Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mnohí Ukrajinci k nám prišli iba s jednou igelitkou a osobnými dokladmi

Dátum: 25.05.2022
Počet videní: 1130
Mnohí Ukrajinci k nám prišli iba s jednou igelitkou a osobnými dokladmi

Zhovárali sme sa s koordinátorom pomoci vojnovým odídencom, Michalom Dobišom.

Vojnoví utečenci z Ukrajiny našli dočasné útočisko aj v Handlovej.

Kedy prišli do Handlovej prví utečenci?

V prvej vlne, okolo 10. marca, dva týždne po napadnutí Ukrajiny ruskými vojskami, začali prichádzať prví Ukrajinci po vlastnej osi a žiadali o dočasné útočisko. Začali sme im hľadať núdzové ubytovanie, ktoré sme zabezpečili na stredoškolskom internáte na Lipovej ulici. Zároveň sme vyhlásili zbierku na potraviny, oblečenie a ďalšie potrebné veci a zriadili sme transparentný účet. Koľko ich bolo? Od 10. do 20. marca prišlo do Handlovej dvanásť utečencov z Ukrajiny. Niektorí z Handlovej už odišli, niektorí tu čakajú, kedy sa budú môcť vrátiť domov. Mnohí Ukrajinci k nám prišli iba s jednou igelitkou a osobnými dokladmi

Kedy prišla druhá vlna utečencov?

Po hromadnom príleve utečencov nám Okresný úrad Prievidza nariadil vytvoriť núdzové ubytovanie pre 50 ľudí, takzvaný hotspot, 24. marca. Ľudí z hraníc totiž odvážali podľa určitého harmonogramu do jednotlivých samosprávnych krajov. Trenčiansky samosprávny kraj mal službu počas veľkonočných sviatkov, dovtedy sme teda museli hotspot pripraviť. Utečenci na veľkonočnú nedeľu skutočne prišli, prišlo ich 7 a zotrvali v núdzovom ubytovaní 10 dní. Niektorí odišli ďalej za prácou, niektorí ostali na internáte na Lipovej ulici.

Momentálne je teda hotspot prázdny?

Áno, hotspot v telocvični je momentálne zakonzervovaný. Od 23. mája má Trenčiansky samosprávny kraj opäť službu, môže sa stať, že nám vyhlásia pohotovosť a v tom prípade budeme musieť hotspot do 12 hodín pripraviť.

Čo všetko bolo na pleciach mesta?

Vybudovať hotspot stálo veľa námahy a síl. Najprv sme ani nevedeli, čo všetko budeme musieť zabezpečiť. Veríme, že okresný úrad nám peniaze vynaložené na tento účel preplatí. Okresný úrad nám poskytol postele, my sme museli lôžka dovybaviť dekami, vankúšmi, posteľnou bielizňou. Zriadili sme detský kútik, opravili a vydezinfikovali sme sociálne zariadenia. Veľkou pomocou boli pracovníčky Sociálneho oddelenia mestského úradu, pravidelne, trikrát do týždňa sme mali krízové štáby s vedením mesta, do príprav hotspotu sa zapojili aj Hater Handlová, mestská polícia a mnohí ďalší pracovníci mestského úradu.

Do výzvy mesta, ktoré sa so žiadosťou o pomoc pre vojnových utečencov obrátilo na obyvateľov mesta, zareagovalo 48 ľudí. Využili ste ich pomoc?

Áno, využili a všetkým, ktorí prejavili ochotu pomôcť chcem veľmi pekne poďakovať. V prvej vlne sme oslovili ľudí, ktorí ponúkali ubytovacie kapacity, v druhej vlne sme využili pomoc dobrovoľníkov. V hotspote totiž bola celých desať dní nonstop služba, v ktorej sa v osemhodinových službách vystriedalo 18 dobrovoľníkov.

Aké úlohy ste v súvislosti s utečencami mali?

Mnohí ľudia prišli s jednou igelitkou a osobnými dokladmi, takže sme im pomohli vybaviť vlastne úplne všetko, od pomoci pri vybavovaní štatútu odídenca na cudzineckej polícii cez sociálne dávky, deti potrebovali pred nástupom do školy vstupné zdravotné prehliadky, niektorí potrebovali aj sanitku a to všetko sme v spolupráci so sociálnym oddelením zabezpečili. Mesto vybavuje všetky potrebné doklady a dokumenty k tomu, aby sa dostalo sľúbenej finančnej pomoci tým Handlovčanom, ktorí poskytujú ubytovanie odídencom. Úzko spolupracujeme s okresným úradom. Ďakujeme aj za finančné príspevky na transparentnom účte. O tom, ako je možné z neho čerpať a na čo budú použité primátorka mesta rozhodla príkazom, ktorým určuje presne jeho využitie.

Koľko Ukrajincov sa teda teraz nachádza na území mesta?

Momentálne 39, trinásti sú ubytovaní v internáte strednej odbornej školy, ostatní bývajú na súkromí. Ja som v kontakte s každým jedným odídencom, buď si voláme alebo ich navštevujem a v kontakte budeme až kým neopustia naše mesto.

Autor: Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.