Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Historické okamihy oslobodenia Handlovej si pripomíname príbehmi ľudí

GALÉRIA
Dátum: 03.04.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 3161
6 min. čítania
Historické okamihy oslobodenia Handlovej si pripomíname príbehmi ľudí

Tento rok bola spomienka na 78. výročie oslobodenia Handlovej iná.  Okrem pokornej a tichej spomienky si môžete pozrieť výstavu na námestí

Tichým aktom položenia kytíc  k pamätníku na Námestí baníkov v pondelok 3. apríla  sme v Handlovej zároveň oficiálne otvorili putovnú  výstavu – Po druhej svetovej vojne. Výstavu tvoria štyri veľkoplošné panely, ktoré sú rozmiestnené na Námestí baníkov. Tie autenticky popisujú životy ľudí, ktorí vojnu zažili na vlastnej koži a určite sú ich príbehy hodné pozornosti tiež širokej verejnosti.

Odkaz hrôz vojny, ktoré prežívali ľudia, odkaz doby, ktorú žili a oslobodenie mesta si každoročne pripomínajú zástupcovia mesta Handlová a rôznych spolkov a združení položením kytíc k pamätníku. Nový formát spomienky na výrazné historické míľniky vyplývajú zo zmeny optimalizovaného kalendára celomestských podujatí, ktorá bola schválená mestským zastupiteľstvom 30.3.2023. Namiesto hudobných vstupov a prejavov do Handlovej prichádza vďaka Domu kultúry mesta Handlová tichá a pokorná spomienka v sprievode výstavy, ktorá mesiac bude pripomínať nielen oslobodenie mesta, ale taktiež Deň víťazstva nad fašizmom.

Veniec za mesto Handlová, v mene primátorky mesta Silvie Grúberovej, niesli k pamätníku zástupca primátorky mesta Radoslav Iždinský a prednosta mestského úradu Tibor Kolorédy, zúčastnil sa poslanec handlovského zastupiteľstva Branislav Ondruška a vedúca kancelárie primátorky Jana Paulínyová. K pamätníku na Námestí baníkov prišiel poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja a mesta Handlová Jozef Stopka. S kyticou kvetov a venčekmi sa dnes zúčastnili spomienky členovia Handlovského baníckeho spolku na čele s jeho predsedom Vladimírom Podobom ako i čestným občanom mesta, Jánom Procnerom. Handlovské základné školy ani tento rok na spomienke nechýbali. Žiakov Základnej školy Mierové námestie viedla riaditeľka Iveta Jakubová, žiakov zo základných škôl Morovnianska cesta a Ul. Školská ich učiteľky. Za miestnu organizáciu Smer - slovenská sociálna demokracia s kyticou kvetov prišli Vladimír Buzalka a Milan Sýkora.

Výstava Po 2. svetovej vojne

Cieľom putovnej výstavy, ktorú si na handlovskom námestí môžete pozrieť do konca apríla je presadzovanie a podpora ľudských práv a slobôd, predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Príbehy obyčajných ľudí tvoria takzvané „malé dejiny“ našej krajiny. Putovná výstava „Po druhej svetovej vojne“ predstavuje príbehy tých, ktorí prežili 2. svetovú vojnu, holokaust, Slovenskú ľudácku republiku, boli perzekvovaní počas komunistického režimu, boli súčasťou pádu režimu počas Nežnej revolúcie. Ich príbehy sú dnes na Slovensku málo známe a mnohokrát prekrúcané alebo popierané. Nedovoľte, aby sa na skutočné príbehy zabudlo. Mesto Handlová chce takouto formou rozšíriť poznanie o nedávnej minulosti a pridáva sa k mestám a obciam, s ktorými organizátor výstavy - Post Bellum -  od roku 2015 spolupracuje.

O oslobodení Handlovej: 3. apríla 1945 o 17.00 bola Handlová oslobodená

V rámci Stredoslovenskej operácie, ktorej cieľom bolo oslobodiť obce a mestá na ľavom brehu rieky Hron sa v našom operačnom smere pohybovali najmä 40. a 53. armáda II. ukrajinského frontu + pešie divízie 1. rumunskej armády.  V noci z 2. na 3. apríla 1945 oslobodili Turčianske Teplice ( vtedy mali názov Štubnianske). Ešte v ten deň využilo sovietske velenie prielom a cez rozvrátenú obranu nepriateľa vyslalo na Handlovú 764. strelecký pluk ( pôsobil pod názvom Miškovský) patriaci do zväzku 133. streleckej divízie.  Miškovskému pešiemu pluku velil Andrej Vladimírovič Kozľakovskij a plukovným komisárom bol Konstantín Ivanovič Savin. Táto divízia spadala pod 51. strelecký zbor ( velil mu genmjr. Rumiancev) 40. armády. Miškovský pluk prekvapil nepriateľa od Kozích chrbtov a zaútočil na jeho pozície. 3. apríla 1945 o 17.00 bola Handlová oslobodená. Už nasledujúci deň, 4. apríla  prichádzajú zo Svätého Kríža do Handlovej po odstránení prekážok na ceste sovietske jednotky pod velením kapitána Vladimíra Ivanoviča Gavrilova. Ten bol určený za veliteľa mesta a jeho úlohou bolo obnoviť hospodársky život. Miškovský pluk medzitým oslobodzoval Prievidzu, Bojnice, Nedožery v smere Nitrianske Pravno. Počas 2. svetovej vojny prišlo v Handlovej o život 244 Handlovčanov, 97 ich zahynulo v koncentračných táboroch.

Ďakujeme, že si spolu s nami spomeniete a nezabudnete na silu ľudí zápasiacich o mier!

Autor text a foto: JP

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.