Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Samospráva si za 4 roky zlepšila známku transparentnosti z C+ na B

Dátum: 07.10.2022
Počet videní: 655
Samospráva si za 4 roky zlepšila známku transparentnosti z C+ na B

Mesto sa v rebríčku transparentnosti posunulo o 28 priečok vyššie.

Mesto Handlová obsadilo v hodnotení transparentnosti stovky najväčších slovenských miest 42. miesto a oproti roku 2018 sa posunulo o 28 priečok vyššie. Hodnotenie Otvorená samospráva zverejňuje občianske združenie Transparency International Slovensko (TIS) od roku 2010. Monitoruje predovšetkým úroveň transparentnosti, teda obsah a množstvo poskytovaných informácií, existenciu písaných pravidiel pre dôležité procesy, kvalitu protikorupčných mechanizmov ako aj nástroje zapájania verejnosti dom rozhodovania. 

Primátorka mesta, Silvia Grúberová, vníma hodnotenie mesta ako veľmi pozitívnu správu. „Sme hodnotení známkou B, teda nad priemerom. Odporúčania, ako byť ešte lepší si vezmeme za svoje a verím, že pri budúcom hodnotení opäť poskočíme vyššie.“

Rebríček Otvorená samospráva 2022 je len prvotným ukazovateľom otvorenosti samosprávy. Čím vyššie je mesto v rebríčku umiestnené, tým podľa TIS samospráva vytvára menší priestor pre korupciu a netransparentnosť. V žiadnom prípade sa však vysoko otvorená samospráva nedá označiť za nekorupčnú, a naopak. Dobré formálne pravidlá spravidla vedú k nižšej korupcii, ale určite jej menší rozsah negarantujú.

Hodnotenie Otvorená samospráva 2022 nadväzuje na komplexné hodnotenia samospráv z rokov 2010, 2012, 2014, 2016 a 2018. Transparency International opäť o niečo spresnila a zdokonalila tento rebríček upravením niektorých otázok či miernymi zmenami v ich váhe a hodnotení. Až 94% otázok z predošlého ročníka však zostalo rovnakých alebo ekvivalentných a výsledky aktuálneho rebríčka sú tak do veľkej miery porovnateľné s predošlými hodnoteniami.

Rebríček transparentnosti miest je súčasťou Projektu Aktívnym občianstvom ku kvalitnejšej samospráve (With Active Citizenship for a Better Selfgovernment). Projekt je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.