Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dualisti si v Brose prevzali európske certifikáty

Dátum: 24.06.2022
Počet videní: 1145
Dualisti si v Brose prevzali európske certifikáty

Na stredných odborných školách v Handlovej a v Prievidzi ukončilo duálne vzdelávanie s firmou Brose tento rok 14 študentov.

Duálne vzdelávanie je podľa spoločnosti Brose, kde tento systém funguje od roku 2017, bázou pre získanie nielen odborných znalostí, ale aj praktických zručností. Duálne vzdelávanie prebieha v spolupráci so Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou pod názvom DualPro. Okrem uplatnenia svojich vedomostí dostanú jeho absolventi nielen maturitné vysvedčenie a výučný list, ale aj certifikát odbornej spôsobilosti, ktorý je platný v celej Európe.

Odovzdávanie certifikátov úspešným absolventom sa uskutočnilo v pondelok 20. júna v priestoroch spoločnosti Brose. Medzi hosťami odovzdávania certifikátov, ktorých privítal konateľ spoločnosti Axel Mallener, boli predseda TSK Jaroslav Baška, predseda ZMOHN Vojtech Čičmanec, Anna Chlupíková z ministerstva školstva, viceprimátor mesta Handlová Radoslav Iždinský, SOŠ Handlová zastupovali riaditeľ Jozef Barborka a zástupca Jozef Neuschl.

Podľa zástupcu primátorky, Radoslava Iždinského, transformácia uhoľného regiónu je dlhoročný proces. „Práve vďaka zamestnávateľom ako je Brose, môžeme konštatovať, že transformácia hospodárstva nášho regiónu sa začala už pred niekoľkými rokmi. Verím, že úspešní študenti a držitelia certifikátov DualPro budú v živote úspešní a prospešní nielen pre Brose ale aj pre náš región hornej Nitry.“

Zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese majú po novom možnosť žiaci druhého stupňa základných škôl na hornej Nitre. Technické dopoludnie v Brose Prievidza je druhou aktivitou spoločnosti so žiakmi na ZŠ druhého stupňa, spomenula Ľuboslava Müllerová z firmy. „Cieľom projektu je podporiť základné technické zručnosti žiakov, keďže vidíme, že žiakom, ktorí k nám prichádzajú v rámci duálneho vzdelávania na stredných školách, chýbajú,” priblížila Müllerová.

V projekte sa podľa nej žiaci ôsmeho ročníka zoznámia so základmi elektrotechniky či ručného obrábania, a to prostredníctvom praktických cvičení. Deťom pomáhali majstri odborného výcviku či dualisti. „Záujem bol veľmi veľký, snažili sme sa osloviť všetky školy v rámci hornej Nitry, pilotný projekt sme začali v tomto školskom roku s dvoma ZŠ, v budúcom budeme pokračovať,” dodala.

(INU/TASR)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.