Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prechod od tlačených novín do digitálneho sveta mestu otvorí obrovské možnosti

Dátum: 04.03.2022
Počet videní: 1502
Prechod od tlačených novín do digitálneho sveta mestu otvorí obrovské možnosti

Handlovský hlas dostal prvé vysvedčenie.

Handlovský hlas dostal prvé vysvedčenie. Podľa mimovládky je v rebríčku 84 mestských novín na 25 priečke. O špecifikách samosprávnych novín a budúcnosti mestských médií sme sa rozprávali s redaktorom Handlovského hlasu, pracovníkom oddelenia komunikácie a marketingu, Silverom Jurtinusom.

Máte zaujímavé meno. Odkiaľ ste?

To je častá prvá otázka, preto mám nacvičenú odpoveď. Som z Prešova. Moja mama je z Vranova nad Topľou a otec z Veľkého Šariša. Podľa rodinnej legendy Jurtinusovci pomáhali v stredoveku budovať chrám sv. Alžbety v Košiciach. Odkiaľ prišli, netušíme. K zaujímavému priezvisku našla mama v katolíckom kalendári zaujímavé krstné meno. Vypozoroval som, že isté percento ľudí si myslí, že Jurtinus je krstné meno. Nie je.

Ako sa Prešovčan ocitol v Handlovej?

Neprišiel som z Prešova, dochádzam z Kremnice. Z Prešova som odišiel v devätnástich na vysokú školu, v Prešove však stále žijú moji rodičia a kamaráti a rád sa tam stále vraciam. V Trnave som študoval päť rokov. Po vysokej škole som žil chvíľu v Prahe, tam som naberal prvé pracovné skúsenosti. Keď sa v roku 2007 kamarátom naskytla šanca prenajať si kino v Kremnici, pridal som sa. Odvtedy žijem v Kremnici. Keď bolo jasné, že z nezávislej kultúry sa v malom mestečku uživiť nedá, zamestnal som sa v samospráve a našiel som v nej záľubu. V samospráve totiž, na rozdiel od komerčnej sféry, nie je zmyslom práce zisk, ale zvýšenie kvality života obyvateľov mesta. Sedem rokov som pracoval na mestskom úrade v Kremnici ako referent oddelenia školstva, kultúry a športu. Administroval som mestský web, založil mestský facebook a bol som zodpovedným redaktorom Kremnických novín. Po odchode z úradu som dva roky písal o dianí v samosprávach hornej Nitry pre týždenník MY Hornonitrianske noviny. Keď mesto Handlová hľadalo redaktora samosprávnych novín, prihlásil som sa.

Prečo?

Mal som pocit, že Silvia Grúberová má úprimný záujem komunikovať s verejnosťou otvorene a Janu Paulínyovú som poznal z novinárskej praxe ako profesionálku, ktorá vie, čo robí.

Ako sa splnili vaše očakávania?

Splnili. Zverejňujeme všetko, čo musíme, ale ešte omnoho viac toho, čo nám zákon zverejňovať nekáže. Nestretol som sa so situáciu, že nadriadený stopne nejakú tému. Na poradách sa nebavíme o tom, čo zverejniť, ale o tom, ako to zverejniť tak, aby sme ľudí, ktorých sa to týka, informovali včas a korektne. A tento prístup ma baví. Vynovili sme web, vydávame noviny, spustili sme apku.

Ktoré sú oficiálne médiá mesta?

Dnes má v názve mesto Handlová desiatky rôznych stránok, webov, profilov a účtov, ktoré s mestom nijako nesúvisia. Preto je situácia neprehľadná. Oficiálne médiá sú iba tlačené noviny Handlovský hlas, web handlova.sk a facebookový profil Mesto Handlová. A teraz už aj apka.

Mimovládna organizácia Transparency international Slovensko v projekte Hlásne trúby už tretíkrát hodnotila noviny slovenských samospráv. V rebríčku sa Handlovský hlas ocitol na 25. mieste. Ste spokojný?

Áno aj nie. Sme v prvej tretine rebríčka, čo nie je zlé umiestnenie, ale metodiku TIS považujem za zastaralú. Akoby pochádzala z doby pred nástupom internetu, facebookových diskusných fór a živých prenosov rokovaní mestských zastupiteľstiev, kedy tlačené noviny a mestský rozhlas boli jedinými médiami samospráv. Mínusové body sme dostali napríklad za to, že nezverejňuje celé znenie uznesení mestského zastupiteľstva. To je prax z 90. rokov. Dnes sa snažíme všetky dôležité témy z uznesení čitateľom priniesť vo forme článkov. Celé znenia uznesení aj zápisnice všetkých orgánov mesta ľudia nájdu v špeciálnej aplikácii Egov, nehovoriac o tom, že rokovanie poslancov si môžu pozrieť v priamom prenose alebo zo záznamu a utvoriť si tak vlastný názor. Každopádne, hodnotenie berieme športovo a nedostatky sa posnažíme odstrániť. Veľa bodov sme napríklad stratili úplne formálnym nedostatkom, lebo v tiráži sme nemali pri jednotlivých redaktoroch uvedenú v zátvorke aj skratku, ktorú používajú. Posudzovatelia preto články podpísané skratkami považovali za anonymnú plochu a strhli nám za to body.

