Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Blíži sa najväčšie turistické podujatie Pochod vďaky SNP

SÚBOR
Dátum: 25.01.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1690
Blíži sa najväčšie turistické podujatie Pochod vďaky SNP

28. januára 2023 sa bude konať 47. ročník

47. ročník Pochodu vďaky SNP sa uskutoční v sobotu 28. januára 2023. Počas dvoch predchádzajúcich rokov sa na trasu vydali iba malé skupinky turistov (COVID opatrenia), koncom minulého roka sa organizátori pustili do prípravy podujatia, ktoré v roku 2020 navštívilo rekordných 2799 účastníkov. Plánované lyžiarske trate sú zrušené.

Pešie trasy

Pre priaznivcov prírody a turistiky všetkých vekových kategórií organizátori pripravili na rok 2023 štyri pešie trasy v dĺžke od 3 do 15 kilometrov. Lyžiarske trasy sa z technických príčin tento rok nepodarilo pre bežkárov pripraviť.

Na handlovskej strane bola pripravená nová, kratšia pešia trasa pre nenáročných turistov v dĺžke 3 km so začiatkom v pizzerii Papučka cez Jednu studničku a späť, kde sa stačí registrovať o 10.00 h.

REGISTRÁCIA

Registrácia účastníkov pre ostatné trasy začína v Cigli a v Handlovej o 7.00 h v domoch kultúry. Prihlásiť sa možno v deň konania podujatia priamo na prezentácií v Cigli do 9.30 h a v Handlovej do 8.15 h. V účastníckom poplatku (dospelí 5 €, deti do 15 rokov 3 €) je zahrnuté občerstvenie, odznak, účastnícky list a doprava mimoriadnym spojom. Slávnostné otvorenie sa uskutoční pri Pamätníku padlých v Cigli o 9.30 hod. Na trasách je zabezpečená zdravotnícka služba. Účasť so psami je povolená len keď má pes košík a je na vôdzke. V prípade účasti žiakov základných škôl v Handlovej pod dozorom učiteľov, učitelia neplatia štartovné. Organizátori sa tešia na všetkých turistov, žiadajú, aby si každý doniesol preukaz poistenca a šťastlivo sa vrátil do miesta svojej registrácie. Všetci účastníci by mali prísť do svojich cieľov do 17.00 h.

Súťaž

Mesto Handlová tento rok pripravilo v rámci Pochodu vďaky SNP aj súťaž o hodnotné ceny!

Každý Handlovčan, ktorý sa zaregistruje a odregistruje v Handlovej bude zaradený do zlosovoania. Pri registrácii v Handlovej dostanú účastníci žlté náramky s jedinečným číslom. Po odregistrácii opäť v meste Handlová v pizzérii Papučka, náramok odovzdajú. Zo všetkých náramkov sa následne bude žrebovať 10 výhercov kvalitnej turistickej obuvi. 

Prvý organizačný štáb 47. ročníka sa konal ešte začiatkom decembra 2022 a organizáciu za obec Cigeľ z rúk dlhoročného starostu obce Štefana Mjartana prevzal Eduard Krausko, ktorý zdieľa nadšenie svojich predchodcov a spolupracovníkov. Za mesto Handlová ostáva podpredsedníčkou organizačného výboru primátorka mesta, Silvia Grúberová a tradične športového riaditeľa Matúša Chovana za obec Cigeľ dopĺňa za mesto Handlová športová riaditeľka Jana Polakovičová. Hlavný organizačný výbor má viacero rokov do 30 členov, stovky vzácnych pomocníkov a desiatky sponzorov.

Z histórie

História Pochodu vďaky SNP začala v roku 1976, kedy sa niekoľko nadšencov rozhodlo organizovať pochod na počesť tragickej udalosti z 13. januára 1945, kedy bola obec Cigeľ prepadnutá nemeckými trestnými jednotkami za pomoc partizánom. Prvého ročníka sa akcie zúčastnilo spolu 39 účastníkov, piaty Pochod vďaky v roku 1980 už absolvovalo 186 účastníkov, 25. ročníka sa zúčastnilo 1383 turistov, až napokon 45. ročník navštívilo takmer 2800 turistov.

Doprava Pochod vďaky SNP, 28.1.2023

  • Handlová: autobusy pre registrovaných turistov, odchod spred Domu kultúry mesta Handlová, Námestie baníkov: 7.30 h, 7.40 h, 8.30 h, 9.00 h, 9.10 h. V prípade väčšieho záujmu turistov tiež približne o 9.30 h. Autobus o 8.00 h bude stáť v obciach Handlovskej doliny na zastávkach Ráztočno, Jalovec, Chrenovec- Brusno, Lipník a Veľká Čausa (horný koniec) pre vopred nahlásených účastníkov, ktorí sa nahlasujú v obciach.
  • Prievidza: vlak z Prievidze do Cigľa v čase od 7.00 h do 8.30 h
  • Cigeľ – Prievidza po ukončení akcie - kyvadlovo v čase od 13.00 h do 16.00 h.

Podujatie organizuje obec Cigeľ v spolupráci s mestom Handlová, Združením miest a obcí hornej Nitry, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Klubom slovenských turistov regiónu Prievidza.

Odporúčanie: 

Na trase je veľa snehu, preto odporúčame byť pripravený:

  • vhodné oblečenie
  • dostatok tekutín
  • niečo na energiu (čokoláda a pod.)
  • návleky proti snehu
  • nabitý telefón 
  • turistické paličky

Na trasách je zabezpečená zdravotnícka služba! 

Celé propozície s charakteristikami jednotlivých trás nájdete v súboroch na stiahnutie nižšie. 

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
PROPOZICIE POCHOD VDAKY SNP 47.ROCNIK Veľkosť: 641.8 kB Formát: pdf Dátum: 25.1.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.