bilingválneho štúdia v odbore Obchodná akadémia. Ide o rovnaký odbor, aký je už niekoľko rokov na Strednej odbornej škole v Handlovej. Tá má s duplicitou odborov v geografickej blízkosti už svoje skúsenosti. Napríklad po zavedení odboru grafik digitálnych médií či mechanik - mechatronik v školách v blízkom okolí, pocítili na tejto škole pokles záujmu o štúdium. Keďže ide po zrušení gymnázia o jediný všeobecne – vzdelávací odbor v Handlovej, problémom sa zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo na svojom online rokovaní 3. mája.

Ako uvidela poslancom primátorka mesta, Silvia Grúberová. „ Dievčatá, študentky, by už veľmi nemali navštevovať aký odbor, nakoľko ostatné odbory sú viac menej technické a so zameraním na IT. A rovnako by to znamenalo zánik všeobecného odboru, ktorý je relevantný aj pre ďalšie štúdium na vysokej škole“, uviedla primátorka Handlovej.

K situácii sa vyjadrila odborná garantka bilingválneho štúdia Obchodnej akadémie v Handlovej pani Adriana Alsharabiová.  Podľa jej slov: „ V Handlovej sme jediný odbor, ktorý je určený najmä dievčatám. Aj keď by sme očakávali aj iný odbor a hlavne pre dievčatá, ktoré nedosahujú také študijné výsledky a prospech na študijný odbor, ale skôr na učebný odbor. V každom prípade sme jediná škola a jediný odbor v Handlovej“, dodala.

Zastupiteľský zbor mesta Handlová sa preto rozhodol požiadať Krajskú radu pre odborné vzdelávanie a prípravu o objektívne prehodnotenie dvoch totožných odborov v mestách vzdialených od seba 18km. Bilingválna obchodná akadémia v Handlovej funguje už dvanásty rok a navštevuje ju 85 žiakov. Z toho je 62 dievčat a 23 chlapcov.

Ako potvrdila odborná garantka, škola má aj dochádzajúcich študentov a to najmä z obcí v okrese Prievidza ako sú Nitrianske Rudno, Nitrianske Pravno, Lazany, ale aj z opačnej strany od Kremnice, tiež z Valaskej Belej, ktorí sú ubytovaní aj na internáte.

Škola je personálne aj technicky vybavená na štúdium v cudzom jazyku. Študenti sa úspešne zapájajú aj do medzinárodných projektov. Projektov sa zúčastňujú najmä študenti 3. a 4. ročníka podľa záujmu, podľa výsledkov, prospechu či dochádzky do školy. V projektoch dosahujú výborné výsledky.  Zúčastňujú sa programu Erazmus+ a škola sa snaží, aby každý rok absolvovali študenti minimálne dva týždne na stáži v zahraničí. Škola plánuje zavedenie duálneho vzdelávania aj v odbore obchodná akadémia v spolupráci so Združením miest a obcí v regióne.

Poslanec handlovského zastupiteľstva, Jozef Stopka, uviedol na online zastupiteľstve 3. mája: „TSK v priebehu dvoch rokov investoval do Strednej odbornej školy takmer 2,5 milióna eur. Aktuálne prebieha rekonštrukcia dielní a internátov v hodnote 1,760 000 eur. 780 000  eur bolo investovaných na vybavenie dielne a internátu. Tým, že by sa povolilo štúdium takéhoto odboru na inej škole v rámci okresu, je riziko, že záujem o štúdium v Handlovej by bol nižší, možno až časom úplne zanikol.

Škola napísala otvorený list, ktorého obsahom sú aj všetky vyššie spomenuté skutočnosti a ktorý rada školy adresovala predsedovi Trenčianskeho samosprávneho kraja. Doručenie listu potvrdila aj hovorkyňa Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Lenka Kukučková. Zároveň dodala že TSK si od SOŠ Handlová vyžiadala ďalšie relevantné informácie a štatistiky a predloženými argumentmi sa bude zaoberať na Krajskej rade pre odborné vzdelávanie a prípravu pri Trenčianskom samosprávnom kraji, ktorá je poradným orgánom predsedu TSK, dňa 29. mája 2023.

Otvorený list, ako podporné stanovisko pre podporu bilingválneho štúdia v Handlovej zaslalo tiež mesto kompetentným. Poslanecký zbor tým poveril primátorku mesta, Silviu Grúberovú na rokovaní MsZ 3. mája. Uznesenie  MsZ nájdete  na tejto stránke v sekcii  Zasadnutia po kliknutí na tento odkaz

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Otvorený list SOŠ Veľkosť: 148 kB Formát: pdf Dátum: 15.5.2023
List primátorky mesta predsedovi TSK Veľkosť: 217.8 kB Formát: pdf Dátum: 15.5.2023

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.