Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výťahy v správe Mestského bytového podniku sú bezpečné

Dátum: 27.08.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1277
Výťahy v správe Mestského bytového podniku sú bezpečné

Výťahy bez vnútorných dverí nesmú používať deti do 12 rokov.

Nesprávne používanie výťahov viedlo v krátkom čase k dvom podobným prípadom poškodenia výťahov. V oboch prípadoch problém spôsobili deti, našťastie, poškodenie výťahov sa zaobišlo iba s menším úrazom.

„Norma pre výťahy bez vnútorných bezpečnostných dverí zakazuje používanie výťahov deťom do 12 rokov a za to sú zodpovední rodičia. Nemali by dovoliť, aby sa deti vozili výťahom samostatne bez dozoru. Rodičia by mali dbať aj o to, aby sa deti vo výťahoch nehrali, lebo aj napriek modernizácii, ktorou niektoré výťahy prešli, môže veľmi rýchlo dôjsť k úrazu,“ povedal konateľ Mestského bytového podniku Handlová, Rudolf Vlk.

Mestský bytový podnik spravuje cca 80 výťahov. V panelákoch sú väčšinou pôvodné výťahy z 80. rokoch minulého storočia. Nie všetky boli modernizované, no pri správnom používaní sú však bezpečné. „Za ostatné roky sme dokázali výťahy dostať do stavu, keď sa nám nekazia ako voľakedy. Údržba nám dokazuje, že keď sa vykonáva pravidelne a poctivo, výťahy slúžia a sú veľmi málo poruchové. Zaseknutých ľudí vo výťahu je už veľmi málo, vidíme to na pohotovostných službách, ktoré zabezpečujeme 24 hodín denne, 7 dní v týždni.“

Kontroly na všetkých výťahoch mestský bytový podnik vykonáva každý týždeň. „Bežná údržba sa robí priebežne. Raz za mesiac príde odborná firma, ktorá robí prehliadky a skúšky výťahov. Revízny technik vykonáva trojmesačné prehliadky a ročné skúšky. O všetkom sa musí spísať zápis, každý výťah má svoju revíznu knihu, kde sa všetky zásahy pravidelne zaznamenávajú a či je všetko v poriadku potom kontroluje Technická inšpekcia. Na všetko sú normy a prepisy, ktoré musíme spĺňať. Výťahy sú pod prísnou kontrolou,“ ubezpečil
Rudolf Vlk.

Termíny prehliadok
• Týždenne - prehliadka - výťahový technik
• Každé 3 mesiace - odborná prehliadka - revízny technik výťahov
• Každé 3 roky - odborná skúška - revízny technik výťahov
• Každých 6 rokov - opakovaná úradná skúška - oprávnená právnická osoba

 

Ilustračné foto: asb.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.