Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské lesy plánujú veľký projekt

Dátum: 09.09.2022
Počet videní: 1917
Handlovské lesy plánujú veľký projekt

V handlovských lesoch chcú vytvoriť zázemie pre lesnú pedagogiku vybudovaním troch objektov. Tie budú slúžiť tiež turistom a vytvoria tak významný produkt cestovného ruchu.

Nezisková organizácia Handlovské lesy sa budú uchádzať o dotáciu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry na vybudovanie základnej ľahkej turistickej infraštruktúry v handlovských lesoch. Celý projekt bude tvoriť zázemie pre lesnú pedagogiku, ktorú bude organizovať mestská nezisková organizácia pre všetky školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Handlová.

Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na budovanie a obnovu občianskej a poznávacej infraštruktúry v lesných ekosystémoch vyhlásila Pôdohospodárska platobná agentúra 1. augusta 2022 a maximálna výška oprávnených výdavkov je 350 000 eur.

Handlovské lesy sa podľa riaditeľa neziskovej organizácie Jozefa Maďara, budú uchádzať o plnú výšku dotácie. „Pokúsime sa zrevitalizovať rekreačnú zónu Tri studničky, kde by sme chceli postaviť lesnú pozorovateľňu aj s turistickým zázemím. Druhým stavebným objektom by mala byť útulňa na Obratnej na Pstruhároch, ktorá by mala slúžiť pre turistov, prioritne ako zázemie pre Cestu hrdinov SNP. Tretí stavebný objekt by bol náučný chodník Biela skala, ktorý prepojí chatu Martinka, ktorú budeme mať v nájme od štátnych lesov, s pralesom vo vlastníctve mesta s dĺžkou 1 044 metrov. Na nej plánujeme v spolupráci s Lesmi SR osadiť desať interaktívnych informačných tabúľ,“ povedal Jozef Maďar, podľa ktorého projekt vytvorí významný produkt cestovného ruchu. Žiadosť mesta Handlová o nájom 1/2 stavby chaty Martinka odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom augusta.

Termín na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok je do 31. októbra, v prípade schválenia projektu sa realizácia projektu predpokladá v roku 2023.

Nezisková organizácia Handlovské lesy bola založená mestom Handlová v roku 2020 za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb s vypracovaním projektov súvisiacich s tvorbou a ochranou životného prostredia. Vykonáva odbornú činnosť v oblasti životného prostredia a lesníctva a je nositeľom úlohy starostlivosti o mestské lesy. V decembri 2021 Okresný úrad Trenčín priznal nárok mesta na náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania lesného pozemku vo výške 6 456,78 eur. Túto sumu mesto previedlo na účet neziskovej organizácie Handlovské lesy ako účelovú dotáciu na jej činnosť.

HANDLOVSKE_LESY_logo-02

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.