Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Anketa: Ste za vybudovanie novej predajne Lidl na ulici Poštová?

SÚBOR VIDEO
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 5002
Anketa: Ste za vybudovanie novej predajne Lidl na ulici Poštová?

Hlasovať môžete do 26. 11. 2021

Zapojte sa do ankety:  Áno alebo nie výstavbe predajne Lidl na ulici Poštovej v Handlovej! Anketu môžu obyvatelia vyplniť dvomi spôsobmi: elektronicky alebo v písomnej podobe.

Vyplnenie ankety trvá približne minútu. Ďakujeme!

Pre elektronické vyplnenie klinite na obrázok nižšie

POSTER_NA_KLIK_

V listinnej podobe bude anketa zverejnená v Handlovskom hlase č.22, ktorý vychádza zajtra 16. 11. 2021. Do vyhodnotenia budú zaradené iba kompletne vyplnené lístky. Spracovanie je anonymné, mesto Handlová zvolilo v elektronickom formulári všetky odpovede ako povinné z dôvodu relevantného vyhodnotenia hlasovania obyvateľov. Anketa trvá do 26.11.2021. Výsledky budú zverejnené koncom novembra 2021.

Obchodný reťazec Lidl má zámer v Handlovej vybudovať novú prevádzku na Poštovej ulici ako náhradu pre existujúcu predajňu. Verejné stretnutie na túto tému sa uskutočnilo v stredu 10. novembra 2021 v kinosále Domu kultúry. Prezentáciu prenášala RTV Prievidza a jej záznam je k dispozícii na YouTube kanáli „Televizia Prievidza“ a môžete si ju pozrieť nižšie.

Prezentáciu otvorila primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová, ktorá vysvetlila, že s víziou vybudovania novej predajne mesto oslovil developer projektu a keďže sa jedná o pokojnú lokalitu blízko centra mesta a projekt môže zasiahnuť do kvality života ľudí, cítila zodpovednosť zvolať k téme verejnú diskusiu. Podľa jej slov mesto zaujme stanovisko po pracovnom rokovaní poslancov koncom novembra a pri rozhodovaní zaváži aj výsledok ankety od obyvateľov, ktorú zorganizuje mesto prostredníctvom mestských informačných kanálov.

Rýchle fakty

Podľa aktuálnych informácií by predajňa Lidl na Poštovej ulici by mala by mať väčšiu kapacitu a sortiment ako existujúca predajňa na ulici Československej armády, ktorá by sa po otvorení novej prevádzky mala pravdepodobne zamerať na predaj nepotravinového sortimentu, či už tohto reťazca alebo inej spoločnosti.

  • Celá predajňa by mala mať 2 500 m2, predajná plocha približne 1400 m2. (Veľkosť predajne ako nový Lidl v Bojniciach.)
  • Pri predajni by malo vzniknúť približne 100 parkovacích miest.
  • Lidl nemá vysporiadané pozemky. Približne polovica pozemkov patrí mestu Handlová, druhá polovica patrí súkromným vlastníkom.
  • Dve tretiny plochy sú v územnom pláne definované ako zmiešané územie, tretina územia je definovaná ako zeleň. Pred výstavbou by mesto muselo zmeniť územný plán mesta a zjednotiť funkciu pozemkov na zmiešané územie.

Budovať chcú v zosuvnom území

Okrem obyvateľov mesta boli na prezentácii prítomní aj zástupcovia firmy Immobilien management, ktorá pripravuje výstavbu obchodného centra na ulici Morovnianska cesta. Poukázali na to, že o výstavbu obchodného centra na Poštovej ulici sa v roku 2015 zaujímala spoločnosť Contact Trade Centre s.r.o., ktorej mesto Handlová vydalo k zámeru nesúhlasné stanovisko. Mesto v nesúhlasnom stanovisku poukázalo okrem iného na to, že „v záujmovom priestore hrozí riziko aktivácie svahových deformácii a nestability svahu, čo môže mať fatálne dôsledky na okolitú výstavbu.“ Miroslav Tunega, ktorý v tom čase pracoval v spoločnosti Contact Trade Centre a projekt manažoval, vysvetlil, že projekt v roku 2015 uvažoval s výmerou pozemkov cca 25 000 m2, kým dnešný projekt uvažuje so záberom do 10 000 m2. Poukázal aj na fakt, že aj lokalita, na ktorej spoločnosť Immobilien management plánuje vybudovať obchodné centrum, patrí medzi zosuvné územia. Prítomný konateľ Immobilien management, Roman Žigmund, potvrdil, že časť územia budúceho obchodného centra na Morovnianskom sídlisku je zosuvným územím a stabilizácia svahu bude firmu stáť niekoľko miliónov eur.

Podľa Tunegu je výstavba na zosuvnom území možná. Spoločnosť Lidl má podľa jeho slov finančné mantinely a ak by sa ukázalo, že stabilizácia pozemku by bola finančne príliš nákladná, Lidl by projekt nerealizoval. Viackrát zopakoval, že náklady musia byť primerané, aby sa nová predajňa Lidlu oplatila.

Nezávislý developer poverený spoločnosťou Lidl, Miroslav Tunega, projekt podľa vlastných slov prezentoval spoločnosti Lidl, ktorá so zámerom súhlasila. Zdôraznil, že sa stále jedná len o úvodnú fázu projektu, ktorý ani po prípadnom odsúhlasení mestom Handlová, nemusí v ďalších štádiách posudzovania uspieť.  

Možným územím, na ktorom by Lidl mohol vybudovať novú prevádzku je plocha pod areálom SAD na Prievidzskej ulici. Tam je časť pozemkov vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu.

Ďalším diskutovaným bodom bolo dopravné napojenie na hlavnú cestu I/9, na ktorej by mal podľa návrhu zámeru pribudnúť kruhový objazd s priemerom 40 metrov. Vzdialenosť dvoch existujúcich kruhových križovatiek na obchvate centra mesta je dnes cca 400 metrov, zámer uvažuje s vybudovaním ďalšej kruhovej križovatky v strede medzi nimi. Norma pre vzdialenosť kruhových objazdov je však 300 metrov. Developer Miroslav Tunega priznal, že v tomto prípade bude potrebné žiadať o výnimku.

Po diskusii

V pondelok 15. novembra 2021 sa konalo pracovné stretnutie na žiadosť spoločnosti s primátorkou mesta. Za spoločnosť Lidl sa vyjadril Marek Dohnanský, ktorý uviedol, že aktuálna predajňa na ulici ČSA začína byť pre zákazníkov z hľadiska veľkosti predajnej plochy a teda ponúkaného sortimentu nekomfortná. Rovnako poukázal na nedostatok parkovacích státí pre zákazníkov a potvrdil, že predajňu nie je možné zväčšiť a zmodernizovať na aktuálnom mieste. Práve z tohto dôvodu spoločnosť Lidl hľadá nové miesto pre svoju predajňu. Doplnil, že spoločnosť sa správa priateľsky k prírode a realizáciu zámeru predpokladá od dvoch do troch rokov.

Hovorca spoločnosti Lidl Slovenská republika, Tomáš Bezák, potvrdil, že spoločnosť Lidl má záujem realizovať investičný zámer v meste Handlová. „Za týmto účelom momentálne zvažujeme rôzne alternatívy. Nateraz je predčasné bližšie sa k téme vyjadrovať.“      

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Návrh: Lidl na ulici Poštová Veľkosť: 1.51 MB Formát: pdf Dátum: 15.11.2021

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.