Radničné noviny podľa Transparency international stále zostávajú najmä hlásnymi trúbami primátorov. Súhlasíte?

Podľa mňa hlásnymi trúbami sú predovšetkým tie noviny, ktoré dávajú nevyvážene priestor primátorovi a názor opozície alebo občianskych združení ignorujú. To určite nie je prípad Handlovského hlasu. Ale je pravda, že všetky mestské noviny sú v paradoxnej situácii, lebo za obsah samosprávnych médií trestnoprávne zodpovedajú primátori. To je fakt vyplývajúci zo zákona. Preto sú mestské médiá ich obrazom. Očakávať od akýchkoľvek novín skutočnú kritiku vlastného vydavateľa, je nereálne. Tobôž od mestských novín, kde redaktor sedí o dvoje dvere ďalej od primátora. Na druhej strane existuje niečo ako morálna integrita redaktora. Za seba môžem zaručiť, že ak sa naozaj objaví relevantná kritika vedenia mesta, určite článok napíšem. Ak ho vydavateľ stopne a vyhodnotím to ako cenzúru, nemám problém podať výpoveď. Doteraz som však na odchod nemal najmenší dôvod a verím, že ani ho mať nebudem.

V piatich hodnotených novinách posudzovatelia našli 58 zmienok o primátorke. Nie je to priveľa?

Pozrite sa na to takto. Jednou z povinností mesta je aj informovať verejnosť o tom, čo samospráva robí. Že sú noviny plné primátorov? Veď tí sú zodpovední v meste za všetko. Od úrazu na zľadovatelom chodníku po verejné obstarávanie projektu za státisíce. Snažíme sa čo najviac v článkoch citovať vedúcich zamestnancov, ale jednoducho systém je nastavený tak, že rozhodnutia prijíma primátor a nesie za ne aj zodpovednosť.

Poskytujete dostatok priestoru pre alternatívne názory?

Alternatívne názory sa snažíme podchytiť hneď, keď zaznejú z relevantného zdroja. Napríklad od poslanca mestského zastupiteľstva alebo od nejakej organizácie. Takéto alternatívne názory majú váhu a tie by mali, v článkoch pri témach na ktorých nie je názorová zhoda, zaznieť. O to sa snažíme. Nemyslím si, že ignorujeme nejaký mohutný kritický hlas a tvárime sa, že neexistuje. A teraz nehovorím o anonymoch na facebooku. Ak by sme mali vyvracať každý hoax, ktorý sa objaví, nerobili by sme nič iné. Na hoax stačí jedna veta, na jeho vyvrátenie ich treba minimálne desaťkrát toľko. Hoax ale nie je alternatívny názor.

Sú hoaxy problém aj pre mesto?

Hybridná vojna je metóda, ktorú používajú už aj lokálni hráči. Stačí si zaplatiť internetovú doménu, ktorá vyzerá ako spravodajský portál, zamestnať brigádnika, ktorý tam publikuje agentúrne spravodajstvo a tlačové správy dvoch troch organizácií v okolí. Už máte médium a môžete začať šíriť propagandu. Napríklad portál Handlovčan sme upozornili, že v článku publikovali nepravdivé informácie. Čo myslíte, opravili to? Ani náhodou. Je to portál, ktorý patrí do portfólia firiem Eriky Karovej, konateľky firmy B.T.I., ktorá už niekoľko rokov rekonštruuje handlovskú plaváreň. Je úplne evidentné, že ten portál nie je spravodajským médiom, ale nástrojom na presadzovanie obchodných a politických záujmov Eriky Karovej. Portálov, ktoré budú šíriť svoju propagandu však bude viac, lebo legislatíva je deravá.

Ako rozoznať seriózne médium od neseriózneho?

Seriózne médiá svoje články zamykajú a za ich prečítanie treba zaplatiť. Za všetko sa platí, prečo by sa za kvalitné správy nemalo? Ak portál publikuje správy zadarmo, zväčša tie správy nemajú veľkú kvalitu a často sú aj účelovo zavádzajúce. Handlovský hlas tiež nie je zadarmo. Platia si ho Handlovčania zo svojich daní. Ľudia si musia dávať pozor, odkiaľ čerpajú informácie. Manipulácie, ktoré sa pred voľbami objavia, budú všade. Na internete, na sociálnych sieťach a určite sa dočkáme aj tlačovín podobných novinám v poštových schránkach.

Prečo ste potom ohlásili, že chcete postupne utlmiť Handlovský hlas a mestský rozhlas?

Noviny ani rozhlas nerušíme, iba ich presúvame do online priestoru. Výroba novín zaberie množstvo času. Polovicu svojho pracovného času venujem výrobe Handlovského hlasu, teda ich fyzickej podoby. Tento čas by som mohol venovať výrobe správ, nie ich grafickej úprave. Noviny ako médium majú vysokú uhlíkovú stopu a problém je aj malý dosah ich obsahu. Doručovanie novín do schránok je efektívne, ale veľmi drahé, preto to už nerobíme. Ukončenie schránkovania však čítanosť Handlovského hlasu drasticky znížilo. Našim zámerom je preto preniesť celý obsah novín do apky, ktorú môže mať každý vo vrecku alebo na nočnom stolíku. Každý bude mať po ruke priamy komunikačný kanál s mestom, ktorý môže použiť kedykoľvek a nemusí si pre overené informácie chodiť do potravín. Na to je zameraná kampaň Stiahni apku, zapni dedka, babku!

Čo nahradí vysielanie rozhlasu?

Rozhlas nahradia podcasty. Po niekoľkých klikoch v apke si bude môcť každý vypočuť denný, týždenný, mesačný súhrn udalostí v podobe zvukovej stopy. Podcast nie je rozhlas, skôr niečo ako mestské rádio. V podcastoch budú účinkovať aj rôzni hostia, budeme pripravovať podcasty na aktuálne témy, robiť viac videí aj fotografií. To sú možnosti, ktoré sa nám otvoria, keď nebudeme pripútaní k stoličkám a časovo viazaní na pravidelné hlásenie, ktoré síce časť ľudí informuje, ale mnohých ľudí aj výrazne irituje.

Takže neprídeme o smútočné oznamy ani sortiment súkromných podnikateľov na tržnici?

Určite nie. Informácie budú na jednom mieste a každý si bude môcť vybrať, čo bude v apke sledovať. Bude tam všetko, omnoho viac ako teraz. Prechod do digitálneho sveta nám otvorí obrovské možnosti. Preto je teraz našou úlohou doručiť mestskú apku čo najviac ľuďom. Prechod do digitálu má však aj problematickú stránku a kladie pred nás obrovské výzvy.

Aké?

Nechceme, aby seniori a ľudia, ktorí doteraz smartphony a tablety nepoužívali, objavili, v úvodzovkách, kúzlo sociálnych sietí. Naša kampaň musí mať aj pokračovanie, v ktorom budeme upozorňovať na riziká online sveta. Jasné, nech si babka nainštaluje instagram, aby mohla sledovať svoju vnučku. Ale neboli by sme radi, keby seniori prepadli sledovaniu prúdu irelevantných informácií a škodlivých hoaxov, ktoré na sociálnych sieťach defilujú donekonečna. Prevencii rizík budeme venovať zvýšenú pozornosť. Závislosť od sociálnych sietí sa nevyhýba ani seniorom a hoaxy sú čoraz ťažšie odhaliteľné. Nechceme, aby seniori trávili hodiny na sociálnych sieťach. Chceme, aby rozvíjali sociálne vzťahy vo svojom okolí. Aby mohli pri stretnutí so susedom vytiahnuť aktuálnu tému z apky, ktorá sa ich oboch bezprostredne týka.

Takže apka má byť samostatný prístroj?

Nemusí byť. U mladých, dospelých a časti seniorov, ktorí kráčajú s dobou, bude naša apka iba jednou z mnohých, ktoré používajú. Ale pre ľudí, ktorí smart technológie nikdy nepoužívali, by bolo vhodnejšie, keby to bolo samostatné, recyklované zariadenie, kde sú nainštalované iba odporúčané apky. Práve ľudí, ktorí nikdy smartphone nepoužívali, potrebujeme osloviť, aby nestratili kontakt so svojim mestom. Stačia okuliare a trochu trpezlivosti. Je na tínedžeroch, aby naučili svojich seniorov nachádzať informácie, o ktoré majú starkí záujem. O to ich chceme v kampani požiadať.

Nie každý má blízkeho, kto mu podaruje tablet a naučí obsluhovať apku. Neprídu títo ľudia o informácie, keď noviny a rozhlas skončia?

Koniec tlačených novín a mestského rozhlasu bude postupný. Našou úlohou bude dovtedy seniorov vybaviť prístrojmi a vyškoliť ich, ako apku používať. Uvažujeme nad tým, že vyhlásime zbierku starších ale funkčných tabletov a veríme, že vyškoliť seniorov nám pomôžu členovia mládežníckeho parlamentu. Času na to máme relatívne dosť.

Denisa Neuschlová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.